Pastor sa liderima tri stranke Mađara o saradnji

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor pozvao je predstavnike tri stranke vojvođanskih Mađara na sastanak o mogućoj saradnji.

pastor

Pastor je poziv uputio predsedniku Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) Beli Čorbi, predsedniku Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aronu Čonki i predsedniku Stranke mađarskog jedinstva Zoltanu Smiešku.

Poziv je upućen predsednicima stranaka Mađara u Vojvodini koji ne zastupaju ekstremističke ideje, navodi se u saopštenju SVM-a.

Prethodno je predsednik DSVM-a Bela Čorba uputio pismo DZVM-u i SVM-u na razgovore o mogućnosti formiranja Mađarske koalicije. Takva koalicija te tri stranke postojala je na izborima 2008. godine.

Na te razgovore se odazvao DZVM, dok je SVM saopštio da će na izborima nastupiti samostalno, ali da je otvoren za koalicije na lokalnom nivou.

Predstavnici DZVM-a su razgovarali o mogućnostima saradnje i sa predstavnicima nevladine organizacije Mađarski pokret.

Mađarski pokret je nevladina organizacija koju su osnovali bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a i republički poslanik Laslo Varga, nezadovoljni načinom na koji Ištvan Pastor vodi SVM.

Tamaš Korhec je danas izjavio da će Mađarski pokret izaći na izbore, a da će način na koji će to uraditi u različitim sredinama, zavisiti od lokalnih inicijativa i raspoloženja građana.

Korhec je rekao da je inicijalni poziv za saradnju upućen i drugim manjim mađarskim strankama kao što je DSVM i dodao da je Mađarski pokret dobio poziv na razgovore i od Demokratske stranke, a razgovori će biti obavljeni i sa drugim lokalnim organizacijama i strankama koje nemaju nacionalni predznak.

On je naveo i da je mogući kandidat za mesto gradonačelnika u Subotici sadašnji gradonačelnik Jene Maglai, koji je jedan od osnivača Mađarskog pokreta, ali i visoki funkcioner SVM-a.

 

BETAKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR