Otišle kamere, iščezla obećanja

U domu Aleksandre, Alekse i Anđele Mačković, subotičkih "novogodišnjih trojki 2011", ne nedostaje samo ljubavi. Žive od skromne plate oca Aleksandra i dečjeg dodatka. Majku Sandru više od 50 poslodavaca odbilo.

mackovic

Dolazak  na svet "novogodišnjih trojki" Aleksandre, Alekse i Anđele Mačković iz Subotice u prvom minutu 2011. godine obradovao je njihove roditelje Sandru i Aleksandra, ali i celu Srbiju, i najavio berićetnu i bogatu godinu. Nažalost, nije bilo tako. Godine u kojima veseli  trojac provodi najlepše dane detinjstva, nažalost, prilično su teške za mnoge u Srbiji, pa i za roditelje subotičkih trojki.

 

Petočlana porodica živi u kući Sandrinih roditelja u Malom Bajmoku od Aleksandrove skromne plate koja iznosi 23.000 dinara i dečjeg dodatka.

– Kada su se deca rodila dobili smo finansijsku pomoć Pokrajine i Grada, obećavali su da će mužu naći bolji posao, ali kako su se kamere ugasile, tako su iščezla sva obećanja – počinje priču Sandra, dok krajičkom oka pazi kako se četvorogodišnjaci igraju. – Za treće dete imam besplatan vrtić, koji inače košta 3.800 dinara po detetu, ali sve ostalo moramo da kupimo, od higijene do pribora. Nikakvih drugih olakšica nemamo.

Zbog teške finansijske situacije, glava porodice planira da se zaputi u Kanadu, a ukoliko se tamo snađe i nađe posao, za njim bi pošli i ostali. Ovde, kažu, ne vide perspektivu.

– Svaki dan provodimo u neizvesnosti, brinući kako da im pružimo sve što im treba, a svesni smo da kako budu stariji, tako će i troškovi biti veći – kaže Sandra. – Uzalud tražim posao. Bila sam kod više od 50 poslodavaca do sada i kod svih naišla na isti odgovor kada čuju da kod kuće imam troje male dece. Svi se plaše da ću ići na bolovanje, da neću moći da radim koliko treba.

Iako se bore sa oskudicom, Mačkovići su srećni što ih smeh i radost trojki podseća da su im deca najveća vrednost.

– Lepo se slažu, složno dele sve što imaju, brinu jedni o drugima – ponosno kaže majka. – Iza nas je težak period, kada smo osam meseci bili po lekarima, najviše zbog Anđele. Sada je i ona sustigla brata i sestru Ne pamtim da smo se naspavali već četiri godine, ali kada ih vidimo kako su svakog dana sve lepši i bolji, na sve zaboravimo. Njihov zagrljaj daje nam neopisivu snagu da istrajemo uprkos nedaćama.

CARSKI REZ

Trojke su začete vantelesnom oplodnjom, rođene su u 34. nedelji, a carski rez u novogodišnjoj noći obavio je dr Aleksandar Radulović. Aleksandra je bila teška 2.400, Aleksa 2.550, a Anđela svega 1.100 grama, zbog čega je tek posle mesec i po dana došla kući.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. Panonac kaže:

  A onda se čudimo što vlada bela kuga

 2. no name kaže:

  Gde si sad Modeste?!?!

   

   

  CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

 3. JAPAJA kaže:

  @no name

  Nije tada bio Modest već Baron Mihauzen Sale.

 4. stormwatch kaže:

   

  no name:

  Gde si sad Modeste?!?!

  CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

   

   

  Nece biti, to je davno bivsa vlast. Ako je sadasnja vlast mogla da ukrade sve projekte koje je ta vlast zapocela i prisvoji pod svoje, onda je logicno da i ovu stvar preuzmu u svoje ruke. Znaci sva pitanja i nedoumice resiti sa sadasnjom vlascu.

OSTAVITE KOMENTAR