Panika zbog besne lisice

U dvorište porodice Sič, u subotičkom naselju Ker, u četvrtak je ušetala lisica, sa penom oko njuške, dok su građani bezuspešno pokušavali da nađu nekoga ko će da im pomogne i ukloni opasnu životinju.

srb-subotica-lisica_620x0

Po rečima Tihomira Siča, lisicu koja je za sobom ostavljala krvave tragove primetili su oko 16 časova i odmah počeli da zovu nadležne službe.

– Zvali smo "Čistoću", pa Zoološki vrt, ali nam se niko nije javljao, potom Udruženje lovaca, koje nas je uputilo na komunalnu policiju, da bi nam oni rekli da to nije njihov posao – priča ljutito Sič. – Nisam odustajao, jer to nije bilo bezazleno. Zvao sam zatim policiju, a oni ponovo komunalnu policiju, koja je došla tek oko 19 časova, počela da slika i oterala lisicu.

Sve vreme lukava lija je bila mirna, što je građane dodatno uplašilo, jer u kraju ima dosta dece, a reakcija besne životinja može biti nepredvidiva. Lisica je pobegla u pravcu stare ciglane i postoji mogućnost da ponovo poseti nečije dvorište.

Građane je dodatno uznemirilo što u ovakvim slučajevima nemaju kome da se obrate za pomoć.

U komunalnoj policiji objašnjavaju da divlje životinje nisu u njihovoj nadležnosti, dok su nam u Udruženju lovaca potvrdili da ih često zovu zbog sličnih situacija, naročito na obodima grada, ali da oni nemaju dozvolu da reaguju.

– Po zakonu, lovac ne sme da puca u naseljenom mestu, odnosno, 200 metara od zvaničnog lovišta, tako da nemamo kako da reagujemo – kratko su nam rekli lovci i uputili nas na veterinarsku inspekciju.

U petak smo pokušavali da dobijemo komenatar veterinarske inspekcije, ali nam je rečeno da su svi inspektori na terenu. Takođe, inspekcijske službe nemaju dežurstva, da bi reagovale u svako doba dana i noći.

– Znači, nama ostaje da se nadamo da lisica, srndać, zmija ili neka druga životinja ne zaluta u u neko domaćinstvo, jer nema ko da nam pomogne – kažu zabrinuti meštani, koji su celo popodne bili na ulici i posmatrali šta će se destiti sa lisicom.

U drugim gradovima ovakav problem rešava služba komunalne zoohigijene, koja dežura posle radnog vremena i tokom vikenda i koja, između ostalog, ima za zadatak hvatanje divljih životinja i njihovo vraćanje u prirodnu sredinu.

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  U čitavoj ovoj vesti nije toliko strašno što se pojavila lisica na području naselja, već činjenica da ljudi nemaju kome da se obrate za pomoć.

  U sređenim društvima je svaka vanredna situacija na neki način definisana, tačno se zna ko šta treba da radi kada se nešto vanredno dogodi.

 2. Lansky kaže:

  Dakle besna lisica je i dalje u gradu i verovatno širi besnilo.

  Prošle godine je primećena povećana populacija zmija a jedna ustanova je tada apelovala da se ne ubijaju ako vam uđu, već ih isterajte iz dvorišta. (Kod komšije?)

  Tako i sada. Besna lisica je isterana iz dvorišta i problem rešen.

   

 3. P.o.P kaže:

  Ovo pod hitno treba da rešava Skupština grada, da proglasi nadležnost službe koja će u budućnosti rešavati ovakve situacije.

   

 4. Károly kaže:

   U gradu ima pasa lutalica, koji mogu vrlo lako da dobiju i sire bilo kakav bolest , pa i besnilo. mnogo kucnih ljubimaca jos nije u zivotu primio vakcinu protiv besnila  Jedna inekcija u Institutu Paster  protiv besnila u Novom Sadu kosta 300 evra , Pa se igrajte sa lisicom , kome peni usta ….

OSTAVITE KOMENTAR