Pastor: Smiriti tenzije oko Deklaracije

Politički činioci u Vojvodini treba da smire situaciju i stvore uslove za kompromis, rekao je predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor povodom Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Pastor pozvao pokrajinsku vladu da ne stavlja Deklaraciju na dnevni red sledeće sednice vojvođanske skupštine.

Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na pokrajinsku vladu da odustane od toga da se na sledećoj sednici pokrajinske skupštine na dnevnom redu nađe Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine kako bi se stvorili uslovi za kompromis i smirila politička situacija u pokrajini.

 

“Jedino na taj način bili bi stvoreni uslovi za raspravu, kompromis i za poboljšanje tog dokumenta i jedino tako možemo da se razjasnimo i razgradimo zidove nepoverenja”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

 

On je takođe apelovao na političke činioce u Vojvodini da se postigne dogovor, kao što je to bilo zaključeno na sednici skupštinskog Kolegijuma održanog 9. aprila i da se rešenja ne traže kroz “ulično politiziranje”.

 

“Znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i po svom trajanju dugotrajne”, rekao je predsednik pokrajinske skupštine i zatražio da se o svim tim spornim pitanjima raspravlja u institucijama sistema i tu da se traži međusobno razumevanje i izlazak iz ove situacije.

 

Pastor je istakao da su burni događaji koji su povodom te Deklaracije nastali u proteklih 36 sati potvrdili ispravnost njegove odluke da odloži sednicu skupštine ranije zakazanu za 10. april.

 

Pastor je ocenio da je Deklaracija problematična i da taj dokument nosi čitav niz pitanja koja su proizvela lavinu sukobljavanja na političkoj sceni u Vojvodini.

 

“Stop razbijanju Srbije” 

 

 

SNS, SPS i DSS učestvovaće danas na protestu protiv Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine u Novom Sadu, koji se održava pod sloganom “Stop razbijanju Srbije”. Miting organizuju udruženja građana i sindikati koji se protive Deklaraciji, koju predlaže DS.

 

U DS kažu da su naprednjaci i socijalisti i pravi organizatori skupa kojim se napada vlast u Vojvodini kako bi se sakrili rezultati pregovora o Kosovu.

 

Okupljanje pred zgradom Vlade Vojvodine oganizuje nekoliko udruženja građana, studenti i sindikalni aktivisti, a pod sloganom “Stop razbijanju Srbije”. Podrška protestu stiže od vladajuće koalicije sa republičkog nivoa, čije gotovo sve članice najavljuju učešće na mitingu. Na protestu u Novom Sadu učestvovaće i SPS, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Socijaldemokratska partija Srbije, a protestu će se pridružiti i studenti Univerziteta u Novom Sadu, Udruženi sindikat Srbije Sloga, predstavnici drugih organizacija i udruženja građana.

 

Protestu, koji organizuje nekoliko udruženja, priključiće se Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije,.. studenti Univerziteta u Novom Sadu, Udruženi sindikat Srbije Sloga, predstavnici drugih organizacija i udruženja gradjana.

 

RTS / TanjugKOMENTARI

 1. Ivan kaže:

  Posaljite ucesnike protesta pravo na Kosovo, tamo su potrebniji. 

  Vidi ti njih, kakvi su to zecevi! Kosovo otpada a oni se nasli da protestuju u Novom Sadu!?

  Mada, kada bolje razmislim, oni najbolje rade u interesu nezavisne Vojvodine: koga su oni branili, taj se i otcepio.

 2. DD kaže:

  Ivan:

  Posaljite ucesnike protesta pravo na Kosovo, tamo su potrebniji. 

  Vidi ti njih, kakvi su to zecevi! Kosovo otpada a oni se nasli da protestuju u Novom Sadu!?

  Mada, kada bolje razmislim, oni najbolje rade u interesu nezavisne Vojvodine: koga su oni branili, taj se i otcepio.

  sram ih bilo!!!

  izrazivati misljenje o politickoj situaciji u gradu kom zivis… sramota..

 3. Ivan kaže:

  zecovi najobicniji.

 4. Djordje Cvarkov kaže:

  Srbi iz Vojvodine ucestvuju u protestima u svojoj pokrajini, zvuci logicno.

  Pametnom dosta.

 5. Dijaspora kaže:

  @Ivan:

  „Lepa nasa srpska jezika“

  Kao nevole Srbi Vojvodinu i Mađare, ali zato masovno traže Mađerske pasoše- u stilu: Nemtudom magyarul, ali državljanstvo uz zakletvu Mađarskoj državi mi treba.

 6. buraz kaže:

  pobeglo im Kosovo pa se sad hvataju za slamku spasa,Vojvodinu 😆

 7. Ivan kaže:

  ah sta reci?
  nyuszike. treba ih pustiti danas da pokazu danas sve sto umeju i eto nama nezavisne Vojvodine za nekoliko godina. 

 8. pauk kaže:

  Sad protest kiselo mleko, pa jogurt, pa pavlaka, burek..

  Vojvodina burekdzinica.

  Protestuju zbog neceg sto je dozvoljeno ustavom? I njih 600 je otislo na miting.Svasta.

  Burek Backa!!

 9. Vantelek kaže:

  sva su dosadašnja srbovanja odsrbovala,kanda samo još ode nisu….

 10. igipop kaže:

  Ovi što su otišli na miting može ih subotica trans po povratku odmah za Beograd jer im je tamo mesto. Od Save i Dunava granica je naša . Vojvodina republika uskoro će biti.

   

 11. gorki kaže:

  pobeglo im kosovo?a kome je to pobeglo?taj koji je toliko srećan što će jedino albanski narod imati dve države i nezaslužuje da živi u vojvodini i srbiji ,šutnuo bi ga u guzicu momentalno u neki izbeglički kamp u belgiji ili nemačkoj sa šipcima azilantima pa da ih podrobnije upozna ne bi li još više produbio stav o njima…

 12. Bazooka Joe kaže:

  @gorki

  Pravo pitanje je sta je Srbija ucnilia, da vise niko ne zeli ziveti u jednoj drzavi sa njom, pa cak ni Srbi iz Vojvodine?

OSTAVITE KOMENTAR