Otkrivanje spomenika u centru Subotice zakazano za petak

U centru grada, pored Gradske kuće, od petka 4. juna boraviće i spomenik bivšem gradonačelniku Karolju Birou. Njegova figura biće okrenuta zdanju koje je podignuto u njegovo vreme i koje je danas simbol Subotice.

Dr Biró Károly (21.1.1864. – Subotica, 21.2.1952. )

Bio je šesnaest godina na čelu grada, u vreme kada je Subotica doživela procvat i kada su sagrađene najlepše građevine u varoši i na Paliću.

Živeo je u Subotici i za vreme Kraljevine Jugoslavije, i za vreme rata, a još ima onih koji ga pamte kako šeta ulicama grada u godinama posle Drugog svetskog rata.

Otkrivanje je zakazano za 12 časova.KOMENTARI

 1. Alas kaže:

  Bravo, zaslužio je da ga ne zaboravimo. Bravo za našu vlast koja nas podseća na naše velikane.

 2. laki kaže:

  Ovoj vlasti je najveći uspeh podići spomenik. Valjda ćemo i mi uskoro podići njima.

 3. Milos kaže:

  Dobro. A kad ce vec ulicne rupe zakrpiti majku mu? Treba da cekamo Orbana da to uradi?
  Meni se cini da jedino on ulaze u Vojvodinu a ovi lokalni neradnici samo znaju da poziraju za novinare kad neko zasadi drvo ili kad treba da se pojede svedski sto.

 4. Radoznalo dete kaže:

  Ovo je pre svega pravljenje terena i pogodne klime za onaj pravi spomenik koji je tek u pripremi. Videcemo ko ce biti pandan nekadasnjem Subotickom gradonacelniku.

 5. sekula kaže:

  Laban je najbolji od svih tih, za zivota mu podići spomenik, moze i na Palicu.

 6. Kilgor kaže:

  @Sekula
  može u tvom dvorištu, pa slobodno naplaćuj ulaz zainteresovanim turistima.

 7. Petar G. kaže:

  Uz veliko poštovanje jednom od najsposobnijih gradonačelnika u istoriji grada. Da je Biro Karoly živ verujem da bi nam rekao da nema potrebe da mu dižu spomenik,ovi što sada ovako naopako vode grad. Nego da makar te pare ulože u sanaciju (na primer) Harambašićeve.

 8. Rmpek kaže:

  Kakav crni spomenik hajvani nijedni. Pa valja da se dadne deci koja su bolesna, gladnom narodu ali ipak new brinem se jer će garaganija da Vam pokupi sve čisto zato što ste ih navrzmali na Suboticu, podelili im kuće uskoro će te i stanove u Iva Senjanina ulici. Ma svima stanovi, spomenici a narodu NIŠTA zlotvori nijedni!!!

 9. Croat kaže:

  Ja isto mislimda je za vreme Biro Karolya grad posao tacno ono sto volimo u njemu(sto se nazalost polako krcka i unistava) ali isto tako mislim da mi je pun klinac spomenika . Popravite Harambasicevu , skupite smeca , zakrpite rupe majku vam vasu!

 10. Po čemu je zaslužio kaže:

  Laza Mamužić je kao gradonačelnik decenijama gradio Suboticu i stvorio ovo što danas nazivamo gradom, a Karolj Biro samo je sticajem okolnosti bio na mestu gradonačelnika kada je Građena Gradska kuća. Tako da je Laza Mamužić nepravedno zaobiđen i zanemaren. Beše li to karlj Biro bio onaj na kraju WW1 kada je već stizala srpska vojska koji je otvorio magacine sa oružjem i rekao Mađarima: “Evo vam, branite Suboticu”? Bili su toliko mudri da ga ne poslušaju. Možda je zaslužio time što je “šetao gradom posle Drugog svetskog rata”? Komunistima su svi bili po volji koji su se po nečemu antisrpskom istakli.

 11. Burdus kaže:

  Referendum- Karolj vs Rupe

 12. Burdus kaže:

  Ajmo sad,za Karolja lajk,za rupe dislajk

 13. P posle kise kaže:

  Jos neki mauzolej u centru i da nas bog vidi.

 14. U jednom se slažem kaže:

  Croat, prvi put sa vama, u tome da mi je pun klinac spomenika. Svih. Od Matije Korvina do Petra Karađorđevića. A jebe mi se za rupe i smeće, njih će uvek biti dok je ljudi, pa da dovedete ne znam kakvu idealnu vlast! Istine radi, bez obzira šta ko mislio o ovoj (vlasti) sada, manje je rupa i smeća nego za vreme prethodne, pa vi pizdite koliko hoćete i tvrdite da nije i da sam neki famozni “bot”, ali tako je!

 15. Milutin kaže:

  Vratite sv Roka gde mu je mesto

 16. Trovach kaže:

  @U jednom se slažem…Tesko botovsko lupetanje. Ne pamtim ovoliko rupa po ulicama ni u Milosevicevo vreme. Pre bar nedelju dana su najavili krpljenje rupa i nijednu nisu zakrpili. Mozda krpe rupe na putu ka Tresetistu.

 17. U jednom se slažem kaže:

  Trovach – J.bi se. Lažeš kao pas. Ti si teško psihički opterećena osoba mržnjom i da ti se nabroje i okače na nos svi ti kilometri i ulice gde su putevi izgrađeni i rehabilitovani (znači novo presvučeni a ne zakrpljeni) ti bi opet srao i tvrdio isto. Zato što si majmunčina. Izvinjavam se na rečniku, ali ovo je jedini koji ti pristaje.

 18. Aleksa kaže:

  Milutine, da li znate gde je bio kip sv.Roka?

 19. Dragi Điki kaže:

  ha, ha…prso si braca. Pa vide ljudi kakvo je stanje. U Subotici je sve stalo sve je zaustavljeno. To što su zakrpili nekoliko ulica možda je više nego u vreme sankcija. Možda je trostruko više. Onda su jednu a sada tri ulice za godinu dana.
  U toku je ispumpavanje sredstava iz grada. Subotica nema svoje pare već šest godina.

 20. rax kaže:

  nije tacno da se putevi ne krpe, ali mozda, dok sledeci put prodjes, krpez se raspadne. tako je bar gde ja prolazim, traje ca 2-3 dana. napredni kvalitet!

 21. U jednom se slažem kaže:

  rax – glavo nepismena, ulice se sada vrlo malo krpe nego se u celosti presvlače novim asfaltom (kao npr. samo neke: Majšanski put, J.J.Zmaja, B.Milićević do AMT, P.Lekovića, D.Tucovića, Maksima Gorkog čitav potez, Braće Majer, zatim proširenje ulice Matije Gupca od Eugena Kumičića do Blaška Rajića u dužini od 470 metara, i proširenje ulice Sep Ferenca u mesnoj zajednici Dudova šuma, itd.itd. Palić, vangradska naselja – ali gluvima je džabe govoriti!), jer se prihvatila preporuka struke da je u krajnjem zbiru mnogo skuplje krpiti, pošto brzo propadne, nego presvući pa traje 10 i više godina. Sa tvojom zlobom prošetaj po “naprednom kvalitetu”, imaš ga dosta, kada naučite da poštujete tuđi rad onda kritikujte, i treba da kritikujete, ali sa osnovom i argumentovano, a ne iz debelog creva kako vi to činite! Tada će vam narod dati šansu da pokažete šta znate i možete i da ste bolji od onih koje kritikujete!

 22. Trovach kaže:

  @U jednom se slazem…Tipican SNS-sovski recnik. Ponasate se kao smedjekosuljasi, ali proci ce i vase vreme i bice vas strasno sramota vasih reci i dela. Mozda vas i nece biti sramota jer nemate obraza, a prisljamcicete se vec nekom sledecem na vlasti.

 23. laki kaže:

  @U jednom se slažem

  G**no napredno, što se sekiraš? Nanjušio si kraj?

 24. U jednom se slažem kaže:

  Trovach – Da ideš ti u tri lepe sa tvojim SNS-om, psihopato opterećeni, ko ga je uopšte pominjao? Boli me k…c da li je SNS, DS ili bilo ko, govorim o tome da svakome ono što je uradio dobro treba priznati da je uradio dobro, a svakoga, pa i SNS, ko radi loše treba kritikovati, ali argumentovano, a ne onako kako sam prethodno naveo iz guznog creva. Nisam ti ni deseti deo ulica nabrojao koje su za poslednjih par godina urađene, a ti i dalje sviraj o “rupama koje ne pamtiš”. A to da budete objektivni, to ti i slični tebi niste u stanju, samo umete da prdite i kenjate po objektu svoje mržnje! Inače, tata ti je smeđokošuljaš i svi tvoji bližnji u familiji, ako baš hoćeš da se vređamo.

 25. laki kaže:

  @U jednom se slažem

  Potrudi se da pokažeš da nisi iznedren iz onog sektaškog jata. Ovakvim rečnikom i kulturom nas sigurno nećeš razuveriti. Svi parametri ukazuju da si njihov… drčan jezik, nekultura, izmišljanje navodnih uspeha i veličanje aktuelne vlasti… i sve to bez pokrića. Ma, ti si još jedno prepoznato zlo ovog vremena.

  Čuj… asfaltiranje… Jesi li se ti provozao ikad gradom, a da to nije neka glavna saobraćajnica? Čak i u samom centru je vrlo lako pronaći krater na putu.

 26. Trovach kaže:

  @U jednom se slažem…Eto, o tome sam govorio. Nisi SNS-sovac, ali koristis njihov nacin ophodjenja sa neistomisljenicima i branis ih. Ja zivim u ovom gradu i vidim rupe na putevima. Da verujem tebi, a ne svojim ocima, unistio bih auto za jedan dan. Postoji cak velika udarna rupa i posred Karadjordjevog puta, rupa do rupe je i na mnogo mesta u Gundulicevoj, u Mihajla Radnica je ostecenje rubova doslo do trecine sirine kolovoza i da ne nabrajam dalje. Na drugom subotickom sajtu u pistaljkama je svaka treca o udarnim rupama. Nikada do sada ovako dugo udarne rupe nisu ostale nezakrpljene (presvlaciti novim slojem asfalta treba kada je kompletan kolovoz u katastrofalnom stanju), groblja bila nepokosena, a posle kosenja javnih povrsina trava ostaje na gomilama da trune. Voda za pice u pojedinim delovima grada ima neprijatan miris i boju i nije ni za pranje. Izgradjena je fontana koja je ocigledno preskupo placena, a odmah se pokvarila,kaldrmu u Harambasicevoj kao da su namerno poslagali sto losije… Naravno, sada ocekujem novu salvu uvreda, ali bar mi nemoj pominjati roditelje jer sam jos uvek u zalosti. Hvala ti unapred bar na tome.

 27. Milutin kaže:

  Aleksa kip je bio na raskrsnici ulica lasla sekereš frankopanska i kozaračke

 28. U jednom se slažem kaže:

  laki, Trovach – Lako je biti kulturan kada diskutuješ sa kulturnim čovekom i onim koji ima znanja o onome o čemu priča, ili priznaje da nema ali želi da se obavesti i uvažava uzajamnost argumenata, makar dolazili i od onoga kojeg on smatra političkim protivnikom. Za takve koji na bazi neistina, poluistina, rekla-kazala, konstrukcija politizuju onoga ko im kaže drugačije i vređaju ga da je nečiji “bot”, ili “član sekte”(?) – postoji samo jedan odgovarajući izraz: MRŠ U P. M. Kada naučite da poštujete činjenice i da ne kenjate o onome što ne znate i u čega se ne razumete, onda neću pominjati ni vaše cenjene roditelje, a pošto sam ja, ne znam zbog čega, doveden u vezu sa SNS i još proglašen “smeđokošuljašem”, ostajem pri preporuci da (pokojnog) svog tatu nazivaš tako a ne mene!

OSTAVITE KOMENTAR