Pastor: Zid prema Srbiji može biti od koristi

Povodom odluke Mađarske da podigne zid prema Srbiji kako bi sprečila ulazak ilegalnih migranata, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da to može Srbiji da bude od koristi, jer ako izbeglice tuda ne mogu da prođu, izabraće drugu putanju.

Pastor je u intervjuu za „Politiku“ ocenio da se suočavamo sa ogromnim problemom – masovnim nezakonitim prelaskom preko granica, navodeći da su tu pojavu izazvali svetski igrači i da smo i mi i čitava Evropa taoci takve situacije.

pastor

„Ovaj problem ne može da se rešava pravilima i načinima funkcionisanja demokratskog sveta, jer ovo nije pitanje slobodnog kretanja ljudi, već masovnog kršenja zakona“, rekao je Pastor.

On je dodao da zid ne sprečava ljude koji poštuju zakon i „one koji imaju pasoš i idu na granični prelaz, uključujući Sirijce i Avganistance“.

Na konstataciju da se nalazi u nekoj vrsti Prokrustove postelje jer treba da se uklopi u republičku koaliciju sa SNS-om i pokrajinsku sa DS-om i LSV-om, Pastor kaže da se u Srbiji očekuje „da ste s nekim partnerom linearno na svim nivoima“.

„Ako nije tako, onda je to politička prljavština ili ne znam sta. Mi smo sa DS-om i Ligom bili koalicioni partneri na pokrajinskom nivou pre nego što smo bili sa SNS-om i SPS-om na republičkom. Prilikom uspostavljanja partnerskog odnosa sa SNS-om, posle izbora 2012. godine, meni ni Vučić niti bilo ko drugi ni u jednom momentu nije uslovio partnerstvo. Vučić mi je samo rekao: ‘Nikada to od tebe neću tražiti’. Taj dogovor je s njegove strane bio poštovan do u milimetar“, rekao je Ištvan Pastor za „Politiku“.KOMENTARI

 1. Usputachni kaže:

  Nas stari KVD (kako vitar duva). 😉

 2. Megille kaže:

  Daaa ,ali ste se dogovorili za ministarske fotelje u Beogradu. A šta radi Kern Imre u Beogradu. On je već u svim ‘ rupama ‘ bio začep…

 3. Megille kaže:

  Rasistička izjava Balinta Pastora
  L. G. | 01. 08. 2015. – 22:41h

  Izjava poslanika SVM Balinta Pastora da migranti ugrožavaju život građana na severu Vojvodine, koji od njih „ne mogu da žive“, naišla je na žestoke osude.

  – Kao da nema osnovne ljudske solidarnosti, čak i da zanemarimo zakone ove zemlje. Ovo je početak rasizma u Srbiji, koja će verovatno imati sve više azilanata – kaže za „Blic“ Dragan Popović iz NVO Centar za praktičnu politiku.

  Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da je država u slučaju migranata, koje je „muka naterala da odu iz svojih domova“, pokazala ozbiljnost i humanost.
  – Nisam za bilo kakvu netrpeljivost – ističe Babić.

  Od Pastorovih izjava ogradili su se i pojedini ministri, poput Aleksandra Vulina, a osudili su ih i poslanici DS, Nove stranke i LSV, koji su sa zgražavanjem propratili njegovo izlaganje u Skupštini Srbije.

 4. bac vranje kaže:

  A zaboravlja da su i on 1956 bili imigranti

 5. Aleksa kaže:

  bac vranje

  I Vi lupate kojesta. Covek je rodjen 1956.godine u Novom Knezevcu. A sto se tice 1956.godine i sadasnjih migranata, to su dve stvari koje se ne mogu uporediti.

 6. Suboticanin kaže:

  Izgleda da su u Vojvodinu Mađari stigli 56…

 7. Kertvaros kaže:

  Madjarski drzavljani su 1956 bili izbeglice u smislu Zenevske konvencije o izbeglicama iz 1951 god. cija je potpisnica bila i FNRJ i z tog potpisa proizilazi njena obaveza prema doticnim izbeglicama (I ne samo iz tog razloga). Dakle 1956 god. se radilo o izbeglicama koje su pobegle pred represalijama okupatora i ostavile iza sebe svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu i dosle u prvu sigurnu zemlju da traze azil i zastitu. Ove sadasnje migracije (koje nemaju veze sa izbeglistvom) pretstavljaju ekonomske migrante koji ciljano kao lazni azilanti dolazi iskljucivo u odredjene Evropske zemlje sa jasnom namerom da se okoriste njihovim socijalnim sistemom. Pre par dana na TV sam video jedan intervju sa mladim migrantima iz Avganistana. Otvoreno su rekli da im je cilj Svedska i da tamo zele da studiraju medicinu. Potom nameravaju da dovedu ostatak familije a naravno nece zaboraviti ni prijatelje. Ako zelimo da uporedimo jedno i druge – izvesne slicnosi postoje. Na nasoj planeti zivi oko 1,5 milijardi muslimana i na istoj ovoj planeti zivi oko 14 miliona Madjara. Ono sto ih cini slicnim je cinjenica da i jedni drugi imaju otprilike isti broj dobitnika Nobelove nagrade.

 8. bac vranje kaže:

  @ Aleksa
  Cek malo, rec je bila u globalu , ajde sad 56 rusi upadaju u madjarsku ok oni beze od represalije,ok, vojska koje finansira CIA i ISIS takodje upadaju u avganistan i siriju ,vecina ovih imigranata su sirijci i avganistanci, mislim da ipak postoji paralela,i to velika, i jedni i drugi beze od rata i traze bolju buducnost dok su im stranci okupirali zemlju. E sada da li su oni hriscani, muslimani ili ateisti mene to ne zanima meni je bitno da je covek , a ne kako se krsti ili klanja.da li medju njima ima prerusenih „spavaca“ ili terorista o tome nek brine BIA za to su placeni i to njim je posao

 9. Megille kaže:

  @ bac vranje , Vrlo plitko razmišljanje , a možda i provokacija. Naime kada će ovi novi pridošlice postaju većina, a starosedeoci kao i ti postaju manjina ,bilo bi interesantno pročitati tvoj komentar . Siti se kako su Subotičani postali manjina u svom gradu. Kapiraš stari moj ?
  A 56 ne može se uporediti sa ovim događajima. Ipak deo mađara se suprostavila totalitarnom režimu koja je bila dirigovana od strane sovjeta. I to je bila prva oružana pobuna protiv komunističkog režima ,šanse nisu imali protiv nadmoćnijeg protivnika ,ali je tašačica ljudi u delu segmenta doprinelo je rušenju tog režima…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 37 = 40

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: