Pastor: Zadovoljni smo saradnjom sa SNS i želimo nastavak

Zadovoljni smo saradnjom sa Srpskom naprednom strankom i želeli bismo da je nastavimo, jer mislimo da je donela dobre stvari ne samo za mađarsku zajednicu nego i za stabilnost političkih prilika u Srbiji, pa čak i u regionu, izjavio je danas šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u skupštini Srbije Balint Pastor.

On je ocenio da su odnosi između Srbije i Mađarske danas na istorijskom maksimumu.

RTV

Govoreći o izmenama izbornog zakona i spuštanju cenzusa samo nekoliko meseci pred izbore, Pastor kaže da nije prvi put da se u političkoj istoriji to dešava.

“Generalno mogu da se saglasim sa tim da se izborno zakonodavstvo ne menja nekoliko meseci pre raspisivanja izbora, ali su sada učinjene izmene koje svima odgovaraju, izuzev najvećoj stranci ili najvećim strankama”, rekao je Pastor gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Kaže da je “ovaj proporacionalni sistem bolji za heterogene zemlje”, jer u Srbiji ima više nacija, vera, ima mnogo političkih stranaka i kada se smanjuje cenzus sa pet na tri odsto, što znači, kako ističe, da će parlament biti reprezentativniji, jer će mnogo veći broj stranaka moći da uđe u skupštinu.

“To će ohrabriti, uslovno rečeno, manje političke stranke da samostalno izađu na izbore, što je opet bolje po građane, jer onda mogu direktno da glasaju za onu stranku koja im je najsimpatičnija”, dodaje Pastor.

Kada su u pitanju izmene u vezi sa manjinama, on kaže da je rešenje predloga zakona ublaženo amandmanom poslanika Muamera Zukorlića i da se neće tražiti potvrda nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kako je bilo predviđeno u predlogu, već da po usvojenom zakonu, RIK može da zatraži mišljenje nacionalnih saveta.

Smatra da je dobro što su nacionalni saveti dobili određene nadležnosti u izbornim procesima, jer je, kako kaže, u prethodnim godinama bilo mnogo zloupotreba.

 

TanjugKOMENTARI

 1. marco kaže:

  Zajedno cete na robiju uskoro…

 2. croat kaže:

  Ko sa djavolom tikve sadi …..

 3. Miki kaže:

  Zaboravi tu saradnju…badava se ulizuješ.Vreme dolazi…

 4. Caru carevo kaže:

  fuuuuj

 5. komenti kaže:

  Znaci zadovoljni ste sa Labanom?

 6. Afet kaže:

  Gle ove opozicijone botove nema vas ni 3% vi ce te nekog sa rusi te

 7. (ba)laban kaže:

  Nadam se da je većina pametnih birača među Mađarima i da neće glasati za vas. Shvatili su i oni koliko čelne političare mađarskih stranaka zabole ona stvar za mađarsku naciju, nego ih zanima isključivo položaj i shodno tom i lična materijalna korist. Otprilike isto kao i velikog diktatora, Dačića, Vulina i sve proklete političare koji su na vlasti.

  Iskreno se nadam da će uprkos bojkotu izbora da padnu ubrzo na ulici. Nisu se ni malo opametili posle dvadeset godina i ne smatraju da je narod taj koji će im presuditi. U takvim situacijama su i policija i vojska narodne, a ono malo kriminalaca neće uspeti da ih odbrani. Živi bili, pa videli. I Čaušesku je mislio da je to nemoguća misija, pa se za sat vremena sve promenilo.

 8. Zorica kaže:

  Ovo je buduci gradonacelnik,,,,,

 9. Burdus kaže:

  Nece niko da njih rusi, otici ce oni i sami.

 10. ludak kaže:

  I ja sam zadovoljan sto ste vi zadovoljni. Nikada vise madjara iz Srbije nije otislo nego za vreme sns-a. Moze biti da je to igrom slucaja ali to nije ni vazno jer ta cinjenica ostaje i ostace trajno zabelezena. Pa onda samo kazem, ako je ovaj predstavnik madjarskog naroda zadovoljan zbog toga, e pa i ja sam onda.

 11. paulina kaže:

  ovo je baš dvolično žele saradnju sa SNS a ovamo kao daju neka saopštenja da su protiv migranata da bi zaštitili građane od istih, a jako dobro znaju da je politika SNS da se migranti nastane u Srbiji sa sve mogućim benefitima, a narod ko narod glup, svako treba da zna ko bude glasao za SNS I SVM na ovim izborima GLASA I ZA TO DA SRBIJA BUDE “TAMPON ZONA” MIGRANTIMA, i da se ovi nasele u Srbiji, a onda, neka nam je bog u pomoći…

 12. pista kaže:

  Pa vi cete se opet zahvaljujuci izbornom zakonu kroz iglene usi provuci do parlamenta. Jeste li vi svesni, da ste izgubili kredibilitet kod Madjara. I legitimitet bogami… prebrojite glasove koje ste dobili na izborima pre cetiri godine. I uzmite u obzir koliko je Madjara od tada privremeno otislo u inostranstvo. To sto cete dobiti, dobicete zahvaljucu poreskim obveznicima Madjarske cije ste pare kanalisali preko Prosperitatija. Kako inace stoji afera oko integratora Seb-Agrar, Senta-Pacir?

 13. Dragi Điki kaže:

  Nije mi drago kad neko poržava ovu katastrofalno lošu vlast, ALI…
  Mogu da razumem politiku jedne manjinske stranke da bude uz svaku vlast. Oni su jednonacionalna stranka i ne mogu imati apsolutnu većinu a kako sada stvari stoje upitno je da li će imati i trećinu, što znači da većina uopšte ne mora da ih išta pita.
  U takvim okolnostima oni verovatno kažu: “nije naše da menjamo stvari u Srbiji. Kad većina bude za promene, mi ćemo im prvi prići. A dok većina u Srbiji glasa za AV, ajd da mi gledamo našu guzicu”.
  Jedna stvar im se još mora priznati. Jedino SVM na republičkom nivou predstavlja Severnu Bačku. Ovi drugi poslanici iz Subotice ni na koji način ne rade za svoj grad. Kao da ih i nema. Možda Mađari guraju samo one stvari koje njih tangiraju ali u svemu tome bude koristi i za druge iz ovog kraja.

 14. Trovach kaže:

  @Afet… Prvo savladaj gramatiku, pa onda pametuj.

 15. Rax kaže:

  Tacno je tako kao dragi djiki kaze. Ako nismo zaboravili ds ih je jako nasankao,prvo nisu ispunili ni jedan koalicioni dogovor, radili su im iza ledja, np. Oko aqua parka. Kada se pastor borio za 7% vojvodjaskih para, niko nije stao uz njega. Onaj debeli, koji se kao zalaze za vojvodinu vec 30 godina, cutao je . Niko, niko, sem pastora glas nije ispustio, tako da ja mogu da ih razumem, jer sns je ispunio par stvari u odnosu na ds. Misljenje o sns cu zadrzati za sebe, mislim da je politika zapada dobra, iako izgleda suprotno. Vucic i dacic moraju da potpise kosovo, jer su indirektno ucestvovali u toj “prici”. Ova garnitura su patriote za srbe, bas zbog toga moraju oni to da odrade, bilo ko normalan da uradi ,lincovali bi ga, ovima ce oprostiti.

 16. Pravdoljub kaže:

  Sećaš li se Balint Pastore onomad kada su tvoje sunarodnjake tabali po korzou zato što su nosili cokule, imali brčiće kao pačije perje i obično za pantalone imali trenerke.
  E tada si Pastore i ti bio mlađi pa si možda i dobio negde koji fanak, a sada si tatin sin ustvari kako i tada .
  I sada ti veliš dobro ti je. e pa nama nikome nije dobro, posebno nije ljudima tvoje nacionalnosti jer uzimaju utlevel i beže ne u Nemačku nego najbliže u Englesku. Boratom bolje da ovu izjavu nikada dao nisi , proslavit te neće a i bez novca ćeš brate ostati jer oklapiće te i ovi i oni. I čekam napade g…na koji mi zavide. To se vrlo dobro zna na koga se odnosi i ko preti.

 17. pista kaže:

  Dragi Điki, Rax… delimično se slažem sa vama. To što ste izneli u mom viđenju izgleda ovako… Galamili su za 7 procenata kada su bili sa žutima, pa nisu podržali budžet u Bgd,i pukla ljubav to se posle pokazalo sa menjažom polgarmeštera (zna se uz čiju podršku). Sada imaju novog ljubavnika od koga ni procenat ne traže za Vojvodinu a kamoli 7. Sve u svemu: u mojim očima Pastorovi su se prodali na kilogram sadašnjoj vlasti, prodali veru za večeru. Ne u interesu nas građana već zarad sopstvenih. Interese Pastor & sinovi familyar politics Ltd.

 18. Istina... kaže:

  Nenormalnost je velika boljka “modernog” sveta, “civilizacije”.

 19. croat kaže:

  Ja se slazem sa onim sto Djiki kaze ali opet mislim da je ipak bila velika greska ova velika ljubav sa radikalima. Vuk dlaku menja al radikal cud ne. Madjari nisu ustvari dobili nista sa ovim, grad sa najvise Madjara je dobila gradonacelnika od kojeg tesko da moze biti gori. Nisu ni svi Madjari budale, generalno sa radikalima nam je svima losije, bolje je samo nekolicini oko pastora.

 20. SU kaže:

  Mlad, pametan čovek. Budućnost je pred njim.

 21. Dragi Điki kaže:

  SVM je nekada bila kadrovski najjača stranka u Subotici. Posle rascepa, napustili su ih najbolji i najpametniji ljudi. Verovatno su sa time splasnule i ambicije. Uzmi što se može jer sutra ko zna…

 22. Burdus kaže:

  Su
  E da je pametan pa da donese boljitak i Suboticanima…a ovako donosi samo boljitak sam sebi i nekolicini svojih bliznjih.

 23. ffilozoff kaže:

  Vucic je Gebels…ponavlja istu ptricu…ALI pozoriste Vam nije napravip..A Y krak se vec raspada!!!

 24. ffilozoff kaže:

  P.S vec i oko zute kuce puca asfalt!!!

OSTAVITE KOMENTAR