Par dobrih ljudi

Jednom davno, na severu Bačke, pitala je devojčica oca : „Ko su to komunisti ?“

­– „Komunista je doktor Bikar. On te pregleda, ne naplati ti, nego izvadi novčanik i da ti za lekove. „

Pečat apoteke „Kod anđela čuvara“

 

Koliko smo puta gledali filmove ili čuli priče u kojima trijumfuje pravda, poštenje i dobrota?  U stvarnom životu nema puno primera dobročinstava a i sami sebi priznamo, kada je već kasno, da smo za nekog mogli učiniti više i bolje, da smo imali više vremena ili sredstava…ili da smo jednostavno bili na poziciji sa koje bismo konkretnije uticali na sudbinu.

Jedna od takvih pozicija je i lekarski poziv – svakodnevna borba protiv bolesti, bola i smrti. Ni malo lak i lagodan posao. Ima lekara koji tuđu nevolju koriste za lično bogaćenje i ako ima pakla, takvi su rezervisali mesto uz samog đavola. Drugi obavljaju svoj posao korektno. A oni treći, malobrojni, daju i više od toga, svesni jada koji čoveka snađu kada dođu pred doktora, i poniženja kakvo je bolest sama po sebi.

Za njih se zna, o njima se govori a posle smrti ostaju u narodnom predanju kao Milan Bikar i Adolf Singer.

Doktor Milan Bikar

Doktor Bikar je posle studija u Budimpešti, Pragu i Beču, godinu dana radio u Novom Sadu, a zatim na njegov zahtev da pređe u mesto bez lekara, došao u Čantavir. Radeći u Čantaviru, Višnjevcu, Dušanovu, Žedniku, Oromu i dr, gde su preovlađivali siromašni poljoprivredni radnici, do punog izražaja su došli njegovo demokratsko opredeljenje i humanizam. Postao je omiljen, istinski narodni lekar.

Pamti se da je još tridesetih godina umeo da detetu obezbedi pratnju roditelja za vreme bolničkog lečenja. Roditelju bi formalno pribavio lekarsko uverenje o bolesti koja opravdava boravak u subotičkoj bolnici.

Čantavir pamti

Adolf dr Singer je rođen u imućnoj subotičkoj porodici, studirao je u Pragu i Beču i usavršavao se u više zemalja. Još u ranoj mladosti se iskazao kao veliki humanist, privrženik ideja slobode i društvene pravde. Godine 1928. je jedan od inicijatora osnivanja radničke samopomoći. Ostao je opredeljen za ideale komunizma i nakon okupacije, zbog čega je uhapšen, mučen i obešen 18. novembra 1941. godine.

dr Singer

 

 

 

LanskyKOMENTARI

 1. Slavica Rašuo kaže:

  Sjajni,humani doktori! Svaka im čast! U Novom Žedniku je ispred ambulante u znak zahvalnosti za dobra dela dr.Milanu Bikaru postavljena bista.Oni su u sebi nosili najmoćniju osobinu-biti čovek!

 2. Jefimija kaže:

  Divan tekst, Lansky.
  Sjajni i humani ljudi i doktori. NEka služe za primer generacijama pred nama. Sećajmo ih se sa zahvalnošću i poštovanjem.

 3. veronika kaže:

  dr. Milan Bikar je gledao Anu Pavlovnu i slusao Fjodora Saljapina

 4. veronika kaže:

  Jedan od onih koji je gledao balerinu Anu Pavlovnu i slusao Fjodora Saljapina

 5. veronikamilicic5@gmail.com kaže:

  veliko srce i skroman covjek

 6. veronikamilicic5@gmail.com kaže:

  Marika
  Skroman i dobar covjek

OSTAVITE KOMENTAR

60 + = 70

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: