Pastor: Država treba da zaustavi priliv migranata

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da povećani priliv migranata u Kanjiži i Subotici nije slučajan i da je rezultat organizovanog procesa, na koji lokalne samouprave ne mogu da utiču.

Neophodno je da se država umeša i iskoristi zakonske mogućnosti da ovaj proces zaustavi, onemogući ili uspori. Sramotno je što država koja to čini izložena osudi zbog drugačijih odluka koje su doneli evropski zvaničnici, rekao je Pastor za Panon RTV.

On je naveo da je lokalna samouprava tražila od policije da pojača prisustvo policijskih patrola na ulicama tih mesta, ali je, kaže, prošlo mesec kako je poslato pismo, a nema odgovora.

Naš prvi zadatak da obezbedimo sigurnost građana, to će učiniti lokalna samouprava, ali je neophodno da dobije i podršku države, rekao je Pastor.

On je naglasio da se seća vremena kada je povreda graničnog prostora bio ozbiljan prekršaj.

Zapanjujuće je što je povreda granica postala ljudsko pravo, a to se dogodilo poslednjih decenija, da je povreda suvereniteta države povreda ljudskih prava, naveo je on.

Pastor kaže da građani žele da imaju “normalan život” i da ne razmišljaju da li mogu da izađu na ulicu i ko je “grupa koja stoji na ćošku”.

 

TanjugKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Državom upravljaju političari u vlasti, oni je čine, uz prisustvo kritike opozicije.
  Pa valjda je Pastor političar, a ne mi.
  Mi smo samo obični građani.
  Njegov posao, sa ostalim političarima je da radi na ovom.
  Ovo je javno priznanje da političari zajedno sa njim ne rade ono što građanstvo od njih očekuje.
  Bolje da je ćutao, bolje da ništa nije ni rekao, jer ja rezultate njihovog rada ne vidim.
  A koliko ja znam, Pastor nije u opoziciji.

 2. Croat kaže:

  Drzava treba da zaustavi nelegalno rusenje istoriske bastine u ul B. Radica. Ah pa ti si deo te drzave….

 3. Meritor... kaže:

  Da ,država treba da zaustivi kultorocid i urbanocid ,devastiranje i uništavanje grada. Namerno je grad uništio i ciglanu na Senćanskom puti smeštajući tamo migrante u organizaciji gosp Pastora i ostalih. Kako se sećamo i ti si više puta boravio tamo a ni onda ništa nisi učinio po tom pitanu -naprotiv. Prije mesec dana neki su porušili te zgrade-ukrali stari građevinski materijal. A ta ciglana je oduzeta pravim vlsnicima koji su podneli zahtev za povrat svoje oduzete imovine ( pisalo je na ovom sajtu više put) .Pastor ,Pastor o čemu ti bulazniš ? ( već si zaboravio da si u Novom Sadu bio glavni za privatizaciju i prodaju tuđe imovine pa i društvene u bezcenje , Rekao si ‘ bolje je prodati za jedan dinar te imovine nego da ih koristi država ) -ili pravi vlasnik???
  Nisi se na dobru adresu obratio sa svojim novim-starim žalopoljkama.Adresa je u Beogradu pa i SNS stranka sa kojim je SVM u koaliciji…Pišta ,Pišta . A za tvoje rabote oko privatizacije ne znam šta će ti reći tvoj partijski šef Vučić ,koji upravo ovih dana traži da se ispitaju sve kriminalne privatizacije ,pa i oni u Subotici…e moj Pišta…

 4. bac Vranje kaže:

  a da li je gospon Coban(preovod sa madj. prim. aut.) upoznat sa cinjenicom da su oni u vlasti??? lako je kukati pred narodom ,a u stvari skrivati da su potpisom pred svetom prihvatili migrante i zato dobili novce koju su vec potrosili

 5. Salamander kaže:

  E da su nam migranti jedini problem lako bi smo ga rešili, i to po zakonu – nemaš ličnu kartu ili ispravan putni dokument kod sebe koji ti dozvoljava boravak u državi…ako nema spakuj ga i vrati odakle je došao i zbogom a ne doviđenja. Sve može država kada hoće, a mogla bi da prestane da pljačka građane, da obezbedi domaćoj privredi bolje okruženje bez plaćanja stranih investitora po ko zna kojem osnovu onda bi privreda imala snage i za bolje plate uz ulaganje u domaće ljude. čak i sagovornik u tekstu zna šta su uradili u nama bliskoj državi…samo svoje podržavaju a strance polako izbacuju jer su videli da ne postoji drugi način boljeg života. Država je nužno zlo koje bi trebalo da obezbedi pristojan život za sve građane koji žive u njoj, a kod nas je država aparat koji služi pojedincima da žive u blagostanju.

 6. Brane kaže:

  A maćeha država potpisala sporazum o malom Šengenu sa Albanijom i Makedonijom. Već porozne južne granice, sada su bukvalno izbrisane. Živimo u vremenima agresivne seobe divljih naroda.
  Kao u onoj Bajaginoj pesmi:”…Južna plemena ratnička su stigla ispod zidina
  I sve je vise varvara, a sve je manje Rimljana…”

 7. Janoš.. kaže:

  Pastor u kojoj ti državi živiš? Kao da si izgubio ‘kompas’ pa si zaboravio i to da skim si u koaliciji…

 8. Taca kaže:

  Šta ovaj lupa?
  Pa i on je deo te mašinerije zvane vlada, od koje za svakog propuštenog migranta dobije poneku paru od “velikih igrača”

 9. Mare kaže:

  Drzava treba da zaustavi bahato bogacenje politicara na racun sve siromasnijeg naroda!

  A ti narode, pali se, dok oni skrecu paznju sa najvaznijih tema!

 10. Milan kaže:

  Dobar dan, ličnu kartu ili pasoš?
  Nemate? Ko ste vi? Kako ste ušli u našu državu? Šumom?
  Ajde u maricu, sutra na granicu i srećan put kući.
  Tako se to radi.
  Hrvatska upravo tako čuva svoju granicu, članica su EU, pa čuvaju i granicu EU. I jel im ko šta može? Osim što kukaju kojekakvi belosvetski ološi iz nevladinih organizacija i “migranti” koji misle da je najnormalnija stvar smucati se po svetu bez dokumenata, živeći od tuđe pomoći. A za tu kuknjavu Hrvate zabole ćošak. E tako se to radi.
  Ali ne, mi imamo prvorođenog od Čipuljića kraj Bugojna. On nam vodi državu, on zna najbolje…

 11. Fox kaže:

  Tačno, ali on treba da se otkači od Labana da bi ga građani podržali.

 12. Princeps pastorum kaže:

  @ bac Vranje,

  Prezimena se ne prevode. Pogotovu ne na pogresan nacin. Ako nesto prevodimo, onda to nikako ne radimo bukvakno nego u duhu jezika sa koga prevodimo i isto tako u duhu jezika na koji prevodimo. Terminus “Pastor” koje dolazi od reci iz Crkvenolatinskog (nikako iz Madjarskog) kao prezime nije iskljucivo Madjarsko. Javlja se i u drugim Evropskim jezicima, uglavnom tam gde je rasiren protestantizam. Samo znacenje se odnosi na funkciju Evangelistickog paroha. Dakle oznacava svestenika. Sama rec “Coban” potice iz turskog jezika i koristi se uglavnom u onim krajevima izvan Turske, koji prefriraju Tursku kulturu i tome odgovarajuci mentalitet. Tvoje (razumljivo) neslaganje sa politicarem Pastorom mozes slobodno izraziti, ali na jedan pristojniji nacin. Ovo sto si sada uradio sa toboznjim prevodom, je nivo dece lumpenproleterijata u nizim razredima osnove skole gde je mobing, medjusobno vredjanje i izrugivanje, davanjem kojekakvih pezorativnih imena, sastavni deo kucnog vaspitanja.
  Zasto ja ovo pisem? Zato sto ti nisi od juce na ovom forumu i tvoji prilizi su obicno vrlo zreli i smisaoni i bila bi steta da se otkotrljas tamo gde ti uopste nije mesto.

 13. kaja kaže:

  Ukoliko se rezultat vašeg rada ne vidi, ne oglašavajte se. Jednostavno.

 14. Istina... kaže:

  Sve se glasnijim grohotom smejem. Grohotom sve glasnijim

 15. Rax kaže:

  Nismo ga culi godinama. Blizi smo izborima, ove populisticke izjave ce biti sve cesce. Pastora bih ja pitala, sta je uradio za madjare svih ovih 10 godina? Neka nabroji,a neka izuzme pomoc madjarske drzve prilikom nabrajanja.

 16. --------------------------- kaže:

  Vojska je peške čuvala granicu i rešetala nemilice svakog ko se oglušio o naređenje golobradog dečkića od osamnaest godina sa puškom u rukama. To je bio graničar!!!!
  sada graničari idu patrolnim džipovima, dubinski dalje od granične crte i opet nikome ama baš ništa. Kroz :Kelebijsku, Čijerijsku, radaqnovačku šumu oni prolaze u džipovima. ALOOOOOOOOOOOO dajte angažujte radnike privatnih obezbeđenja da idu po šumama i tako su naoružani i uniformisani sa viškom snage….

 17. Bunjevac kaže:

  Treba pitati Kim Jong Una kako to riješiti.Pretpostavljam da bi dobili zadovoljavajući odgovor.

 18. Brane kaže:

  @Bunjevac, ma ne moramo praviti telefonski račun na zvanje čak u S. Koreju. Samo pitamo severne komšije gde su pazarili žicu i može li popust na veću količinu. Kako su oni stavili ogradu na svoju južnu granicu, tako treba i mi. Ništa više, ništa manje. Granica se prelazi na graničnom prelazu. Ko hoće drugačije-Stani pucaću!

 19. Janoš.. kaže:

  ,@ Princeps pastorum . Ne znam u kojoj meri poznaješ mađarski jezik ali ime ‘Pastor’ je zanimanje. Pasztor je čovek koji čuva ovce ,itd… mađarski se kaže : A Pasztor legelteti a nyajat…

 20. Djuzepe geverdi kaže:

  Jebenvas sve u guzicu samo znate pisati po fejzbuku ustaj srbijo ubi bandu sve stranke pobacsti u dunav i izabrati mlade ljude zeljni rada a ne ovu bandu lopovsku trpiti 30 godina ali niko nema muda dase suprostavi bandi

 21. Princeps pastorum kaže:

  @ Janos
  Izraz Pasztor garantovano nije Madjarski. Poznat je Madjarima, i oni ga koriste, ali sama rec potice iz neolatinskog, odnosno vulgolatinskog jezika. Taj izraz je se koristi u celoj hriscanskoj Evropi sa izuzetkom naroda kod kojih vlada ortodoksija. Nakon 15 -tog veka i reformacije, se pojavljuje i kao prezime i to ne samo kod Madjara.

 22. Janoš.. kaže:

  @ Princeps pastorum : Pripazi da ti glava ne pukne….

 23. Janoš.. kaže:

  @ Djuzepe geverdi: Rano su došli Partizani .Nisu trebali doći 1944 ,trebali su dočekati današnje vreme imali bi više posla…

 24. NN kaže:

  Kako ce država zaustaviti priliv migranata, ako su zataškali prelaz migranata terorista. U Subotici su više puta bili uhvaćeni migranti koji su članovi terorističke organizacije i pusteni su odmah. Sa vrha stize naredba, pustaj kao da nisu bili tu. Bez tragova pisanih beleski itd!!!

OSTAVITE KOMENTAR