Palić pod vodom

Da je Palić daleko od urbanog i uređenog turističkog naselja pokazala je jesenja kiša i podzemne vode koje su u poslednjih par meseci narasle do te mere, da je veliki broj ulica i parkova na Paliću pod vodom.

Da li se može pričati o turizmu ako gosti najvećeg hotela na Paliću "Prezident" ili najvećeg restorana "Velika terasa" moraju da vide ovaj prizor dok dolaze do tih objekata?

Slika
Splitksa aleja

Da li se može pričati o turizmu ako je prilaz najvećem apartmanskom naselju "Palville" nemoguć iz Lovranske ulice?

Slika
Lovranska ulica

Da li se može pričati o turizmu ako su glavna šetališta na Paliću pod vodom? Pri tome mislimo samo na ona šetališta koja su pod asfaltom.

Slika
Veliki park

Istini na volju, novo šetalište pod kocko je na višem nivou i pod nagibom pa se na njemu ne skuplja voda. Takođe sa strane se mogu uočiti i odvodi.

Ovakvih primera u turističkoj zoni na Paliću ima mnogo, pa ih nema smisla sve navoditi, već ćemo dati jedan primer i iz samog naselja.

Slika
Ulica Servo Mihalja. Fotografiju je načinio čitalac sa facebooka

Jedna od retkih svetlih tačaka u ovom naselju je glavni put, koji je nešto izdignut u odnosu na okolinu, a istovremeno je sa obe strane prošaran jarkovima u kojima trenutno ima vode, pa se iz ovog primera i nameće prvo od dva moguća rešenja:

1. Prvo rešenje je jeftinije i jednostavnije. U svakoj ulici je potrebno izgraditi sistem kanalisanja atmosferskih voda jarkovima duž ulica. Takav način svakako rešava problem površinskih voda ali ne rešava problem voda u podrumima obejkata. Takođe, u uskim ulicama ovaj sistem nije moguće uspostaviti.

2. Drugo rešenje je izgradnja kanalizacije atmosferskih voda koja opet rešava problem isključivo površinskih voda, iz prostog razloga što će ta atmosferska voda preko sistema kanalisanja i prečistača opet završiti u Paliću pa će nivo podzemnih voda ostati isti. Ovo rešenje je elegantnije i moguće je sprovesti u svakoj ulici bez obzira na širinu. Međutim, rešenje je skuplje.

Čitav problem oko viška vode ne datira od juče, već je tu prisutan od kada je jezera pa i pre, samo što se kao problem javlja činjenica da se ovim pitanjem malo koja vlast u Subotici zaista pozabavila. Ako uzmemo u obzir broj kilometara izgrađene fekalne kanalizacije, broj kilometara izgrađene atmosferske kanalizacije i jarkova, dolazimo do poražavajuće činjenice koja nam govori baš to. Niko, nikada se nije ozbiljno pozabavio pitanjem voda na Paliću.

Slika
Projekat kanalizacione mreže na Paliću

Ono što se može navesti kao plan u narednim godinama je izgradnja kanalizacije u turističkom delu Palića, oko Muškog štranda, Vikend naselja i Zoo vrta i to je za svaku pohvalu, jer će se time rešiti problem septičkih jama koje u velikoj meri zagađuju jezero. Čitav projekat je započet pre svega četri godine kada je tadašnja Direkcija za izgradnju grada uradila projekat separatne mreže fekalne i atmosferske kanalizacije i kada su 2007. dobijena prva sredstva od Ministarstva ekonomije. Do sada je na tome utrošeno 60 miliona dinara, a čitav projekat staje 300 miliona.
Međutim postavlja se pitanje, kada će se rešiti problem podzemnih i površinskih voda i to ne samo u turističkom delu naselja, već i u drugim delovima Palića i grada?KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Kada bi obilazili sva naselja u gradu i u njima uslikali bar jednu ulicu pod vodom prethodna vest bi bila predugačka i zamorna, zbog čega smo se zadržati samo na Paliću gde je ovaj problem zbog blizine jezera i najizraženiji. To ne znači da drugi delovi grada nemaju ovaj problem.

  Slika
  Zorka. Sliku je načinio čitalac sa facebooka

 2. I ja imam camac al supalj kaže:

  Sugradjani imaju velike probleme sa vodom svake jeseni i proleca a svi cute. Pricaju o svakojakim glupostima a septicke jame nam izlaze na ulice. Nece ovo nista izmeniti al nek ste im rekli.

 3. emanuel kaže:

  Nije tolki problem voda na povrsini, kolko je ona koju ima pola stanovnika Palica u svojim podrumima kada naidju kise!!

 4. Evica kaže:

  Po važećim planskim dokumentacijama, za razliku od Subotice gde je opšti sistem, u naselju Palić kanalizacija je separatna – fekalna i atmosferska su razdvojene …

  …međutim, atmosferska nije ni započeta pa sa nekih lokacija sve vode odlaze u fekalnu do prečistača …

  … atmosferskažu ne treba odvoditi na prečistač! …

  …a graditi podrum na teritoriji gde je visoka podzemna voda zahteva osnovno znanje izrade hidroizolacije …

 5. djomla kaže:
  Evica napisao:… atmosferskažu ne treba odvoditi na prečistač! …

  Slazem se, to bi u velikoj meri rasteretilo precistac, ili bolje recene ne bi dodatno opteretio precistac. Mada ta voda mora negde zavrsiti, i to najverovatnije u nekom od jezera sto ne resava problem nivoa voda.

 6. Gost kaže:

  Za ovakvu situaciju su krivi i sami gradjani koji zatrpavaju jarkove ispred kuce. Mnoge su ulice nekada imale jarkove, ali su sada puni smeca i suta, prave male deponije.

 7. Evica kaže:

  Pa naravno da bi atmosfersku odveli u jezera gde bi snjom …kanalizacija ne odvodi podzemnu vodu …. nivo podzemnih zavisi od proceđivanja, od nivoa Palića (čini mi se oko 102 mnm) i koje-čega još, i to je to ..tamo-vamo koji cm…

  …a regulišu se nivoi Palića, Krvavog jezera … spuštani su nivoi kad se gradila CS uz obalu Krvavog jezera …

  tamo gde stoji voda a asfalt je – asfalt je nisko !…tamo gde stoji voda a zemlja je – zemlja više ne upija te je podzemna postala površinska … sve u svemu i pre je čovek birao gde gradi kuću svoju pored bare ili na brdašcetu …

  jeste da postoje i drenažni sistemi ali za to smo malko siromašni …

 8. halas.bela.bela@gmail.com kaže:

  11 godina nam niko nije cistio kanale. Imamo poplavu 2 puta godisnje. ja ih cistim uglavnom sam. A sada mi je stigao i porez za odvodnjavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + = 15

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: