Otvoreno pismo Slobodanu Puškaru, direktoru subotičke bolnice

Zar je fiktivno zaposlenje političkog analitičara Branka Raduna, po profesiji istoričara, u odeljenju za održavanje računara i računarske opreme gest poštovanja prema lekarima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju subotičke bolnice?

Gospodine Puškar,

Do redakcije sajta Slobodna Subotica, Nemanje Šarčevića, poslanika u Skupštini AP Vojvodine, koji je i potpisnik ovog pisma, subotičke organizacije Narodne stranke i Udruženja građana “Slobodan grad” svakodnevno stižu žalbe zaposlenih u Opštoj bolnici.

Zaposleni se žale na Vaš odnos prema njima koji ocenjuju kao vojnički, umesto da bude bolnički, kao bahat, umesto kolegijalan i kao apsolutistički umesto prosvećen.

Dok vičete i ponižavate lekare i osoblje, sprovodeći u istoriji subotičke bolnice nezabeleženu samovolju zasnovanu na partijskoj moći koja stoji iza Vas, Vi, sa druge strane, privilegujete i fiktivnim radnim mestima nagrađujete svoje prijatelje.

Zar je fiktivno zaposlenje političkog analitičara Branka Raduna, po profesiji istoričara, u odeljenju za održavanje računara i računarske opreme gest poštovanja prema lekarima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju subotičke bolnice? Radun čak i ne krije da ste ga zaposlili kao prijatelja, rekavši da “politički analitičari negde treba da rade”.

Zar je fiktivno radno mesto za prijatelje i podobne kadrove odgovarajuća poruka koju šaljete mladima? Zar je neko studirao medicinu da bude manji od Raduna? Zar je subotička bolnica, čiji koreni sežu do 1841. godine, spala na to da lekari i ostalo osoblje moraju da obavljaju najodgovrnije poslove u našem društvu, čuvajući zdravlje i spašavajući živote pacijenata, a da pritom budu u senci fiktivno zaposlene osobe koja prima platu zajedno sa njima, a uopšte nema obavezu čak ni da se pojavi na poslu, u šta smo se juče uverili, obišavši mesto na kojem bi Radun trebalo da radi.

Opštu bolnicu u Subotici napuštaju lekari. Napuštaju je medicinske sestre. Pacijenti borave u očajnim higijenskim ulovima, uz hranu koja je sve samo ne prihvatljiva.

Činjenica da se lekarima i osoblju nude bolja radna mesta u razvijenijim zemljama ne abolira Vas i Vaše političke saveznike od obaveze da se za bolnicu nepokolebljivo borite, u podjednakoj meri kao i za zaposlene u njoj. Samo se slabići i neznalice kriju iza trendova i pronalaze izgovore.

Sasvim smo sigurni, i u to nimalo ne sumnjamo, da je Vaša bahatost u podjednakoj meri uzrok odlazaka lekara i medicinskih sestara, kao i visina plate u inostranstvu. Još smo sigurniji da bi stručan svet ovde rado ostajao i za upola manju zaradu nego u inostranstvu, samo da oseti makar dašak poštovanja, pravde i uvažavanja.

O subotičkoj bolnici, koja je, ponavljamo, pred organizacionim urušavanjem, Vi i Vaši ne govorite izvan konteksta njene rekonstrukcije koja bi građane trebalo da košta preko dvadeset miliona evra. Zna se odlično i zašto je to tako.

Uporedo sa građevinskim radovima na obnovi bolnice, Subotici treba hitan akcioni plan za njen spas. Bolnicu ne čine samo goli zidovi sa Vama kao tiraninom od kog svi beže.

Na kraju, smatramo da bi pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika bolnice, koji su pošteno juče odgovorili na naša pitanja, bio skandalozan čin koji samo dodatno potvrđuje navode zaposlenih koji su nam se obraćali.

Ako dvojica službenika moraju da napišu izjave zbog razgovora sa pokrajinskim poslanikom, zainteresovanim za zbivanja u subotičkoj bolnici, postavlja se pitanje: šta ti ljudi uopšte smeju?

Na koncu, postavlja se i pitanje: zašto Branko Radun, takođe, ne napiše izjavu zbog nedolaska na posao ili Vaši prijatelji inače ne pišu disciplinske izjave?

 

Nemanja Šarčević, poslanik u Skupštini AP Vojvodine

Narodna stranka u Subotici

Udruženje “Slobodan grad”

Sajt Slobodna SuboticaKOMENTARI

 1. Gdjica Gica kaže:

  Loš čovek, taj Puškar….

 2. Stradivari kaže:

  Uništavanje subotičke bolnice započelo je devedesetih godina prošlog veka u vreme ratova u Hrvatskoj i BiH kad su o svemu odlučivali SPS-ovi doktori Đurić i Ivošević.E sad,u kontekstu Ivoševića i čitave tragedije propadanja bolnice nalazi se i fenomen novonastale alternative – “Kuće zdravlja” čiji bi inicijalni kapital trebalo preispitati i videti iz kakvog političkog miljea je potekao…itd….Priča je previše ružna i gadna…

 3. Bradati anonimus kaže:

  @Stradivari
  Radune ti li si to 🙂 🙂

 4. zozon kaže:

  @Stradivari
  Zavist je jedan od smrtnih grehova.

 5. zozon kaže:

  Bavite se vi vašim Vukom i njegovim i Raćenovim projektom “kako uništiti Srbiju”

 6. Radivoje kaže:

  @Zozon
  U pravu ste ,gde god da se okreneš milogorska tj crnogorska … upropaštavaju Srbiju.Gradonačelniče još niste platili članarinu za 2019 god u Udruženju Crnogoraca.

 7. Dragi Điki kaže:

  Radune, Radune…

 8. Istina... kaže:

  Alaj su zapeli za nekog nebitnog Raduna i nekog nebitnog Puškara. Kakvih li “branilaca” zdravlja i ostalih interesa građana. Šteta što mi prosvećeni znamo i njih i njihovo učenje, dela, namere i cilj. Pođimo od početka, od suštine, jer je to jedino ispravno, realno, istinito. Od “zvanične” i “alternativne” medicine.

 9. PatriotX kaže:

  Radun služi za zataškavanje i lažiranje informacija o upravo ovome što piše u pismu, diletantskom i bahatom rukovođenju i posledicama toga. Uz to je polupismen a informatički nepismen tako da ne ispunjava uslove. Bolnica je devastirana puškarovim uvežbavanjem rukovođenja, pritisak na zaposlene se vrši zabranama i zastrašivanjima. Najbolji iz struke su pobegli i dalje beže. Za pacijente noćna mora za zaposlene aušvic. Pogodite šta sad radi tzv dr puškar? Juri po NS da “reši” ovog poslanika što mu ometa đavolju rabotu.

 10. Istina... kaže:

  Nikada ta bolnica nije ni valjala. Pitajte lekare u celoj (post)Jugoslaviji na kakvom je glasu. Pacijenti su uvek kopali i rukama i nogama da se domognu vecih i strucnijih ustanova npr. Beograd, Zagreb, Ljubljana… Taj nebitni Puskar je samo deo iste matrice. Ajd, udrite po minusima, protiv logike i razuma.

 11. bac Vranje kaže:

  sad mi je jasna ona izjava poznanika i doktora koji je u lice reka nacelniku svog odeljena da ako mu se nesto desi ne daj boze da ga ove kolege mesri operisu

OSTAVITE KOMENTAR