Pastor: Opet na polaznoj tački, očerupani

„Učinili smo jedan veliki krug i dok smo opet stigli do polazne tačke ozbiljno smo očerupani materijano, moralno i u pogledu ugleda i pouzdanosti. To je ono za šta svakako treba podneti račun, rekao je povodom zbivanja u vezi sa Razvojnom bankom Vojvodine predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.“

– Vratili smo se tamo gde smo bili godinama ranije, samo što nas je u međuvremenu život ozbiljno očerupao, očerupali smo sami sebe. Već smo imali jedan takav razvojni fond. Da smo njega koristili i činili ga funkcionalnim, mogli smo da izbegnemo ovaj čitav cirkus oko razvojne banke. Trebalo je koristiti novac fonda proteklih godina, a ne da se novac drži na računima Narodne banke kao rezerva, baš onda kada je privredi on bio najpotrebniji – dodao je još Pastor u intervjuu za „Mađar so“.

 

Upitan kako danas gleda na ideju od pre tri godine da je Vojvodini potrebna takva finansijska institucija, predsednik vojvođanske skupštine i raniji pokrajinski sekretar za privredu kazao je da o ideji i danas misli da je je ona „potpuno u redu, čak bez alternative“.

 

– Pod idejom, naime, podrazumevamo da vojvođanska vlada, kao i svaka druga vlada, treba da raspolaže sa jednim takvim mehanizmom uz čiju pomoć zacrtane prioritete može i da ostvari. Finansijska institucija u službi razvojnih ambicija, dakle, nema alternativu. I dalje sam uveren da su te tvrdnje i danas aktuelne. Ono što je za mene problematrično u celoj priči, to je čitav niz pitanja koja se mogu postaviti. Ova pitanja ne postavljam sada prvi put, postavio sam ih i ranije, recimo onda kada je doneta odluka u vezi sa preuzimanjem Metals banke. Pitanje se odnosilo na to zbog čega je pomenutu ambiciju trebalo ostvariti preuzimanjem banke koja je tonula i koja je bila pred krahom, kada je tamo bio funkcionalan razvojni fond koji je čak odlično funkcionisao, garancijski fond, fond za razvoj poljoprivrede i fond za kapitalna ulaganja. Nisam shvatao zbog čega mi treba da spašavamo Metals banku, u interesu očuvanja uspostavljene slike ostabilnosti bankarskog sistema Srbije. Ali, ako smo u sve to ušli, ne razumem kako je moguće da nisu ostvareni sporazumi kojima je trebalo rešavati situaciju koja je na taj način nastupila. Znam, naime, da ti sporazumi nisu ostvareni. Ne znam zbog čega se iz priče povukla tadašnja Cvetkovićeva vlada, Narodna banka predvođena Jelašićem, i nakon toga i svi drugi. Zbog čega smo danas stigli u takvu situaciju da, istinski, ni ne vidimo šta se zapravo dogodilo. Ono što se sigurno dogodilo i o čemu će za bilo koga biti teško da položi račun – a doći će i do toga – jeste izvrtanje desetogodišnjeg uverenja prema kojem prema javnim sredstvima treba postupati pažljivo, savesno, prema propisu, na način dobrog gazdovanja i štedljivo. Ovu sliku koju smo o sebi stvorili je urušila priča o razvojnoj banci. Ispostavilo se da je ta slika lažna, da to ne rade svi tako. Račun treba položiti o tome ko to nije tako radio, ko je dozvolio da to ne bude tako. Nemoguće je da neko ne zna za kršenje ovih pravila onda kada pod upravom ima datu finansijsku instituciju – rekao je Pastor.

 

Predsednik Skupštine Vojvodine ponovio je i stav da pitanjem Razvojne banke Vojvodine ne može da se opravdava neophodnost vanrednih izbora.

 

– Ne, prema sadašnjem stanju stvari. Međutim, niko ne može da predvidi u šta će narednih nedelja ili meseci da se pretvori ova stvar. Prema sadašnjem stanju stvari, međutim, ne postoje preduslovi za raspisivanje vanrednih izbora. Rezultate pokrenutih saslušanja i postupaka, međutim, niko ne može da zna. Sve to može da prouzrokuje takvu situaciju koja će biti potpuno drugačija od one o kojoj sada mogu da govorim – kazao je Pastor.

 

On je dodao i da ni u slučaju dokaza o eventualnim zloupotrebama automatski ne bi bili stvoreni uslovi za vanredne pokrajinske izbore, ali i da „sve to može da prouzrokuje jednu političku krizu“.

 

– Može da bude stvorena takva situacija u kojoj bi vladajuća većina, pretežna snaga u parlamentu, sa sa aspekta verodostojnosti i pouzdanosti bila okrnjena. Kada sam govorio o tome da mi jednu deceniju govorimo da smo drugačiji od Beograda, da nam veće nadležnosti i budžet trebaju jer se prema njima i odnosimo drugačije, i tada sam mislio na probleme verodostojnosti. Sve je to, naime, već i u ovoj fazi čitave stvari dovedeno u pitanje – rekao je Pastor.

 

Mađar soKOMENTARI

  1. Diskriminisani kaže:

    Tip  me podseca na onog iz stripa  ALAN FORD  ama isti .

OSTAVITE KOMENTAR