„Otkup laptopova“ jači od sistema

Čovek oblepio ceo grad reklamama, ali mu niko ništa ne može – piše „Blic“ o teroru oglašivača koji otkupluje polovne laptopove. Osim Beograda to isto se dešava i u Novom Sadu a verovatno i drugde. Subotica je zagađena ovim oglasima već dve godine.

Beograd – nadležni ne čine ništa

 

Ovih dana je oglašivač ponovo krenuo sa lepljenjem stotina nalepnica na javnim površinama u Subotici.

Mesec dana pre parlamentarnih i predsedničkih izbora još ni jedan stranački plakat nije zalepljen u gradu (zasad samo bilbordi). Kao i drugi marketinški poslovi, internet je najefikasnije sredstvo da se besplatno ili sa malo para dođe do građana. Lepljenje malih oglasa još nije sasvim izumrlo kada se pojavio preduzetnik koji misli da ima pravo da ceo grad izlepi svojom porukom.

Primitivizam, uzurpacija javnog i privatnog i drugo kršenje propisa nije ništa novo kod nas. Ovaj slučaj je drugačiji u tome što pokazuje dokle se u tome može ići bez posledica. Šta bi bilo ako bio ovaj primer sledili i drugi mali privrednici ili sakupljači sekundarnih sirovina? Verovatno ništa. Grad je prepušten vandalima i samo je do njih koliko će daleko da idu u onečišćenju grada. Subotica je svake godine sve zapuštenija pa tu nemoć ili nemar osete i uzurpatori koji se ne boje da ostave i kontakt telefon.

 

 KOMENTARI

 1. avet kaže:

  Pa postoje nadzorne i sigurnosne kamere na sve strane, a još ako je dotična osoba koja otkupljuje laptopove ostavila na plakati svoj kontakt telefon, ako se ima volje, može ga se uhvatiti za jedan dan.
  Pa posle pored plaćanja rigorozne novčane kazne neka žulja i farba površine koje je oblepio plakatima.

 2. Miklos kaže:

  Sad svi da ga zovemo i pitamo sto je lepio plakate gde im nije mesto

 3. Petar G kaže:

  Nezainteresovanost za obavljanje svog posla od strane nadležnih je
  dovedena do apsurda.
  Budala još ostavi svoj broj telefona i apsolutno nikome ništa.
  Niti ga traže, niti išta čine…

 4. Milos kaže:

  A komunalna policija i dalje cacka nos, vozika se sluzbenim vozilom, obavlja privatne stvari u radno vreme i sve to na nas racun.
  Ajde gradonacelnice oglasi se, reci zasto ti ni komunalna policija ne radi nista?
  Ceo grad je pun dzabalebarosa, preletaca, pokreta, politicara a niko od njih nece da radi ali se qrvaju za pare i svoju majku bi prodali za 100 evra.

 5. Anonimni kaže:

  Sta vam smeta sto se covek oglasava dokoni ljudi

 6. Samo pitam kaže:

  Taj koji ovo lepi je imbecil.

 7. laki kaže:

  Prvo preispitajte da li i koliko plaća SNS svoje predizborne, a ispostavilo se i postizborne reklame, koje nisu skinute već gotovo dve godine. Danas mi je u Dimitrija Tucovića zapalo za oko „AV za našu decu“. Dok se to ne ispita i ne reši, ovaj tip što otkupljuje laptopove ima moje potpuno razumevanje.

  Ove sramote od SNS sekte nam pred izbore izlepe i spomenike sa likom ove žvalave nakaze (setimo se unakaženog spomenika Svetoj trojici na „majmunu“ pred neke njihove izbore), a sad nam smeta pokoja žuta reklamica. Tačno, nije ni to u redu, ali meni je veće zlo ono što nam preko noći urade ova sektaška govna.

 8. Kertvaros kaže:

  Kao jedan stari Suboticanin ispricacu vam nesto iz istorije naseg grada sto ima veze sa oglasavanjem. Nekada davno, pre vise od pola veka javno oglasavanje je bilo dosta veliki problem. Jednostavno nas lokalni list nije bio preterano zainteresovan za nekakav sitni prihod od malih oglasa jer je ionako bio kompletno dotiran od drzave. Zanatske usluge su reklamirane od usta do usta. Problem je bila kupoprodaja. Ljudi su prodavali ko vec sta ima za prodaju, napisali to na jedno parce papira, neko rukopisom, neko pisacom masinom, obavezno dvojezicno. Obavestenje bi se obicno istaklo iza prozorskog stakla onog prozora koji gleda na ulicu. Proalznici bi zastali, procitali tekst i produzili svojim putem. Kakva je bila rezonanca na takve oglasi ja ne bih mogao danas nesto vise o tome da kazem. Ono sto je razlog zbog cega ovo pisem je cinjenica da je svaki takav prozorski oglas u gornjem desnom uglu imao zalepljenu taksenu marku. Ja danas vise ne znam u kojoj vrednosti je to bilo potrebno, ali znam da je svaki oglasivac bio u obavezi da na svoj oglas zalepi taksenu marku i sam je ponisti, obicno jednim velikim X preko cele marke. Oglas bez taksene marke je smatran za ilegalno oglasavanje i to je bilo kaznjivo po zakonu. U Evropskim zemljama tj. gradovima postoje povrsine predvidjene za oglasavanje ili reklamu. Za njihovo koristenje postoji novcana tarifa vec prema prilikama. Sve ostalo je ilegalno i na scenu stupa automatski komunalna policija radi naplacivanja svih troskova skidanja ilegalne reklame, kao i naplacivanja kazne za takav prekrsaj. Uz policiju nastupa i finansijska uprava radi naplacivana utaje poreza koja je nastala ilegalnom neplacenom ali obavljenom reklamom. Drugim recima oglasivac je stekao ili jos uvek stice finansijsku korist koju nije prijavio finansijskoj upravi.

  • Aljek kaže:

   Pa i kod nas postoji to, samo institucije nisu zainteresovane da rade svoj posao. Lakše je sedeti i primati platu za nerad.

 9. X-MEN kaže:

  „Strašan“ greh …gori su mi ovi što bacaju smeće gde stignu…2 m od kante za smeće….

 10. Zoki kaže:

  Kome da se obrate vlasnici garaža na kojima je ispisano ime ratnog zločinca? Ako neko opere zid, tokom noći neko opet žvrlja.

 11. AjdeBeziBreBaba kaže:

  Legenda lik- boli ga dupe ko ce sta reci o njemu. Covek zaradi pare i ode.

 12. Josip kaže:

  Zoki. Treba svi da se dogovore i da skinu to ruglo i pomen ratnom zlocincu. Tuziti grad i drzavu gde se ratni zlocinci slave.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 61 = 65

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: