Otvorena fabrika Andex doo na Paliću

Osnivanje pogona za preradu voća i povrća sa hladnjačom i destilerijom podržale su Fondacija Prosperitati i Vlada Mađarske.

Ukupna vrednost investicije je oko 11,5 miliona evra. Kompaniae posluje na mestu nekadašnje Vinarije Palić. Zahvaljujući investiciji, stvoreno je 40 stalnih radnih mesta, ali tokom sezone u preduzeću Andex može biti zaposleno još 110 ljudi.

Sečenjem svečane vrpce otvoren je Andex doo na Paliću. Od najsavremenih sistema za sortiranje i preradu voća i povrća, kroz vrhunske bačve za vino i druge posude za alkoholna pića, sve je dato da se pravi kvalitetna roba. Pored toga, kompanija u posedu ima i hladnjaču od 7000 kvadratnih metara. Doo Andex je sa oko 180 uzgajivača voća i povrća potpisao ugovor o snabdevanju.

“Tokom ove godine preradili smo 3.500 tona paprika, 55 tona različitog povrća i 1.200 tona višanja, od čega je 100 odsto izvezeno na inostrano tržište. Naša osnovna delatnost je proizvodnja, zamrzavanje i pakovanje aseptičnih poluproizvoda koristeći najsavremeniju tehnologiju. A naš cilj je ispuniti velika očekivanja“ kaže vlasnik Andor Čakanj.

Nakon otvaranja, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je na konferenciji za štampu između ostalog rekao da je za sve koji su imali rezerve u pogledu racionalne i inovacijske prirode programa ekonomskog razvoja, ovaj dan je najbolji odgovor. Takođe je naglasio: “Ovo je takozvana braon direktna investicija koja je možda jedna od najvećih u obimu. Ne samo u pogledu korišćenih uređaja, već i u pogledu ugrađene tehnologije i zato što predstavlja važnu prodajnu priliku za veliki broj dobavljača sa neverovatnim mogućnostima pristupa tržištu.”

Doo Andex posetio je i Levente Mađar. Zamenik mađarskog ministra za spoljne poslove i spoljnu trgovinu rekao je da ova investicija samo po sebi izražava ono što su želeli da postignu tokom programa ekonomskog razvoja: “Ovde je reč o tome, da će skoro 200 kompanija ili porodičnog gazdinstva biti dobavljači ovog ogromnog prerađivača voća i povrća i na taj način on ima pozitivan uticaj na mnogo širem prostoru, nego samo na krug preduzetnika ili porodice koje investiraju.”

Levente Mađar je dodao da će se podrška ekonomskom razvoju nastaviti sve dok postoje potrebni uslovi i sve dok Srbija ima pozitivan stav prema ovom programu.

Text i foto: RTV PannonKOMENTARI

 1. Alas kaže:

  Bravo, ovo nam treba. Samo napred.

 2. Ljubitelj Palica kaže:

  Pre deset godina se o Podrum Palicu pricalo sa zaljenjem i setom. Gigant koji je nakon privatizacije potpuno rasturen i ako se ne varam zavrsio u stecaju. Poslednje flase vina nisu ni potpisivane kao Podrum Palic i bile su jako loseg kvaliteta.

  Vratiti u zivot nesto ovako je za pohvalu i menja kompletnu sliku o Palicu.

  Ako niste primetili, uradjena je snazna prezentacija Palica na nacionalnim frekvencijama. Ne mora o nama da se pise samo kada je u pitanju losa voda.

 3. Miroslav Vari kaže:

  Da li primaju radnike sad jer sam nezaposlen iz bajmoka sam i da li primaju putnike

 4. Miroslav Vari kaže:

  Molim vas kome da se obratim da pitam za posao da li primaju radnike

 5. Nenad kaže:

  Pokazace se, jednog dalekog dana, kakav je ustvari bio stvaran put Andex-a doo.

OSTAVITE KOMENTAR