Osuda vandalizma na Jevrejskom groblju

 Nepoznati vandali su porušili spomenike na subotičkom Jevrejskom groblju i taj čin su svi osudili.  Cela Jevrejska opština u Srbiji je veoma uzrujana, jer ovakve anonimne poruke nikome nisu prijatne. Poslednji slučaj kada je učinjeno krivično delo povrede groba je bilo 2008.godine, kada su na istom ovom groblju porušeni spomenici.

– Procenjena šteta iznosi oko 250 hiljada dinara, bar kada je reč o finansijskom delu, dok se šteta naneta nemirom u zajednici, ne može iskalkulisati – rekao je predstavnik Jevrejske opštine u Subotici Tomislav Harlbror.

Predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja oštro je osudila vandalizam koji se dogodio u noći između 10. i 11. jula na Jevrejskom groblju i istakla je da duboko povređena ovim  činom. Marika Kern Šolja ističe da se nada da je reč o vandalizmu.

Grad Subotica najoštrije osuđuje skrnavljenje Jevrejskog groblja u Subotici i rušenje 39 nadgrobnih spomenika.

– Nedopustivo je da se sedamdeset godina posle najvećeg zločina u Evropi, suočavamo sa ovakvim nedelima, koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje.U vreme ponovnog porasta nacionalističkih tendencija u društvu i u vreme kada se knjige sa otvorenim antisemitskim sadržajima prodaju u knjižarama, iako počinioci nisu ostavili niakakav znak ili trag koji bi eksplicitno ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, zbog same poruke koju taj akt šalje društvo mora najoštrije osuditi svaki ovako gnusan čin.Apelujemo na policiju da intenzivnim radom što pre razotkrije počinioce ovog sramnog čina- piše u saopštenju koje poslao gradonačelnik Modest Dulić.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR