Pastor: Nisam evroskeptik, ali moram biti realan

Moj izjava o poštovanju mađarskog premijera Viktora Orbana zbog toga što se ne povinuje interesima velikih, pa ni Evropske unije, izrečena je kao reakcija na novinarsko pitanje upućeno u vezi sa pozicijom Orbanove stranke Fides unutar Evropske narodne partije (EPP). Ja nisam evroskeptik, ništa se po tom pitanju kod mene nije promenilo, ali čovek ima odgovornost da bude realan, da se suoči sa onim što vidimo kao poruku sa nivoa EU, izjavio je danas predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Pastor je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da smo svi u Srbiji, posle poslednjih parlamentarnih izbora u EU i konstituisanja nove Evropske komisije, očekivali novu politiku, dinamičniju politiku, predvidljiviju politiku proširenja EU prema Zapadnom Balkanu, pre svega prema Srbiji, ali da to u protekle dve godine nismo videli.

Na pitanje da li je do toga došlo zbog toga što Srbija kaska u ispunjavanja standarda na putu ka EU ili je to zbog same EU, Pastor kaže da je to sigurno jedna vaga koji ima dva tanjira, i da u oba ima određene težine.

“Poslednji izveštaj Evropske komisije je nefer u odnosu na Srbiju, jer smo uložili ogromne napore i u tom izveštaju se više prepoznaju razlozi za neodmicanje u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, kao neka vrsta samopravadavanja EU. Sigurno da nije sve perfektno ni ovde, ali tim procesom samo delimično upravljamo mi, a delimično bi trebala EU”, istakao je on.

Na pitanje da li je SVM, koristeći svoje veze u Evropskom parlamentu, pokušavao da utiče na to da se iz konačnog izveštaja EK o Srbiji izbace oni delovi koji pozivaju da se rasvetle velike afere, poput Krušika, Jovanjice, Savamale, Pastor kaže da se ne radi u prikrivanju i guranju pod tepih velikih korupcionaških afera, već da se radi o klasičnom baratanju sa jednom istinom i jednom laži, od koje se onda pravi poluistina.

“Ja jesam uticao na to da se izveštaj EK približi realnosti i to ću uvek činiti jer je Srbija moja domovina. Ono za šta sam se ja zalagao, to nisu bila ova pitanja”, naglasio je on.

Pastor kaže kako ne misli da je tačna slika Vučića i Orbana za koje neki govore da vladaju čvrstom rukom, zaobilazeći institucije, i da time udaraju na temelje EU – demokratiju i vladavinu zakona.

RTVKOMENTARI

 1. Ego kaže:

  “Pastor kaže da se ne radi u prikrivanju i guranju pod tepih velikih korupcionaških afera, već da se radi o klasičnom baratanju sa jednom istinom i jednom laži, od koje se onda pravi poluistina.”

  Pozivate da se u izveštaju EU izbace velike korupcijske i kriminalne afere tipa Krušika, Jovanjice, Savamale, helikopter i još milion toga i onda se čudite što vladavina prava ne postoji i da postoji kasta nedodirljivih. Neviđeno licemerje. Vadite svo meso iz sarme i onda očekujete da EU i dalje misli da jede sarmu.
  Gadite mi se.

 2. Ljiljana kaže:

  Naravno da vladaju obojica i AV i Orban kao najtvrđe autokrate, često mimo zakona i morala. I naravno da Pastor to podržava jer se vezao i politički i ekonomski za njih. Čovek obraz đon. Palić i Subotica su mu jedna od nagrada za ovakve stavove. Živi bili pa videli svi mi. Na žalost!

 3. dosta mi je svega kaže:

  Gospodine Pastor da je ovo nomalna država ka što nije , Vi bi ste davno bili u zatvoru, kao i vaši koalicioni partneri SNS.Borićemo se za normalno društvo bez Vas.

 4. ooo kaže:

  ovaj je namazan svim mastima.

 5. Los Estados Unidos de Europa kaže:

  Interes za integraciju i pristup u EU clanstvo bi bio u Subotici prilicno visok. Dobrim delom zbog njenog kulturno – istorijskog nasledja a sa jednim drugim delom i kod one populacije koja nema Suboticke korene, zbog mogucnosti zaposljavanja u Zapadnoevropskim drzavama. Medjutim u centralnoj Srbiji kod njene sire populacije takva zelja ne postoji, sta vise postoji otvorena averzija prema EU i njenim (moralnim) i svim drugim vrednostima. Dovoljno je pratiti komentare u Srpskim medijima, pogotovu B92 i slicne, gde se vidi zastrasujuci politicki analfabetizam, zastrasujuce manjkavo opste obrazovanje kod komentatora i nepoznavanje trenutnih (ali i buducih) ekonomsko-politickih relacija u svetu. Srpski narod je takav kakav jeste i on sigurno neca promeniti svoje mentalno nasledje i opste navike preko noci, niti ce pokazati neku zelju za evolutivnim promenama u smislu Evropske zajednice naroda. Price o Kosovu i potenciranje njegovih mitova i legendi kao smetnji za EU clanstvo sluze samo kao dobar izgovor. Da nema tog Kosova, vec bi se naslo nesto drugo kao zgodon izgovor. Srpska politika prema EU i eventualnom clanstvu u toj zajednici Evropskih naroda, najlakse bi se moglo opisati narodnom pesmom – Sic – mic Micika, bil posla za sustera?

 6. pista kaže:

  A pre godinu dana… “Srbija može da odluči da li će proces pridruživanja nastaviti po starim, postojećim ili će prihvatiti nova pravila. Mislim da su novi uslovi povoljniji za nas”, rekao je Ištvan Pastor za Panon RTV…” Sta cemo sad Istvane??? https://www.rtv.rs/sr_lat/politika/pastor-nova-pravila-za-prikljucivanje-eu-povoljna-za-srbiju_1094863.html

 7. Bunjevac kaže:

  iskusna matora politička kurva

 8. Pera kaže:

  Realnost:

  – Islamska ne-EU (G6, Mali Šengen, Zapadni Balkan) u kojoj su Srbija, Crna Gora, BiH, Z. Makedonija, Albanija i Kosovo. (Naseljavanje već traje, ubrzanje na leto “turističkim” stampedom)

  – “Nezavisna” “republika” Vojvodina pod Novoaustrougarskom.

  – Lideri marionete “nekadašnjeg” Istočnog bloka (i “nesvrstanih” [tzv. Treći svet]) sluge su totalitarističke diktature.

  – “grad” salašarska palanka trajno izgubljen u vremenu i prostoru, na polovini puteva Beograd – Budimpešta i Novi Sad – Segedin. Otpisan jer ni granice, od koje je živeo ceo vek, više nema.

  Hajde, pljujte me.

 9. S&S kaže:

  Sa ovakvima na vlasti Srbija neće nikada primirisati EU. Njihova metoda vladanja u EU ne može proći.

 10. Mecca kaže:

  Uvek mi je čudno kako ljudi ne primete suštinu stvari. Našim političarima, pa ni gospon Pastoru, ne treba Srbija u EU. Ne treba njima uređena država čije funkcionisanje počiva na sprovođenju zakona i propisa kroz institucije sistema, država koja pruža podjednake šanse svima da se ostvare u životu. Ne treba njima ambijent u kome se do svih političkih i poslovnih odluka dolazi na javan i transparentan način, kroz dijalog ili nadmetanje više zainteresovanih strana.
  Njima treba država u kojoj se sve može smuvati, zaobići, namestiti, dogovoriti, potplatiti, država u kojoj će se moći enermno obogatiti u vremenu merenom mesecima provedenim u strukturama vlasti. Šta njih briga za gubitak bilo kakve perspektive, za propadanje koje se iz godine u godinu enormno ubrzava, kada će oni obezbediti egzistenciju svom potomstvu u nekoliko sledećih generacija.
  Zato je smešna ova tobožna posvećenost naših političara ulasku Srbije u EU. Pa oni više ne mogu ni da sakriju da ih to, iz gore navedenih razloga, uopšte ne interesuje.
  Da li u Slovačku, Rumuniju ili Austriju može Orbanov FIDES da plasira novac Republike Mađarske kroz program Prosperitate, a onda neki lokalni političari iz mađarske zajednice uz dozvolu i proviziju za despota iz Bratislave, Bukurešta ili Beča dele novac po ključu koji diskriminiše najveći broj građane tih država ? Koji mađarski inspekcijski ili poreski kontrolni organ može da prekontroliše trošenje mađarskih državnih para na teritoriji Republike Srbije ? Koliko novca od Prosperitata završi u džepovima naših političara od Subotice do Beograda ? Da li su korisnici ovih sredstava u povlašćenom tržišnom položaju u odnosu na druge, iako bi država morala da garantuje i ekonomsku jednakost svim učesnicima u privrednom životu jedne zemlje, onako kako je to garantovano u EU ?
  Da li stvarno verujete da je Pastor ili SNS kamarila za ulazak Srbije u EU po cenu da se odreknu svog štetnog uticaja na privredne i novčane tokove čiji je krajnji efekat razaranje ove zemlje i njihovo enormno bogaćenje ? Ne budite naivni.

 11. dosta mi je svega kaže:

  Mecca
  Inženjeru kada smo mi to pričali posle 2000 godine smatrani smo za retroativne, nazadne ljude, oni pokraše sve, i uče nas da nisamo u skadu sa evrointegracijama.Umesto da svi završe u zatvoru drže nam lekciju, nažalost.

 12. Bunjevac kaže:

  Ovaj jeste pokvarenjak,ali ako ništa drugo,Madžari se ne moraju stidit da imaju budalu za političara ko mi Bunjevci Mirka Bajića i onu opičenu Suzanu.

 13. Beti kaže:

  @dosta mi je svega, potpuno si u pravu. Sećamo se dobro kada je devedesetih godina g. Istvan Pasztor ubio čoveka na Čantavirskom putu u automobilskoj nesreći i nikada za to nije odgovarao. Činjenica da se to zataškalo u njegovu korist, znači da tada nije baš previše funkcionirala pravna država, baš kao ni danas kada dopušta da nam takav čovek sedi na mestu predsednika novosadskog Parlamenta i čelnik je SVM – glavnog nepogovornog koalicionog partnera AV stranke SNS. On je jako vešto preskočio baš kao i AV sve institucije države. Taj i takav Pasztor Istvan bio je i nepogovorni demokrata pod čijim skutima je postao predsednik Komisije za privatizaciju u Novom Sadu. Međutim i tada je malo zaobilazeći institucije države vešto podmetnuo svom narodu voljene otadžbine nogu kada je izjavio da je puno bolje prodati narodnu imovinu – fabrike, zemlju … za 1 euro nego da to propada. Bolje je po njemu sve budzašto rasprodati nego vratiti tu oduzetu imovinu pravim vlasnicima!!! Stoga se ne treba čuditi da Pasztor podržava Orbana jer se ne povinuje interesima ni EU – zajednici kojoj pripada Mađarska, kada ni sam Pasztor ne vidi dalje od nosa, a mi ga moramo trpiti u tom burlanju.

 14. Djuro kaže:

  Svesna je ova banda da ničija nije gorela do zore.Zato su se uvezali kao creva u crknute svinje.Tri svete stvari za njih su spas :funkcija (uslov svih uslova),sredstva informisanja(neograničene mogucnost manipulisanja javnosti),i pravosudje (sveti gral tj, pokriće u svemu).Ipak iako nisam pobornik nikakvog vezivanja za EU mislim da jedino uz neku njihovu pomoć možemo svesti u koliko toliko razuman okvir ovo bahato i krajnje kriminalno ponašanje predstavnika vlasti.Dosadasnje iskustvo nam govori da posle loših uvek dolaze ili isti ili još gori.Razlog je jedino u njihovoj povezanosti u kriminalnim aktivnostima , te stoga , jedni drugima moraju dati podršku. U suprotnom potonuse svi. Teško da će se ovo u neko skorije vreme dovesti koliko toliko u red , vreme neminovno teče stoga ko može ,put pod noge .Jednom se živi omladino.

 15. Rax kaže:

  Ko prati sta se dogadja u zemljama eu u vremenu korone,taj vec i ne zali za tom zajednicom,jer nema nikakve razlike u ljudskim pravima od srbije. Znala je andzi koga odabira za svog coveka u srbiji,ali ovaj pastor,kada prica o nekoj svetskoj politici postaje jos bezvredniji,no sto jeste. Mozda je on u ovom mraku naprednjaka i neka faca, jer je zaista zavrsio fakultet,a ne kupio ili dobio kao vecina njegovih koalicionih kolega,ali on ipak ostaje jedan mali seljak, bez sirine. Tuga su svi.

 16. THW kaže:

  @ Rax

  Zamisli sledecu situaciju: tvoja kuca gori, stepeniste je u plamenu, deca vriste izbezumljena od straha, vatrogasci stizu i pre nego sto krenu u gasenje pozara i spasavenje ljudi, oni prvo izvade odgovarajuce uptstvo i formular i prvo ispitaju da li su ugrozena necija ljudska prava i prava dece zatvorene u sobi punoj dima, njihovo pravo na samoodredjivanje i samoodlucivanje, da li zele da budu spasena, ili mozda zele da ih spasava neko drugi. Njihovo demokratsko pravo da saodlucuju o sebi samima i nacinu spasavanja. Marka vozila i model kojm su dosli vatrogasci im se ne dopada i traze neki drugi model i marku. Kada vatrogasci ispune sve demokratske norme i ispune sve potrebne dokumente i formulare, onda pocnu da ceprkaju po pepelu i traze da li mozda ima nekoga ko ce odgovarajuci dokument da potpise. Situacija sa pandemijom je ista kao i sa zapaljenom kucom punom ljudi koji ne mogu sami da se spasavaju.

 17. KASZA reinkarnacija kaže:

  nemam problema sa iris mts box paketom pa vrlo brzo menjam kanale ali zasto bi gurnuli pod tepih da je nas najverniji gradolnacelnik i predsednik vlade bio u zatvoru ili da se istina o tome kako su madjari pretukli gospodina Pastor u Madjarskoj ponovo prikaze da se ne pretvori u laz.jedan je jozef iz SVM ,ostali gradolnacelnici bi da budu njegove kopije i clanovi pokrajinskih parlamenata .dok je i kosovo srbija(nije Laz) postaviti bistu jozsefa K-cija glava nece biti uklonjena ni, ukradena kao desze kostolany ispred gumnasiuma a ovaj, starkelja i naslednik balint da ostave nasu suboticu Bunjevcima i bunjevackom sluzbenom protokolu.sta ste zeleli da duzijanca postane interetno??iz budzeta KASZA REINKARNACIJA

 18. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  thw ovo mi se svidja

 19. Urmos kaže:

  @ THW bla,bla,bla…

 20. THW kaže:

  @ Urmos
  Najlepse hvala na komentaru. Svako replicira u granicama svojih mogucnosti i nivoa njegove skolske spreme i opsteg obrazovanja.

 21. Narodnjak kaže:

  Ohrabljuju komentari gradjana!bravo!

 22. Rax2 kaže:

  ha,ha,ha,pa Mađari nemaju za političare budale nego prepredenjake i po tome se razlikuju od Bunjevaca.Neko je ovde spomenuo Mirka Bajića i “opičenu” Suzanu.Pa ti ljudi nisu ni dostojni da se zovu političarima.Onog prvog kad gledaš i slušaš čudiš se što ispred njega nisu rešetke(bilo iz zoološkog vrta bilo iz psihijatrijskog azila),a ona “opičena” je napisala “gramatiku i pravopis bunjevačkog jezika” u magnovenju nastalom nakon što su je overili srpskim qurcem.Mađari se uopšte ne žele spuštati na taj nivo nego s visine pljuju na hrpu.Nemojte mešati vrhunsku politiku s budalama.

OSTAVITE KOMENTAR