Ostaje pretplata za RTS?

Za finansiranje Radio-televizije Srbije određeno je da će biti potrebno godišnje iz republičkog budžeta izdvajati 60 miliona evra, dok je za Radio-televiziju Vojvodine utvrđena cifra od 20 miliona evra. Međutim, nakon razgovora sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem zaključeno je da u ovom trenutku nema dovoljno sredstava za javne servise u budžetu, zbog čega nije isključena mogućnost da se odustane od te ideje i zadrži RTV pretplata u nekom obliku, saznaje Danas.

 

Prema rečima izvora lista Danas, stopa naplativosti pretplate za javni servis vrtoglavo opada nakon najava da će se ta obaveza ukinuti novim zakonom, zbog čega je Vlada Srbije donela odluku da do pronalaska trajnog rešenja pomaže funkcionisanje RTS. Do sada su iz Ministarstva finansija uplaćene tri rate Javnom servisu od po 1,8 miliona evra, bez čega „ne bi mogli da funkcionišu“.

 

U Ministarstvu finansija su nas juče uputili na Vladu Srbije. U Vladi kažu da je reč o kreditu koji RTS dobija, ali detaljnije podatke nismo dobili.

 

Nacrti zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim servisima trebalo je već da bude stavljen na uvid javnosti i na javnu raspravu, ali se to i dalje odlaže zbog utvrđivanja načina finansiranja javnih servisa. Evropska unija, prema rečima našeg izvora, „nije srećna“ zbog ukidanja pretplate i prelaska RTS i RTV na budžet, dok se polovina članova radne grupe koja piše zakone i dalje protivi stavu države. Kao ideja, pominje se da pretplata ostane uz račun za električnu energiju, ali tako da bude „povezana“ sa računom koji ne bi mogao da se plati bez pretplate. S druge strane, te obaveze bi bili oslobođeni građani sa socijalnim energetskim kartama.

 

DanasKOMENTARI

 1. Ana kaže:

  Ali zato Vucic ide po svom…

 2. nevena kaže:

   Znaci, vec  EU, nije srecna, sto bi ovaj i onako osiromaseni narod, bio oslobodjen preplate. Ima li to logike? Pa, jos nismo ni usli u EU. Cemu da se uopste nadamo? Tu ce biti jos gore, sem ako gosp.VUCIC, uspije izdejstvovati svoje obecanje o TV preplati, to bi bila bar neka olaksica.

 3. freelancer kaže:

  Prema poslednjem računu (dobio ga oko 10 maja), dužan, tj. “dužan” sam RTS-u 20.598.36 dinara… Nije okrugla cifra, jer sam se par puta z… pa uplatio malo više za struju, a gamad odmah to prebacila na RTS. I…? Znaš kad? NIKAD!
  Ujedno, POZIVAM sve nevoljnike, koji su zaglibili u kredite i NE ZNAJU više kako da ih otplaćuju, da IH PODUČIM kako će SUDSKI biti oslobodjeni vraćanja. DA!!! Ja sam dobio rešenje, DEFINITIVNO, u kome je banka izgubila, nema žalbe, NEMA DALJE, sa,o otpis… Ali, uslov je da niste dali nikakvu hipoteku i da nema te žiranta (jer će naj*bati nedužan čovek). Ako ste podigli KEŠ kredit i nemate više para i mogućnosti da ga vraćate, IMA NAČINA!!!! Ja sam ih dobio. KRAJ! Nema daljhe! 5.000 eura. Dovidjenja prijatno, banko! Pljuvanje pod prozorom, ovaj put, neću shvatiti kao uvredu. Kerovi. Av.

OSTAVITE KOMENTAR