Otkriven spomenik dr Karolju Birou

Danas je, nešto posle podneva, na svečan način otkriven je spomenik bivšem gradonačelniku Subotice, iz vremena izgradnje Gradske kuće – Karolju Birou.

Pred brojnim zvanicama i građanima, govorio je predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je nakon toga otkrio spomenik.KOMENTARI

 1. Miki Mećava kaže:

  A Laban?

 2. Bora kaže:

  Zasluženo za gospodina Karolja. Spomenik je lep i na dobrom mestu . Bilo iz kojeg pravca da idemo videćemo ga. Hvala svima koji su učestvovali u ovome.

 3. žvalavi kaže:

  Jel bila delegacija grada Beograda da se pokloni spomeniku?

 4. Ljiljana kaže:

  Trebalo je par metara desno, prema malom korzou. Pa da se zakucavamo u njega. Ček, pa sudaraćemo se svakako…
  Čovek koji je promišljao razvoj grada u svoje vreme, verovatno se baš ne bi složio sa mestom gde mu je ovaj dedica otkrio spomenik.

 5. Cilindar kaže:

  O čoveku, nažalost, ne znam ništa, tako da neću komentarisati sam spomenik, ali lokacija je baš užasna, kao da su ga slučajno tamo spustili. Isto važi i za onaj jezivi verski spomenik pored plave fontane, koji em preružno izgleda, em mu je mesto užasno.

 6. Croat kaže:

  no jel neko brojao koliko sad imamo spomenika oko gradske kuce ?

 7. Vogue kaže:

  Ahaha, koje je to loše mesto i kako je to mali neugledan spomenik pored večito prljavog oglasnog panoa. Ali nema veze, ovo je svakako bila samo mala predigra za Mađare. Dobili su svojeg čoveka, ima sada da ćute i sada može da krene pravo planiranje jednog pravog monumentalnog spomenika od barem 20 metara visine i na puno boljem mestu od ovog, da se zna ko gde pripada.
  Da su ga stavili na neko bolje mesto, možda ništa ni ne bih rekao, ovako je to mamac za naivne, videćete za pola godine, obično zapišavanje teritorije.

 8. Kolompar Gustika kaže:

  Izgleda da je covek napravljen od bronzu samo ne znam koliko kilograma.

 9. Modus vivendi kaže:

  @ Cilindar

  O coveku se danas vrlo lako mozes informisati. Internet nije iskljucivo namenjen za pisanje komentara. Lokacija je takva kakva jeste, bolje nema. Njemu se podize spomenik prvenstveno zbog podizanja Gradske kuce ovakve kakva je danas. Zbog toga mora biti neke interakcije izmedju spomenika i najmarkantnije gradjevine u gradu. Sto se mene licno tice ja ne bih podizao spomenik (nikada i nikome) Za moj ukus bi bila sasvim dovoljna jedna bronzana spomen tabla na istaknutom i dobro vidljivom mestu, sa reljefom profila i pratecim tekstom oko zasluga za gradnju narecenog objekta. Ja sam samo jednom u celome mome zivotu prisustvovao svecanosti jednog otkrivanja spomenika. Bilo je to u jedno nedeljno i lepo suncano prepodne pre nekih 56 godina i lokalna prominencija a i dosta naroda se okupilo na otkrivanju biste Boze Sarcevica. Gde je bista postavljena i gde je danas zavrsila? Nisam siguran da ce joj to biti i posljednje mesto. Za danasnji spomenik i njegovu dalju sudbinu takodje nisam siguran da ce vecno ostati na mestu gde je danas plasirana i svecano otkrivena.
  Sto se tice kipa Sv. Trojstva, ja nisam religiozan covek i ne dozivljavam ga kao religijsku insigniju. Za mene on postoji otkada znam za sebe i to me povezuje sa generacijama koje su dosle i otisle ispred mene i pretstavlja kontinuitet nase zajednicke kulture i memorijskog zapisa. Takve statue i kipovi Sv. Trojstvu su postavljene i stoje na svome mestu sirom srednje Evrope i povezuju tamosnje zitelje u jednu zajednicku kulturnu i mentalnu celinu i zajednicu. Kuda god da me putevi nanesu, u gradove i sela bilo to u Slovackoj, Madjarskoj, Hrvatskoj, Bavarskoj, Austriji itd. Cim vidim na glavnom trgu da imaju kip Sv. Trojstva, odmah se osetim kao kod kuce, kao svoj medju svojima, medju ljudima sa kojima imam zajednicke kulturne i istorijske korene i sa kojima delim uglavnom iste eticke norme i vrednosti.

 10. Petar G. kaže:

  Lepo, nego što su svi spomenici načičkani u krugu od 500 metara? K’o Skoplje smo. Imam predlog, ako može jedan spomenik i u Bračkoj ulici. Ne mora ne znam kakva bronza ili mermer. U Bračkoj bi sasvim lepo stajao asfaltni spomenik. Onako simbolično da je u vidu puta. Sa ivičnjacima.

 11. Trovach kaže:

  @Kolompar Gustika…Upravo si mi ti pao na pamet i hteo sam napisati da se ocekuje tvoj komentar. Preduhitrio si me 🙂

 12. Petar kaže:

  @Modus vivendi
  Kako nema boljeg mesta? Glupost. Ima oko GK nekoliko boljih lokacija koje bi bile primerenije od ove, a ništa manje dostojne za čoveka koji je gradio.

 13. Trovach kaže:

  @Modus vivendi…Secam se da je bista Boze Sarcevica bila na danasnjem Djindjicevom placu i imam pitanje da li je odmah tamo postavljena, ili je to neko naknadno mesto. Sada nemam pojma gde se nalazi jer retko idem do centra (pos’o-kuca) i retko gledam naokolo jer se samo uz..bem zbog toga na sta nam lici grad. Prema spomeniku Svetog Trojstva imam slican stav. Posto sam agnostik, ne gledam na njega kao vernik, nego kao na deo kulturnog nasledja.

 14. Varošanin kaže:

  Naviknućemo se i na lokaciju. Tako smo reagirali za nove reklamne panoe. Sada, kada služe svrsi niko više ne kritukuje. Subotica postaje savremen grad i samo nam može to imponovati.

 15. Spartacus kaže:

  Tako je. Suboticani da dobiju spomenik a ne Labani i njegovi kriminalci.

 16. Milos kaže:

  U ono vreme gradonacelnici nisu krali oberucke niti su seksualno zlostavljali podredjene sto ne moze da se kaze za ove napredne

 17. Modus vivendi kaže:

  @ Petar

  Ukoliko smatras da postoji optimalnije mesto za postament novog spomenika, slobodno reci gde i kako bi bilo bolje. Mozda bi bilo zgodno da izneses i neki argument za tvoje vidjenje bolje lokacije a koja bi mozda vise prilicila, sa jednim spomenikom, pocastvovanom gradonacelniku. Ukoliko je tvoja ideja bolja, izmestiti sam spomenik nije neki narocito niti zahtevan niti obiman posao.

 18. Modus vivendi kaže:

  @ Varosanin

  Niko nije imao nista protiv novih i modernih reklamnih panoa. Ono na sta su Suboticki varosni reagirali, bilo je neprimerno rasporedjivanje i plasiranje panoa, pravljenje iz njih vojno – pesadijske prepreke. Osim toga gradjani su reagovali na njihovu gustinu i brojnost njihovog postavljanja. Kada su stvari sa panoima svedene na razumnu meru, niko vise nema nista protiv njih.

 19. laki kaže:

  @Miki Mećava

  Ako ima pravde, Laban će ga dobiti kod Dudove šume.

 20. Modus vivendi kaže:

  @ Trovach

  Bista je prvobitno postavljena tacno na uglu ulice V Nazora i Kidriceve (danas trg Z Djindjica.) Kasnije je valjda dospela u Park kod Zelj. stanice. Sta su bili zvanicni motivi seobe nije mi poznato. Uglavnom spomenik kao i svi spomenici i vajarska dela imaju na Balkanu svoj vek trajanja i kada im on prodje, onda ona zavrsavaju negde na novoj lokaciji po mogucnosti sto dalje od ociju. One koji odlucuju o tome nije briga da li je nesto delo jednog Mestrovica, svetski poznatog vajara iz cijih ruku je izasla izmedju ostalog statua “Pobednika”na Kalemegdanu i monumentum groba Neznanog junaka na Avali. Ono sto je dobro za najpoznatije svetske muzeje i koji se grabe da izloze Mestroviceve skulpture, dobro je i za Suboticu ali samo u parku kod Zeljeznicke stanice.

 21. 21.vek kaže:

  Čemu toliki animozitet za sve što se podiže i gradi? Smetaju nam spomenici, murali, zgrade…ne možemo ostati zamrznuti u prošlosti.

 22. Kad porastem bicu Veliki Bunjevac kaže:

  A jel pise i na bunjevackom ili samo na srpskom , madjarskom i hrvatsko?? Pitam zbog parodije od pre neki dan oko novog sluzbenog jezike ili je to bila farsa za malu decu!!! Samo pitam koliko ova vlast SNS-SVM postuje Bunjevce kad ih zatire jezik koji je sama izglasala!

 23. žvalavi kaže:

  proglašavanje bunjevačkog jezika je pravljenje budala od Bunjevaca.

OSTAVITE KOMENTAR