Palićki filmski festival najzanimljiviji do sad

Festival evropskog filma na Paliću održaće se od 19. do 26. jula, a na njemu će biti prikazano 100 evropskih ostvarenja u deset festivalskih programa.

Glavni selektor festivala od ove godine biće dugogodišnji selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” Petar Mitrić, koji će na tom mestu zameniti Nikolaja Nikitina, koji je promovisan u Art direktora festivala.

 

Mitrić je Tanjugu rekao da će ovogodišnji program Festivala evropskog filma Palić obuhvatati oko stotinu ostvarenja u deset programskih celina, ne želivši još da otkrije naslove koje će publika imati priliku da gleda na više lokacija na Paliću i u Subotici.

 

“Mislim da će ovo biti najjači takmičarski program do sada, verovatno iz čistog razloga što je ovo u poslednih deset godina jedna od najjačih godina za evropsku kinematografiju i meni je drago što ćemo to moći da podelimo sa publikom na Paliću", rekao je on.

Srećna okolnost je to da je Palić sada već veliki i značajan festival, naročito za ljude u inostranstvu, tako da mi više nemamo problema prilikom nabavke filmova, dodao je Mitrić.

 

Što se ovog govornog područja i domaće kinematografije tiče, Mitrić kaže da se Srbija u poslednih nekoliko godina može pohvaliti nizom mladih autora na svetskoj sceni, istakavši Stefana Ivančića, Vladimira Perišića, Minom Đukić i već poznatom Majom Miloš, čiji će filmovi biti prikazani na Paliću.

nikita-mihalkov-palic-filmski-festival-otvaranje-nagrada-emir-kusturica

On je dodao da će u glavnom takmičarskom programu biti dve premijere domaćih filmova.

 

“Ono što mene stalno brine je odnos filmskih institucija prema mladim autorima. Ja se nadam da ćemo neke apele podići ovde na Paliću da se to promeni. Zato što mnoge zemlje sanjaju da imaju svoje predstavnike u Kanu, a ovako mala zemlja kao što smo mi to svakako ima i ima svetlu budućnost”, rekao je Mitrić.

Dejan Zvekić, izvršni direktor Otvorenog univerziteta, organizatora festivala, rekao je Tanjugu da će sledeće nedelje biti održana sednica novoformiranog saveta festivala na kojem će biti usvojen program festivala i ustanovljeni dobitnici nagrada.

 

Sam festival će se održati od 19. do 26. jula, nedelju dana pre toga biće upriličen otvoreni bioskop na centralnom gradskom trgu, a po okončanju zvaničnog programa uslediće revija filmskih hitova na Paliću.

 

“U teškim uslovima, u kojima je i čitava zemlja, i sa manjim budžetom u odnosu na prošlu godinu, potrudićemo se da te tri nedelje festivalskih programa budu što bolje. Potrudićemo se da održimo taj renome da dovodimo zaista najveće evropske autore na festival, i što se tiče žirija i što se tiče gostiju i što se tiče odabira filmova”, rekao je Zvekić.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR