Pastor: Obnoviti pruge i vozove

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zatražio je danas da se obnovi železnička infrastruktura i uredi prevoz železnicom u Vojvodini. U pismu ministru saobraćaja Milutinu Mrkonjiću, generalnom direktoru Železnica Srbije Milovanu Markoviću i predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, Pastor je ukazao na neophodnost obezbeđenja najmanje tri dizel-motorne garniture za prevoz putnika.

Prioritet su severni Banat i Bačka, odnosno pruge Subotica-Sombor i Subotica-Senta-Kikinda, i najmanje jedna pruga za region Ruma- Zvornik. Naglasio je i značaj železničkog čvora Subotica kao dominantnog centra za povezivanje sa zemljama Srednje i Severne Evrope i funkcionalno povezivanje sa železničkim čvorom mađarskih železnica u Segedinu.

 

Predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da je potrebno rekonstruisati i prugu Novi Sad-Subotica, naročito deonicu Lovćenac-Subotica.

 

Pastor je podsetio da je za međunarodni projekat IPA za rekonstrukciju pruge Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja već međunarodnim sredstvima izrađena studija izvodljivosti i izvesno je da će EU dati novac za nastavak izrade projekta.

 

Predsednik Skupštine Vojvodine je ukazao da problemi koje je naveo „više ne trpe odlaganje“.

 

BetaKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  A jel vi gospodo znate da Subotica – Backa Topola UOPSTE VISE NIJE za voznju? Ajde jebi ga prvo to resite.

 2. dasHHa kaže:

  @stormwatch Ta pruga je deo koridora 10 i novci su odavno obezbedjeni iz EBRD fonda.Rok je 2015.(ali nece srbija to zavrsit jer je vreme vec isteklo) ali pored mosta na v.moravi i 10-ak km nove pruge ostatak trase nije zapocet.Videli su u EU da se zahebavamo pa brze-bolje grade alternativni koridor preko BG i RO

 3. freelancer kaže:

  Verujem stormwatchu. Ali razumem i Pastora. BRE! Svi u Vojvodini podvili repove i ćute, a novi vozovi gde odoše? Na kamenovanje? Lako tebi stormwatch, ti si na žici, a dizel majstori? Imaju li oni uopšte šta da voze?

 4. rastafarijanac kaže:

  Ne gospodine Pastor, ono što ste vi političari pokvarili zadnjih decenija pa sada živimo jedni pored drugih umesto jedni sa drugima, to vozovi neće spojiti. Za to je potrebno mnooogo više. Dobre volje pre svega. Ona nije skupa, ali bih rekao i slabo tražena roba.

OSTAVITE KOMENTAR