Pastor: Zaprepašćeni aktivnostima Jobika

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor optužio je danas Jobik, esktremno desničarsku parlamentarnu stranku iz Mađarske, da želi da širi mađarski nacionalizam u Vojvodini i poručio da vojvođanski Mađari nikada na to neće pristati.

jobbik(1)

 

"Ne treba nam niko, čak ni ko dolazi iz Mađarske, da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući", naveo je Pastor u pisanoj izjavi za javnost povodom otvaranja kancelarije Jobika u Subotici.

On je poručio da vojvođanski Mađari žive zajedno sa Srbima i sa drugim autohtonim manjinama, sa izbeglim i raseljenim licima iz bivše Jugoslavije, pa zatim sa teritorije Kosova, kao i s kosovskim Romima koji su proterani iz Zapadne Evrope. 

"To je svakako izazovan zadatak kako u svakodnevnom životu, tako i u politici. Vojvođanski Mađari nikada nisu i neće biti protagonisti ni srpskog, ni mađarskog nacionalizma. To SVM poručuje Jobiku i onim strankama vojvođanskih Mađara koje su se postrojile iza Jobika čekajući svoj politički plen", naveo je Pastor u oštro intoniraoj izjavi. 

On je rekao da je dolazak Jobika u Vojvodinu čin koji je poznat vojvođanskim Mađarima još iz devedesetih godina prošlog veka, kada su drugi, konkretno srpski ekstremisti, želeli iskoristiti vojvođanske Mađare kao "topovsku đulad i poslati ih na pogrešno ratište, u cilju ostvarivanja sopstvene, sebične, diskriminatorske politike". 

"Oni odlaze kući, a naša deca ostaju ovde. Ne dozvolimo nikome, ni Jobiku, niti vojvođanskim satelitskim strankama Jobika da grade svoj politički kapital uzburkavanjem i iskorišćavanjem osećaja nacionalnog ponosa mađarske dece u Vojvodini", poručio je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine. 

Dodao je da je SVM spreman da se, vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Mađarskoj, sastaje i razgovara sa svim političkim strankama iz Mađarske, ali ne želi voditi dijalog sa ekstremističkom politikom.

 KOMENTARI

 1. asd kaže:

  Na slici NISU pripadnici Jobika vec organizacije "Magyar gárda" . To su 2 razlicite organizacije. Sto ste populisticki?

  Jobik je politicka partija, a Magyar gárda je organizacija koja ima clanove koji cuvaju sela i stanovnike u Madjarskoj gde romi svakod dana ubijaju ljude i kradu. Pogledajte malo vesti i shvaticete. Sve ostalo je prazna prica. 

 2. Markovich kaže:

  Ne budite naivni! Sad se kao ovi bune ne bi li smirili strasti, kad je kancelarija vec otvorena! Provaljen si bre! SMRT FASIZMU! 

 3. pauk kaže:

  Da, na slici je Magyar garda. Oni su ok. Licno nemam nista protiv Magyar garda, cak i da su oni ovde, bilo bi mi draze od svih i svega, al nisu… To je druga stvar.

 4. Bence kaže:

  Interesantno! Pasztor je digao dreku protiv Jobika, a samo nekoliko nedelja prije ušao je u koaliciju sa SNS-om i tako jednim potezom zaboravio demokratiju. Prvo je spremno izdao Kaszu, a sada i ostale manjine i prije svih se priključio srpskim radikalnim ekstremima. A neka ne maže oči nikome – Mađari iz Vojvodine jesu ratovali u čuvali logore u nedavnim ratovima na strani Miloševića i Šešelja, a za to im nisu krivi Mađari iz Mađarske. Čini mi se da mu previše godi vlast, pa u tom grmu leži zec. Da je kojim slučajem sam Fidesz otvorio svoju ćeliju u Subotici, Pasztor bi i protiv njih poveo privatni rat samo zato jer bi se osećao ugroženim. A jedno pouzdano znam: nikada se nije odrekao dotacija i pomoći iz Mađarske, a sada glumata kako je protiv službene mađarske politike. Ne znaš kome više maže oči – samoproglašenim  antifašistima ili svojoj manjini. Dovoljno je pročitati deo njegove licemerne  izjave koja se odnosi na "kosovske Rome proterane iz Zapadne Evrope". Imaš osećaj da je sam učestvovao u organizovanju njihovog odlaska u Zapadnu Evropu kako bi Srbija mogla dokazati da kosovska vlast ugrožava manjine! Gospodin Pasztor ima veliki problem: ne može se odlučiti da li da bude poslušan Srbin, ostane krotki Mađar ili postane lažni azilant Rom!

 5. Beli kaže:

  g.Bence , mogli ste i sa manje reči izvaliti isto ovoliku glupost !!!

   

 6. Bazooka Joe kaže:

  Magyar gárda su paravojne formacije pod direktnim patronatom Jobbik-a. Jobbik je njihov osnivac. Magyar Gárda je i u Madjarskoj (bas zbog toga, jer je privatna vojska jedne politicke partije) zabranjena. Madjarska ima, kao i sve druge zemlj, svoje organe za cuvanje reda i mira, a to je policija.

  Jobbik, a i mnogi drugi u Madjarskoj zele isto ono, sto i vecina Srba u Srbiji; prvi bi nazad Vojvodinu, ali bez Srba, a drugi bi nazad Kosovo, ali bez Albanaca.

 7. pauk kaže:

  Ne znam ko je koga osnovao … Volim vojne stvari, a politika i ovi s kravatama me ne zanimaju

 8. Beli kaže:

  Ljudi , pamet u glavu.Ako dođu provokatori bilo od kuda sa bilo čije strane, cilj im  je da nas zavade i da vladaju!!!   Ako se ulovimona na to , ginuće i Mađari i Srbi i Hrvati i Buljevci i svi ostali jednako kao što imamo sveže primere naše istorije. Samo primitivci mogu da veruju u snagu oružja u XXI veku.

  Nadam se da smo intelektualno jači i da ćemo se uspešno odbraniti od provokacija bilo koje vrste.

  O TOME GOVORI g. PASTOR I POKUŠAVA OTVORITI OČI LATENTNIM NACIONALISTIMA PA I ONIM DRUGIM , VEĆ OSTRAŠĆENIM !!! . 

 9. Beli kaže:

  Izvinjavam se BUNJEVCIMA , video sam grešku u pisanju kada je već objavljen komentar !!!

 10. Bohrer kaže:

   

  Beli:

  Izvinjavam se BUNJEVCIMA , video sam grešku u pisanju kada je već objavljen komentar !!!

   

   

  Ovde napišite odgovor...Ako si pogrešio,al, štos ti je bio dobar…

 11. Beli kaže:

  Bohrer buši di burgija neće wink 

  G. Bohrer , ja sam dugo živeo na moru ( 20 god,) pa kad sam čuo vojvođanski akcenat , rekao sam evo naši ! Kada sam čuo Mađare , opet – evo naši ! Isto je bilo sa Bunjevcima – evo naši. Sa ovim hoću da kažem da sam ja Vojvođanin a lokal-patriotskije Subotičanin i to pravi – da ne kažem masan. ( Tu ne mislim na onu slaninu za mazanje šina da voz sa dođošima ne može zakočiti ) – naravno opet malo šale. Greška je bila slučajna – virujte smiley

 12. Bohrer kaže:

  Beli nisi dovoljno namazao šine,ili više ni vaša slanina nije tako masna,naime voz ipak je zakočio pa i sam Pastor je ostao u Subotici…greška za greškom…

OSTAVITE KOMENTAR