Pastor: Pokrajinska vlast je stabilna

Predsednik Skupštine pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da je pokrajinska vlast stabilna i najavio da će se nedorečenim i nezaokruženim pitanjima nadležnosti Vojvodine ubuduće baviti skupštinski Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, koji će posle predstojećih praznika biti konstituisan i razmatrati sporni predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Pastor je u današnjem intervju za Politiku naveo da dešavanja koja je izazvala Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, koju je predložio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, nisu destabilizovala pokrajinsku vlast.

 

Vlast je stabilna, kaže Pastor i dodaje da je “sve što se dešava u vidu performansa legitimno, ali da može da ima samo moralno-političke posledice u smislu da Pajtića dovodi u situaciju da on donese neku ličnu odluku”.

 

“Pravno-političke posledice sa aspekta raspisivanja izbora nema, jer tako nije predviđeno u aktima”, rekao je predsednik pokrajinske skupštine.

 

Pastor smatra da bi slučaj Deklaracije za sve na političkoj sceni trebalo da bude poučan, ocenivši da je njim ideja, odnosno ustavna kategorija autonomije Vojvodine doživela ogroman udarac, ili šamar, jer je postala poligon za stranačku bitku.

 

Pastor kaže da ne deli stav Nenada Čanka da je Pajtić iskoristio Deklaraciju da bi se zaštitio od afere u Razvojnoj banci Vojvodine. To je, kaže, zaključio posle razgovora sa Pajtićem.

 

On nije sporio da je dve nedelje pre objavljivanja Deklaracije pripremao sličan tekst o finansiranju pokrajine, ali da to što je preduhitren ne doživljava kao takmičenje.

 

Pastor je potvrdio da je u kontaktu sa najvišim predstavnicima vlasti u Beogradu, predsednikom, premijerom i prvim potpredsednikom vlade, ocenivši da je to “merilo minimuma odgovornosti koju ima kao predsednik skupštine i kao predsednik parlamentarne stranke.

 

“Ako čovek traži rešenje onda mora da razgovara ili razmeni stavove sa onima s kojima treba to rešenje da nađe”, rekao je Pastor.

 

Politika/RTVKOMENTARI

  1. kirdžijaš kaže:

    iz šupljeg u prazno.

OSTAVITE KOMENTAR