Pad broja dolazaka turista i ostvarenih noćenja u Subotici i na Paliću

Zvanična statistika beleži očekivani pad broja dolazaka turista i ostvarenih noćenja u Subotici i na Paliću. Palić je izostanak stranih turista uspeo donekle da kompenzuje domaćim turistima, pa je u avgustu čak oboren i rekord po broju ostvarenih noćenja. Međutim, turistička privreda koja je bazirana na strancima je u velikom problemu jer tih turista neće biti u narednom periodu.

Spasa nam nema – propasti nećemo. Bar ne još šest meseci. Ova Pašićeva mogla bi da se parafrazira na primeru Vinskog dvora u Hajdukovu. Politikom “od čokota do kreveta” privlačili su vinske turiste i turiste u tranzitu kroz našu zemlju godinama, brojeći više od stotinu pedeset autobusa organizovanih tura godišnje. Danas od svega toga nema ništa. Umesto da prate trendove u svetu u oblasti turizma, sve oči su ovde uprte u farmaceutsku industriju.

Berbanski dani i septembar prošle godine

“Ne znamo šta ćemo. Moraće nešto da se desi. Čekamo vakcinu. Ja mislim da će vakcina rešiti stvari. Ubeđen sam pošto znam da je to jedini spas. Ne samo za nas, nego za čitav svet”- kaže Laslo Hupert iz Vinskog dvora.

Broj dolazaka turista u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period prošle u Subotici je manji za više od šesdeset odsto, a na Paliću za dvadeset, dok je broj noćenja u Subotici manji za više od četrdeset, a na Paliću na istom nivou kao prošle godine. Poredeći se sa drugim gradovima i banjama, u Turističkoj organizaciji Subotice kažu da nije sve tako crno.

“Gledajući jul i avgust ove godine Palić je doživeo ekspanziju u turističkom smislu, i u dolascima i u noćenjima. Kada govorimo o avgustu mesecu ove godine, poredeći ga sa avgustom prošle godine Palić je u broju dolazaka imao rast od dvadeset i dva odsto, a u broju noćenja je imao rast od čak pedeset i sedam odsto, što je jedna cifra koja je rekordna u Srbiji kada govorimo o avgustu mesecu”- kaže direktor Turističke organizacije Subotica Aleksandar Medaković.

Dok turistički radnici žive od rezervi kojih imaju za još nekoliko meseci, u Turističkoj organizaciji poručuju da na strane turiste ne računaju u skorijem periodu i da će se morati okrenuti ka domaćim gostima.

Izvor:RTVKOMENTARI

 1. dejan m. kaže:

  druze ko ce jos dolaziti na prljav i strokav palic plus da uzmemo u obzir lokalno stanovnistvo koje treba izbegavati po svaku cenu.
  a ne daj boze da se okupas u jezeru

 2. Palicanin kaže:

  Da li je u pitanju porast ili pad broja turista?

 3. avet kaže:

  Početkom marta 2021. godine se otvara Akvapark na Paliću, tako su nadležni barem obećali, pa kada navali 2500 ljudi koji mogu stati u ovaj kompleks, sve će biti nadoknađeno.
  Možda ni neće biti dovoljni smeštajni kapaciteti u okolini, gde smestiti toliko turista, a na toboganima će verovatno biti neviđena gužva.

 4. Suboticanka kaže:

  Palic je prelep! Jedino jos jezero treba ocistiti.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =