Palić: Festivala će biti, čekaju se pare

“Festivala će biti, oko toga nismo ni imali nedoumice, jedino je pitanje gabarita, odnosno šta možemo da uradimo sa datim sredstvima, a da se na programu ne oseti da je para znatno manje”, rekao je on i precizirao da je budžet sa 400.000 evra u 2008. godini spao na 170.000 evra u ovom trenutku.

Po pisanju B92, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent festivala, Blažo Perović izjavio je da je ministar kulture Bratislav Petković obećao još pet miliona dinara.

 

“Sredstva od Grada Subotice i Pokrajine su evidentna, a što se tiče Ministarstva kulture, na konkursu čiji su rezultati tek nedavno objavljeni dodeljeno nam je svega 1,3 miliona dinara. Dobili smo usmenu informaciju da će ministar odobriti još pet miliona, ali nemamo potpisan sporazum”, rekao je on.

 

Pored toga, kako je objasnio, i kada se potpiše sporazum neizvesno je kada će sredstva leći na račun, posebno s obzirom na rebalans budžeta i embargo na isplate od strane ministra finansija.

 

“Voleo bih da vidim kako bi ljudi iz Ministarstva kulture organizovali jednu ozbiljnu manifestaciju u uslovima koje oni nama kreiraju”, rekao je on i podsetio da je Otvoreni univerzitet organizator i Medjunarodnog pozorišnog festivala za decu, koji je održan još u maju, a za koji postoji dug od četiri miliona dinara.

 

Naime, na konkursu je za taj festival traženo šest miliona i komisija ih je odobrila, ali je naknadnom odlukom Ministarstva suma svedena na dva miliona.

 

Zelenović je podsetio da se festival ne sprema “od danas do sutra” i da se ozbiljni gosti i filmovi (ili predstave) pozivaju znatno ranije, a kada se budžet kasno utvrdi, kao što je slučaj ove godine, nastaju problemi.

 

Poteškoću u aktuelnom periodu izaziva i potpuni prelazak svetskog filma na digitalni format.

 

“Mi ne samo što smo izgubili mnoge bioskope, nego ni oni koji su ostali nisu prilagodjeni za digitalne projekcije, pa oprema mora da se iznajmljuje. To nije samo pitanje jednog festivala nego kulturne politike da se na vreme prestrojimo”, rekao je Zelenović.

 

Povodom jubileja festivala na Paliću, istakao je da je pre tačno deset godina utvrdjen njegov profil – evropski film.

 

“Zanimljivo je da u zemlji u kojoj se toliko govori o Evropi imamo jednu značajnu evropsku manifestaciju, koja se svake godine suočava sa situacijom kako da zakrpi budžet”, napomenuo je on.

 

Ipak, biće prikazano 11 programskih celina, sa ukupno 91 filmom, na šest lokacija, a očekujemo oko 150 domaćih i stranih gostiju, medju kojima dobitnike nagrade “Aleksandar Lifka” – reditelje Nikitu Mihalkova i Emira Kusturicu, kojima će biti uručene nagrade “Aleksandar Lifka”.

 

Na festivalu će prikazan i kratki dokumentarac Sabolča Tolnaija o proteklih deset godina, od kako je ovaj festival posvećen evropskom filmu.

 

B92KOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Trojac koji MORA da napusti vladu

    Petkovic – Knežević – Obradovic

    Prvi zbog afere “ugasimo kulturu” i “spiskovi nepodobnih” drugi zbog afera “aflatoksin” i “nemamo protivgradne rakete” a treći jer nije u stanju da organizuje prijemni ispit za decu od 15. godina. Ovaj teći i zbog ukidanja nauke.

OSTAVITE KOMENTAR