Pastor i Ješić o nadležnostima Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor upozorio je danas da bi napetosti između republičke i pokrajinske administracije mogle da budu pojačane posle odluke Ustavnog suda Srbije (USS) o ustavnosti Statuta Vojvodine i naglasio da se mora naći rešenje, kako bi bile izbegnute ozbiljne posledice.

 

Ukoliko odluka USS o ustavnosti pokrajinskog Statuta bude negativna “imaćemo u pravnom smislu situaciju rešeta ili cediljke, jer će pravni okvir delovanja pokrajinske administracije biti probušen na milion mesta i potpuno rupičast”, rekao je Pastor u intervjuu novosadskom “Dnevniku”.

U tom slučaju “neće biti pravnog uporišta” za niz aktivnosti pokrajinskih organa i za rešavanje životnih potreba, rekao je Pastor i naglasio da će taj momenat zapravo značiti da je “vrag odneo šalu i da se konačno mora naći rešenje”.

 

Obaranje Statuta pokrajine pred USS stvoriće “vrlo problematičnu situaciju”, jer će time biti “zaokružen već poprilično narastao problem, odnosno napetost između Beograda i Novog Sada, za koju se kaže da ne postoji”, istakao je Pastor i dodao da u tim odnosima ima problema, ako se realno posmatra.

 

Predsednik pokrajinske skupštine je rekao da nije pokazana politička volja da se “dijalogom i u okviru institucija” rešavaju problemi oko odluke USS kojom je ukinut deo nadležnosti pokrajine i finansiranja Vojvodine.

 

Pastor je podsetio da je o tome nedavno razgovarao u Briselu sa evropskim zvaničnicima Štefanom Fileom i Jelkom Kacinom i odbacio kritike pojedinih političkih aktera u Srbiji da je time pokušao da internacionalizuje vojvođansko pitanje.

 

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić upozorio je danas na, kako je rekao, opasnost od pojave da se prilikom usvajanja sistemskih zakona u Skupštini Srbije svesno ili nesvesno oduzimaju nadležnosti Vojvodine.

 

“U takvim zakonima se zaboravljaju nadležnosti pokrajinskih sekretarijata i AP Vojvodine i faktički se, da li namerno ili zbog neznanja tekstopisaca, uklanja jedna po jedna nadležnost Vojvodini”, rekao je Ješić agenciji Beta.

 

Uz ocenu da takve postupke treba sprečiti, on je podsetio da je Vlada AP Vojvodine formirala radnu grupu koja treba da o tim stvarima razgovara s Vladom Srbije.

 

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine danas je ocenio da je nedostatak dijaloga u Srbiji ključni problem za trenutno stanje u zemlji.

 

“Probleme trebamo da rešavamo razgovorom, a ne da otvaramo rovove i da svako stoji na svojoj strani, bez dijaloga i dogovora”, rekao je Ješić.

 

Uz podsećanje da postoje obećanja predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića da će se poštovati ustavne nadležnosti  pokrajine Vojvodine, on je rekao da pokrajina, osim toga, ništa drugo i ne traži.

 

“Da Ustav nije dobar, to je posebna priča, i dobro je što će morati da bude promenjen. U ovom trenutku mi smo naše akte potpuno prilagodili odlukama Ustavnog suda i samo bi komunikacija trebala da bude bolja, jer pravnih i formalnih problema nema”, rekao je Ješić.

 

izvor Tanjug, BetaKOMENTARI

 1. gradjanin kaže:

  sta hoce ovi separatisti?!

 2. samsvojgazda kaže:

  SEPARATISTI??? može se po nekima i tako nazvati, ali gospodo … NE treba uža Srbija da hrani vojvođanski narod, jel moguće da ovdašnji vojvođanski radnik,seljak,proizvođač uživa blagodeti svog rada pri tom da ne trpa svu svoju zaradu u Beograd zarad socijalnog mira itd. Dogovor kuću gradi ali samo uz obostrano i međusobno poštovanje, ostalo je druga tema

 3. Loš Đak kaže:

  Čuj Pastor i Ješić. Obojica su baš prave persone da raspravljaju o tom pitanju. Sve sami “stručnjaci” za ustavna pitanja.

 4. Csongor kaže:

  Vojvodina je oduvek bila krava muzara i ostala je. Dok je nama krave muzare bice i mleka za  sve po Srbiji ! Sta se bunite ?

 5. Vojvodjanin kaže:

  Jedan “Berlinski” zid izmedju BG i NS i da se resimo parazita jednom za svagda!

 6. pauk kaže:

  Tacno.. treba da se pokrene peticija Vojvodjanskog zida.. kad mogu i Kinezi da imaju zid koji se vidi s meseca.. sto ne bi i mi… Kad nam Srbija natovaruje i Kineze pored svega, (postoji kineski u skolama) pa ajd onda da imamo i jedan veliki zid.. Vojvodjanska atrakcija,a posla za nezaposlene gradjevince koliko hoces…

OSTAVITE KOMENTAR