Danas se otvara pruga za Sentu

„Infrastruktura železnice Srbije“ danas u 13.00 sati, završila je rekonstrukciju regionalne pruge Subotica – Senta.

Nakon rekonstrukcije, brzina vozova između Subotice i Sente povećana je na 80 km/sat u putničkom i na 60 km/sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge povećana je na 22,5 tona po osovini. Brzina vozova pre remonta na ovoj pruzi iznosila je svega 10-20 km/sat, a nosivost pruge bila je 16 tona po osovini.

Rekonstrukcija regionalne pruge Senta – Subotica izuzetno je bitna, jer će ona predstavljati jedan od alternativnih transportnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine između Novog Sada i Subotice.

Prvi putnički voz rekonstruisanom prugom između Subotice i Sente kreće večeras (od Kikinde za Suboticu).

Od sutra, putnički železnički saobraćaj ovom prugom odvijaće se po važećem redu vožnje.KOMENTARI

 1. Idemo gradimo dalje. kaže:

  Bravo gradite dalje pruge
  Horgos–backi vinogradi.
  Sombor –subotica.
  Pruga subotica –baja.
  Vidim ima budala kome se to
  Ne svidza.

 2. Croat kaže:

  Dva najgora putovanja ( vozom) su mi voznja sinobusom do Sente i vozom do Bara. Sinobus je bio prljav i smrdljiv, na letnjoj vrucini pomesao se smrad nafte i ljudskog znoja i jos pride smradovi raznih izlucevina potpuno pijanog konduktera. Kondukter je smrdio napred a svi ostali putnici su se zguzvali u zadnji deo sinobusa.
  Do Bara sam stajao u blizini WC pritisnut masom ostalih putnika u prenatrpanom vagonu. Osecao sam se kao da me vode u Ausvic
  Od tih vremena nemam vise zelje da se vozim vozom u Srbiji.

 3. Železničar kaže:

  @ Idemo gradimo dalje
  Lep je to što gradite, ali da koga ili šta ćete, a posebno ČIME voziti po tim renoviranim prugama.
  Možda pustite neki maršutni kontejnerski voz na relaciji Horgoš – Bački Vinogradi?
  Sombor – Subotica? Ima 2-3 polaska u toku dana, i to autobusi drndaju prazni.
  Železnički saobraćaj vapi za rekonstrukcijom i modernizacijom (možda bezbednost pružnih prelaza?), ali ima daleko bolnijih tačaka od podmetanja šljunka pod šlipere.

 4. Boban kaže:

  @Croat

  Da se nadovezem na vase anegdote, moje najgore putovanje je bilo vozom na relaciji Subotica – Sombor, tamo negde oko 2005-te godine, ne secam se tacno kada. Uglavnom, na stanici Sebesic je jedan stariji covek usao u voz sa kozom. Da, dobro ste procitali, sa zivom kozom, koju je vodio kanapom koji joj je bio vezan oko vrata. Inace se poznavao s kondukterom pa je ovaj krenuo da ga pusti unutra, nakon cega je vecina putnika odmah digla galamu i pretila prijavom ali dzabe, covek je valjda bio kondukterov kum ili tako nesto i ovaj ga je pustio u prenatrpan voz tako s kozom. E sad, stvar je u tome sto ta koza nije samo uzasno smrdela i mekecala nego je jos i uginula u toku putovanja, bila je valjda ozbiljno bolesna pa je ovaj vodio nekome da je proda i pokupi lovu pre nego sto koza ugine, ali mu je propao plan. Tu je vec masa poludela, a i ja s njom, pa smo naterali konduktera da kaze masinovodji da stane kod jedne sumice da se izbaci crknuta koza iz voza, ali je uzasni smrad ostao da lebdi u vazduhu sve do Sombora. Ne moram posebno objasnjavati zasto sto sam sledecih par puta do Sombora isao autobusom.

 5. Trovach kaže:

  @Boban…Mislim da bi koristenje sigurnosne kocnice u tom slucaju bilo opravdano.

 6. Indijanac kaže:

  Jeli stigao taj voz za Suboticu?

 7. Lajčo kaže:

  Sinoc je na vreme krenuo iz Sente. Video sam a kako ide prema Subotici. Čini mi se da je bio skoro prazan. U Oromu nije postavljena rampa a voz prolazi kroz centar sela. Znam da mašinovođe uvek zaustave kod svako prelaza i daju zvučni sinal. To usporava prosečnu brzinu koju bi voz trebao da ima. Bilo je i ono usporeno izlaženje iz subotice usled oštecenja ….Videcemo da li ce stizati na vreme…
  Sve u svemu očekivao sam neko svečano otvaranje.Valjda ova situacija…

 8. Seljabija kaže:

  Šta reći a ne zaplakati? Voz koji propušta drumski saobraćaj? To samo u državi dembeliji ima. Ah,da i u nečemu što ima ime Srbija. Ne znam šta je to ali na državu mi ne liči već poodavno.

 9. Zabraniti SNS kaže:

  Sad ce debil Vucic da kaze da je ovo najbolja pruga u Evropi i da takve pruge nigde na celom svetu belom nema. Ajmo lokalni SNS idioti i retardi da mi nadjete ip, trazite pomoc vasih jataka iz policije.

 10. Commuter kaže:

  A rampe usput?

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 2 =