“Panonija organika” za lakšu proizvodnju

Namerni da lakše plasiraju svoje proizvode, ali i konačno reše svakodnevne probleme sa kojima se susreću, devetoro proizvođača organskih poljoprivrednih proizvoda sa severa Bačke je osnovalo zemljoradničku zadrugu i nazvalo je “Panonija organika”.

Poljoprivrednici iz Subotice, Totovog Sela, Stare Moravice, Temerina i Ljutova veruju u to da će, posredstvom Zadruge, lakše nabavljati repromaterijal i mašine, a dobro će im doći i objedinjeni marketinški nastup.

/foto: novosti/

– Organska proizvodnja se bazira na kvalitetu, a ne na količini, pa niti možemo, niti nameravamo da se merimo sa onima koji obrađuju hiljade hektara. Ali, to što smo svesno odlučili da budemo takozvani mali proizvođači nas je nagnalo da se udružimo. Jer, jednostavno, jedan čovek sam ne može i da proizvodi, i da napravi reklamu, i da prodaje – kaže predsednik Skupštine zadruge “Panonija organika” Dušan Mrđa, naglašavajući da, posle početnog koraka, već ima i drugih koji su zainteresovani da im se pridruže.

Pritom, činjenica da su površine pod organskim usevima za samo jednu godinu uvećane za oko 43 odsto i dostigle su 19.200 hektara, potvrđuje da je upravo sada pravo vreme za objedinjavanje i povećanje konkurentnosti na tržištu. A, zarugare raduju i najave da će država dogodine davati veće subvencije za organsku poljoprivredu, pa su neki od njih već aplicirali za sredstva iz fondova Pokrajinske vlade.

– Od početka 2019. smo za sertifikaciju i nabavku opreme u organskoj proizvodnji izdvojili deset miliona dinara, sa ozbiljnom namerom da nastavimo ovu vrstu stimulacije. Imamo više od 30 konkursnih linija i možda najveći budžet u Pokrajinskoj vladi, pa je ovo način da sredstva vraćamo u poljoprivredu, tim pre što je Subotica prestonica organske poljoprivrede u Srbiji – zaključuje pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Marko Rovčanin.

 

Večernje novosti

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR