Pastor: Preformulisanje statuta racionalna odluka

Iza simboličkih, naizgled beznačajnih promena stoje vrednosti, i prilikom preformulisanja statuta Vojvodine donesene su racionalne odluke, koje su svakome prihvatljive, ocenio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

 

Gostujući na subotičkoj RTV Panon, Pastor je podsetio da je izmena Statuta bila neophodna, jer je Ustavni sud Srbije u decembru ocenio dve trećine Statuta donesenog 2009. nespojivim sa osnovnim zakonom države, a Vojvodina dobila pola godine da izvrši izmenu dokumenta, jer su ustavne sudije smatrale da bi se stavljanjem statuta van snage stvorila pravna praznina u Vojvodini.

ISTVAN PASTOR - KZN

Prema mišljenju Ištvana Pastora, ova odluka je unazadila Vojvodinu.

 

"Ne u zakonskom smislu, nego vezano za osećanja, nadanja, odnosno u vezi s ubeđenjima, shvatanjima o državi. Morali smo se suočiti time da sve što smo zamislili o tome, kakva bi Srbija trebala da bude na početku 21. veka, veoma je daleko od takvih shvatanja o ustavu i o svetu, što se može videti kroz odluku Ustavnog suda", rekao je Pastor.

 

Prema njegovom objašnjenju radna grupa, koja je izvršila izmene, nije imala previše mogućnosti, a protiv odluke Ustavnog suda nema prigovora.

 

Pastor smatra da je izradom nacrta koji odgovara očekivanjima Ustavnog suda, ojačan položaj pokrajinskih političara, a da će to pomoći u sprovođenju vojvođanskih interesa, „jer možemo reći da poštujemo zakone, institucije i pravila parlamentarne demokratije, i zato zahtevamo da se stvori mogućnost za ponovno definisanje ustavnog položaja Vojvodine”.

 

"To znači da će jednom doći trenutak, kada će se moći na čist papir napisati statut sa sadržajem, drugačijim od sadašnjeg dokumenta koji su morali da sastave prema uputstvima Ustavnog suda", rekao je Pastor.

 

Komentarišući predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za zastavu i grb Vojvodine, Pastor je rekao da je nastup LSV bio “samo delimično iznenađujući jer su se i do sada jako retko držali ranije dogovorenih stajališta”.

 

“Smatram da Liga nanosi takve štete ideji vojvođanske autonomije, tim naporima koje više nas čini u tom procesu, kakve valjda ni Demokratska stranka Srbije ne čini”, rekao je Pastor.

 

On smatra da bi “svi bolje prošli kada bi Liga mogla da promeni fokus svog političkog napora i kada bi se transformisala u jednu centralističku partiju, kada bi se za to zalagala”.

 

“Mislim da bi onda više pomogli vojvođanskom interesu nego ovako da sebe definiše kao regionalnu vojvođansku partiju i da konstantno govore o predstavljanju vojvođanskih interesa”, rekao je Pastor gostujući na subotičkoj Panon televiziji.

 

RTVKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  e gospodine Pastoru ne prodaju se svi za nekoliko sekretarskih mesta,da bi zaposlilo blizu i dalju rodbinu ili stranacke kolege i zato vas i vasi pljuju…

 2. pauk kaže:

  Dobro, Vojvodini su oduzeta prava 1989 godine, ovo je samo jasno pokazivanje svega toga gde smo i sta smo, da se jednom. jednog dana napise i neki drugi statut. Da se ne zavaravamo da imamo neka veca prava itd.

  Logican sled dogadjaja

 3. Anonimni kaže:

  A u nekoj budućnosti ćemo, bojim se, na javnim mestima morati da govorimo isključivo srpskim jezikom.

  Pogledajte ovo: http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/464896/Da-li-je-ovaj-covek-normalan

  Istina da stranka u pitanju ovaj put nije prešla cenzus, ali pribojavam se da će manjine vremenom sve više gubiti svoju slobodu, pogotovo ako nas budu predstavljali ovakvi beskičmenjaci. O tome kakva je klima u društvu dosta govore i najviše lajkovani komentari na gore linkovani tekst.

  Daleko od toga da smatram da manjine ne treba da nauče da govore jezik države u kojoj žive. Međutim, iako srpski jezik govorim kao maternji, da mi se obrati takva patrola iz inata bih se pravio da ne znam ni reč srpskog jezika.

 4. ej kaže:

  da, prilozi na blic.rs su zastrasujuci.

 5. nenad kaže:

  Pastor je izdao Vojvodinu kao celinu, akcenat stavljajuci na opstine na severu sa centrom u Subotici. Realno, SVM ne interesuju Pancevo, Vrsac, Mitrovica i Sid, stoga su ovakve odluke Pastora i razumne. 

   

  Vojvodina kao celina gubi identitet.

 6. dr,no kaže:

  Ovo što se dešava oko Pastora pa i sa Pastorom kome je srpsaka vlast dozvolila da ima svoju privatnu partiju sa sinom i rođacima je slika vlade Srbije sa Alexandrom Vucicem na čelu jer se dozvoljava politički kriminal i nepotizam.

 7. Neša kaže:

  Колико год да другима одговара слаба Србија, само целовита Србија може да буде јака Србија!

  –*–

  Боже правде, ти што спасе
  од пропасти досад нас,
  чуј и одсад наше гласе
  и од сад нам буди спас.

  Моћном руком води, брани
  будућности српске брод,
  Боже спаси, Боже храни,
  српске земље, српски род!

  Сложи српску браћу драгу
  на свак дичан славан рад,
  слога биће пораз врагу
  а најјачи српству град.

  Нек на српској блиста грани
  братске слоге златан плод,
  Боже спаси, Боже храни
  српске земље, српски род!

  Нек на српско ведро чело
  твог не падне гнева гром
  Благослови Србу село
  поље, њиву, град и дом!

  Кад наступе борбе дани
  к' победи му води ход
  Боже спаси, Боже храни
  српске земље, српски род!

  Из мрачнога сину гроба
  српске славе нови сјај
  настало је ново доба
  Нову срећу, Боже дај!

  Отаџбину српску брани
  пет вековне борбе плод
  Боже спаси, Боже брани
  моли ти се српски род!

   

 8. Anonimni kaže:

  Nešo, a što si svoje ime napisao latinicom?

 9. Neša kaže:

  Nešo, a što si svoje ime napisao latinicom?

  А што Ви нисте написали никакво име, надимак, nick…?

 10. vokille kaže:

  Od osamdesetih, isto nam dođe, bilo ovo deo celovite države, autonomna pokrajna ili nezavisna Vojvodina, kao da će obični građani osetiti neki prosperitet. Ovde čim se neko dočepa neke političke funkcije, najčešće je zloupotrebi i dovede svoje partijske ljubljenike ili rodbinu na rukovodeće položaje, a kad i tog skinu, ciklus se nastavlja.

OSTAVITE KOMENTAR