Otvoreno pismo Sergeju Trifunoviću

Poštovani Predsedniče!

Obraćamo Vam se povodom govora koji ste održali na velikom mitingu opozicije 13. aprila.

U Vašem obraćanju prisutnima – među njima i brojnim pripadnicima mađarske zajednice, članovima i simpatizerima Mađarskog pokreta i drugih opozicionih političkih organizacija – izneli ste jednu tešku uvredu. Govoreći o odlasku mladih iz Srbije, osvrnuli ste se i na organizovano doseljavanje migranata, i među njih ste svrstali Mađare koji duže od 1000 godina žive na ovim prostorima.

Poštovani Predsedniče,

Činjenica je da se pripadnici naše zajednice, kao i svi građani Srbije, iz dana u dan suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i kontinuiranim pritiscima režima, čiji je deo – na najveću žalost većine Mađara – postao i Savez vojvođanskih Mađara. Zbog učešća Ištvana Pastora u ovoj antidemokratskoj koaliciji je odlazak iz zemlje pripadnika mlađih, ali i starijih generacija – što za posledicu ima raspad njihovih porodica – postala naša tužna svakodnevnica.

Stoga, jedini mogući cilj Mađarskog pokreta može da bude samo što brža i sveobuhvatna normalizacija stanja u državi. Na tom putu od naših partnera iz opozicije očekujemo podršku i poštovanje. Podršku pripadnicima mađarske zajednice, ali i poštovanje principa demokratskog diskursa.

Na žalost ovo nije prvi put da se u Vašim obraćanjima, izjavama pojavljuje neumerenost. Mađarski pokret, kao dosadašnji partner PSG ograđuje se od ovakve političke retorike. Sa iskrenom nadom da se ovaj put radi o omašci, očekujemo od Vas javno objašnjenje i javno izvinjenje.

Predsedništvo Mađarskog pokretaKOMENTARI

 1. laki kaže:

  Mađari su Ok!

  Nekoliko decenija živim i družim se sa njima i stvarno su civilizovani i pristojni za razliku od mnogih koji sebe smatraju jedinim i neprikosnovenim narodom u Srbiji. Isti ti “neprikosnoveni” bi malo trebali da se zamisle zašto baš i nisu omiljeni u našem okruženju, a i šire.

  Pristojno i civilizovano ponašanje nije za gađenje, a takvi su u većini i Mađari i Hrvati koje poznajem… Za gađenje je i za osudu ponašanje i glasno razmišljanje svakog ko pokušava da omalovaži bilo koju drugu naciju. Nažalost jako puno je takvih Srba i na ovom portalu, a takođe i u celoj državi.

  Zapitajte se zašto nas takve niko ne želi i zašto kao takvi nikada nećemo biti deo civilizovane Evrope.

 2. laki kaže:

  Pa još sa ovakvim Predsednikom AV-AV-om??? Kome tek sa njim trebamo? NIKOM!!!

 3. Istina... kaže:

  “Glumac… je glumac… je glumac”. Globalisti obožavaju glumce jer najubedljivije obmanjuju javnost (setite se Ronalda Regana, Arnolda Švarcenegera…). Imaju samo jednu “malu” manu, nemaju pojma o materiji. To je njihova osnovna pogodnost – neznanje. Pogledajte sve te apartčike, “stručnjake”. Sve to glumi da zna a ne zna. Dakle, nema nikakvog organizovanog doseljavanja migranata mađarske nacionalnosti u režiji Srbije. To je posao Mađarske države, i ona to uspšeno radi. “Veliki Srbi”, komunisti, pred time samo zatvaraju oči i okreću leđa. Sergej je prosečan glumac Novog talasa i očajan političar. Idealna kombinacija za aktivistu katastrofalizma.

  Kako ono, Agenturo, glasiše moj komentar pre sedam meseci? “Pripajanje Vojvodine Novoj Austrougarskoj odvija se po planu”?

 4. Zozon kaže:

  @ffilozoff
  Da li sam to ja poverovao lažima TV Pink ili je to Segej stvarno rekao?

 5. Zozon kaže:

  Gospodine Maglai ako ste pravi i jedini iskreni zastupnik interesa Mađara (kako se pretstavljate) šta tražite posle ovoga u PGS. Posle ovoga Subotica i subotičani treba da prekinu sa svim daljim šetnjama dok se Trifunoviću i njegovom pokretu ne zabrani učešće na mitinzima. I još nešto da li stvarno mislite da je onaj Obradović, kao deklarisani fašista išta bolji od Sergeja. Stavite Boška na sto a Sergeja pod sto obojica vam isto misle. Videćemo danas da li će iko od tzv “nezavisnih” novinara pitati Orbana šta misli o ovome.

 6. Zozon kaže:

  Recite mi sada da li Vučić ili pak neko drugi seje mržnju i deli Srbiju.

 7. Zozon kaže:

  Ako ste iole pošteni prvo prema sebi samima. recite mi da li sam bot ili ne jer sam od prvog momenta kada sam čuo ovu Trifunovićevu izjavu ukazao na zlo koje se njome može izazvati. Moje drage komšije Mađari nismo mi takvi kakvim nas prikazuju Sergej i Boško oni su sada dokazali da su običan kukolj.

 8. Istina... kaže:

  Zozon, zar Vam nije jasno da je njima nevazno kakvi su Srbi. Za njih su oni najgori, nepozeljni i smetnja sto sustinski svojim delima dokazuju. Jedan od jasnih pokazatelja je aktivnost njihove Agenture i na ovom portalu. To da moze pobilo bi sve srpsko. Nikako da prezale neuspeo Sesti oktobar i time se javno hvale. Ujedno njihove zrtve proglasavaju fasistima, ubicama, kasapima. Licemerje bez granica.

 9. Hrvoje Macanović kaže:

  @laki
  Nisi ni svestan koliko je budalaština napisano u tvom tekstu. Verovatno su te budalaštine samo refleksija tvoje inteligencije i obrazovanja, pa te donekle i mogu razumeti …
  @Zozon
  Odlična konstatacija. Nema razlike u glupostima između lidera PSG i Mađarskog pokreta. Narodna mudrost kaže: S kim si, takav si (našla rupa zakrpu).

  Dakle, što se tiče ovog ne mnogo pametnog saopštenja jasno se vidi u kom pravcu je usmereno. Dupelizačko, gotovo izvinjavajuće saopštenje Maglai Jencike nije usmereno na PSG i budalastu izjavu Sergeja Trifunovića već je “nanišanilo” GLAVNOG “NEPRIJATELJA” – Pastor Ištvana i Savez vojvođanskih Mađara.
  Jadno da jadnije ne može biti.

 10. Istina... kaže:

  @laki

  Veoma neuspešno manipulišeš javnošću. Što ne kažeš ISTINU da su pravoslavci dežurni krivci za sve krivice nehrišćana otkako je njih ali i katolika od Velikog raskola crkve 1.054. godine!? Tvoj komentar je najbolji dokaz za to. Po tebi su svi (nisi se ogradio ni od koga) Mađari i Hrvati super a Srbi (ponovo svi) najgori. I ti sebe, pretpostavljam, smatraš čovekom!? Tako jednouman, nerealan, neiskren, pun diskriminacije i mržnje po nacionalnom i verskom osnovu. Pretpostavljam i da javno, kao svaki pravi licemer, širiš laži da si za multikulturalnost, nediskriminaciju, suživot… Zbog tebe i tebi sličnih sam, kao Srbin, otišao iz tvoje (nekada i moje) “sjajne”, “evropske”, “građanske” Subotice. Celog života sam u njoj bio diskriminisan, vređan, ponižavan, pljačkan, proganjan iako nikada nisam isticao nacionalnu i versku pripadnost. Oni kojima Srbi smetaju jesu, i shodno tome su se i ophodili. Vidiš, “pametnjakoviću”, znam istinu. Kod mene ne prolazi ta tvoja i vaša demagogija. Ti i tebi slični tzv. “velike vrednosti” ljude delite po naciji, veri, rasi… Ja ih delim po ČOVEČNOSTI, ZNANJU, STRUČNOSTI i REZULTATIMA RADA.

  Stidim se tvoje i vaše bestidnosti. Stidim se takvog “grada” i takvih njegovih “građana”.

 11. Agbaba kaže:

  Ima ona pesma…Cuti tu stidi se, bezi bato sakri se…

 12. laki kaže:

  @Istina… @Hrvoje Macanović

  Srbi u Srbiji u većini i jesu izopačenog shvatanja, pa sad stideo se ti ili ne. To je i razlog što nikom u svetu ne trebaju… Nisu valjda svi u svetu u zabludi. No, ko to zna… u Vašim glavama Srbi su nebesko i jedino bitno pleme na planeti Zemlji.

  Svaka čast poštenom i razboritom delu srpskog i pravoslavnog naroda, koji nisu podlegli fašističkom uticaju velikog dela srpskih političara i njihovih slepih pratilaca.

 13. Istina... kaže:

  @laki

  “Srbi u Srbiji u većini i jesu izopačenog shvatanja, pa sad stideo se ti ili ne. To je i razlog što nikom u svetu ne trebaju…”

  Nešto ti je teorija neodrživa! A Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić, Pavle Savić, Milutin Milanković… od starijih pa do današnje generacije? Pročitaj još jednom moj komentar na koji si napisao bezbroj agenturnih propagandnih floskula. Evo ga tebi i drugima ponovo:

  “Veoma neuspešno manipulišeš javnošću. Što ne kažeš ISTINU da su pravoslavci dežurni krivci za sve krivice nehrišćana otkako je njih ali i katolika od Velikog raskola crkve 1.054. godine!? Tvoj komentar je najbolji dokaz za to. Po tebi su svi (nisi se ogradio ni od koga) Mađari i Hrvati super a Srbi (ponovo svi) najgori. I ti sebe, pretpostavljam, smatraš čovekom!? Tako jednouman, nerealan, neiskren, pun diskriminacije i mržnje po nacionalnom i verskom osnovu. Pretpostavljam i da javno, kao svaki pravi licemer, širiš laži da si za multikulturalnost, nediskriminaciju, suživot… Zbog tebe i tebi sličnih sam, kao Srbin, otišao iz tvoje (nekada i moje) „sjajne“, „evropske“, „građanske“ Subotice. Celog života sam u njoj bio diskriminisan, vređan, ponižavan, pljačkan, proganjan iako nikada nisam isticao nacionalnu i versku pripadnost. Oni kojima Srbi smetaju jesu, i shodno tome su se i ophodili. Vidiš, ‘pametnjakoviću’, znam istinu. Kod mene ne prolazi ta tvoja i vaša demagogija. Ti i tebi slični tzv. ‘velike vrednosti’ ljude delite po naciji, veri, rasi… Ja ih delim po ČOVEČNOSTI, ZNANJU, STRUČNOSTI i REZULTATIMA RADA.

  Stidim se tvoje i vaše bestidnosti. Stidim se takvog ‘grada’ i takvih njegovih ‘građana’.”

  I, ponoviću bezbroj puta: stidim se tebe, tvojih, tvog “grada” i takvih njegovih “građana”.

 14. pista kaže:

  Zozon… samo za tebe…. pitali su Orbana za Sergejevu toliko spominjanu recenicu…. Ispalo je da ga boli ona stvar…. U slobodnom prevodu: “Madjarska bi bila sretna kada bi mogla da izvozi Madjare, ali nema ih dovoljno ni za sebe”. I sta sad??? Umalo zaboravih… Sergej je juce u jednoj recenici pogodio u centar: imamo tri diktatora… AV, OV i IP…. pa ti vidi.

OSTAVITE KOMENTAR