Pastor: Kasno je za lustraciju

Савез војвођанских Мађара (СВМ) подржава предлог измена Закона о лустрацији, али има „озбиљне резерве” у погледу тога да би продужење рока важности закона могло да „донесе било какав резултат”, односно да је у 2013. години „немогуће започети овај процес” – изјавио је народни посланик те странке Балинт Пастор.

 

-Касно је сада започети лустрацију. Кажем то и поред тога што лустрација представља основни услов за учвршћивање демократије у свим транзиционим земљама. Десет-петнаест година након промене режима, наиме, лустрација нема смисла, казао је Пастор за „Мађар со”.

 

Према његовим речима, поставља се питање да ли је још много оних на јавним функцијама који би могли да страхују од примене закона о лустрацији.

 

-Тешко би било одговорити на то у којој мери такве особе прожимају јавну сферу. Истини би могли да будемо ближе да су у Србији, слично већини некадашњих комунистичких земаљама тајни досијеи отворени или ако би се они отворили, сматра Пастор.

 

Према његовом мишљењу, иако је закон о лустрацији ступио на снагу пре десет година, све досад на плану лустрације није се догодило ништа, а један од главних разлога за то је по његовом мишљењу и то што комисија за лустрацију “није имала никакву државну подршку”.

 

Према његовом мишљењу, комисија се суочавала не само са недостатком материјалне, него и моралне подршке.
-Годишњи буџет комисије у 2008. години био је 400 хиљада динара, у 2011. он је износио 16 хиљада динара, а ове године комисија није ни заступљена у републичком буџету. Не може се тврдити да је прошлогодишњом променом владе све промењено, због тога сам и навео раније податке. На нивоу земље по овом питању се ни са 400 хиљада динара не може урадити ништа, рекао је Пастор за „Мађар со”.

 

TanjugKOMENTARI

  1. von Minhauzen kaže:

    Neće taj Pastor ništa uraditi,naime on je režimski Mađar poput njegovog oca. Dobro oni žive od etnobiznisa,pa ne žele menjati ništa.

OSTAVITE KOMENTAR