Pastor: Sloboda nikada ne može biti potpuna

Sećanje na Mađarsku revoluciju iz 1956. godine je ambicija izvojevanja slobode, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

istvan-pastor-1352842489-229560

On je na centralnoj proslavi u spomen godišnjice revolucije u Mađarskoj 1956. godine, koja je održana danas na Paliću, podsetio da je oktobra 1956. godine veliki broj ljudi, bežeći iz Mađarske, prešao u Jugoslaviju, gde je Palić bio njihovo odmorište.

 

"Nezavisno od istorijskih događaja, ovde slavimo večnu čovekovu ambiciju za unapređenjem svoje pozicije, u odnosu na dostignuti nivo slobode. Sloboda nikada ne može biti potpuna. Uvek čovek može i mora definisati i sledeće korake u sopstvenom ostvarenju. Iz tog razloga, slavlje 23.oktobra je ukazivanje na značaju i važnosti ideje slobode” – rekao je Pastor.

 

Pastoru je u ponedeljak u Budimpešti dodeljeno visoko mađarsko odlikovanje za ljudsko dostojanstvo, i to za delatnost u ostvarivanju interesa Mađara i za doprinose u produbljivanju srpsko-mađarskog prijateljstva.

 

Mađarska revolucija iz 1956. godine trajala je od 23. oktobra do 10. novembra i predstavljala je spontani revolt protiv komunističke vlade Mađarske i njenih Sovjetskih patrona. Počela je kao studentska demonstracija pred zgradom parlamenta u Budimpešti, da bi na vrhuncu uključila i desetine hiljada ljudi iz cele Mađarske od kojih su mnogi izgubili živote.

 

Preko 200.000 mađarskih stanovnika su postali izbeglice, među kojima su brojni utočište pronašli na Paliću, dok je 13.000 je bilo zatvoreno.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR