Patrijarh u Kanjiži: Mnogo je toga što nas spaja

Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u pravoslavnom hramu svetog arhangela Mihaila u Kanjiži, u prisustvu velikog broja vernika iz Kanjiže i okolnih mesta i čelnika kanjiške opštine.

 

Patrijarh Irinej boravi u kanjiškoj banji iz zdravstvenih razaloga, ali je prethodnih dana obišao pravoslavne hramove u Martonošu, Novom Kneževcu i još nekim mestima na severu Vojvodine.

 

Liturgiju je patrijarh Irinej služio uz sasluženje više sveštenika, vernici su iskoristili priliku za pričest, a patrijarh je posle liturgije obavio i krštenje više dece. Ovo je u poslednje vreme drugi boravak poglavara SPC u varoši kraj Tise.

 

Obraćajući se vernicima patrijarh je apelovao da čuvaju svoju pravoslavnu hrišćansku veru jer je to najuzvišenije i najvrednije bogatstvo u našem životu, te da je potrebno da  veru ne držimo samo na rečima nego u svakodnevnom životu na delu, da se prenosi na decu.

 

– Ovde u slozi zajedno žive Srbi pravoslavci i pripadnici rimokatoličke i protestantske verske zajednice – naglasio je patrijarh Irinej. – Svi smo mi hrišćani, svi čitamo isto Jevanđelje i mnoge dogmatske i moralne istine nas zbližavaju i sjedinjuju, a to s verom daje puno prava da živimo zaista kao braća. Patrijarh Irinej je izjavio da SPC neguje dobre odnose sa Rimokatoličkom i drugim crkvama na ovom prostoru, jer smo toliko bliski i mnogo je više onoga što nas spaja i zbližava, nego onoga što nas razdvaja.

 

– To što nas razdvaja je malo i zato se i trudimo da to prevaziđemo i da nađemo zajednički život i suživot, a to je ne samo naša želja, nego i želja Božija, jer da bi bili dobri hrišćani treba da budemo jedno.

patrijarh

Predsednik kanjiške opštine Mihalj Njilaš je rekao je boravak poglavara SPC patrijarha Irineja velika čast za sve građane ove sredine, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost, jer u kanjiškoj opštini u slozi i miru žive Srbi, Mađari i pripadnici drugih nacija mnogo vekova. On je dodao da jedan od činilaca koji maksimalno doprinos miru i zajedništvu je je Srpska pravoslavna crkva, koja se zajendičkim snagama obnavlja. Njilaš je rekao da je u kanjiškom hramu upravo završeno postavljanje novog mermernog poda sredstvima opštine i resornog republičkog ministarstva, što svedoči koliko se zajedno brine o našoj crkvi i koliko nam je ona bitna, najvivi da će se sa obnovom pravoslavnog hrama nastaviti.  KOMENTARI

 1. Scaly kaže:

  Poznato je da sve Grkokatoličke (danas "pravoslavne") crkve na teritorije Austrougarske -Austrijskog carstva su vecinom projektirali i gradili Austrijanci a ponekad i Mađari.Pa ova tradicija kako vidimo nastavlja se i danas u Kanjiži.

 2. Glavobolja kaže:

  Eh, da ovim tempom kojima se grade i obnavljaju crkve, obnavljamo i gradimo bolnice i skole di bi nam bio kraj. Ali izgleda da su zemaljski predstavnici bradatog cike na nebu vazniji od obrazovanja i zdravlja gradjana!!!

 3. Serbija naša nasušna kaže:

  Šta će nama bolnice i škole. Svakako je penzionera previše, a deca će samo da uče gluposti poput množenja i biologije, a sve što treba da znaju je da budu patriJoCki orijentisani i da je zapad truo.

 4. Mister No kaže:

  Ja mislim da su obrazovanje, zdravstvena zastita i vera podjednako vazne.Katolik sam i spadam u vernike prakticare.To znaci da umereno tj.laicki praktikujem veru.Postujem sve prave vernike jer svaka vera uci coveka da postuje bliznjeg svog ali mnogi u to nisu upuceni.Pravoslavci i katolici su braca u Hristu i na isti nacin tumace Bibliju ali to je za mnoge nepoznanica.Ne zameram ljudima koji pod uticajem informacija koje se decenijama forsiraju preko medija smatraju crkvu ( katolicku i pravoslavnu ) izvorom zla pa se boje otici u crkvu da provere da li j to tako.Pozdrav svim pravim vernicima.

 5. Glavobolja kaže:

  Mister No Mislim da ne bi bilo lose da procitate bibliju. Kao vernik prakticar zasigurno odobravate robstvo cak i prodaju cerki kao robova kao sto propisano u exodus 21 1:11, ili mozda 2knjiga samuilova12:11-14 daje odlican reper ponasanja. I da ne nabrajam dalje a ima toga od kamenovanja bludnica do prava da se ubije zena ako ne udje u brak nevina.. Jedno ste u pravu judeizam islam i hriscanstvo su jedna te ista vera. poznate pod skupnim nazivom Avramove religije. 

 6. zorandjala kaže:

   

  Scaly:

  Poznato je da sve Grkokatoličke (danas "pravoslavne") crkve na teritorije Austrougarske -Austrijskog carstva su vecinom projektirali i gradili Austrijanci a ponekad i Mađari.Pa ova tradicija kako vidimo nastavlja se i danas u Kanjiži.

   

   

  Ovde napišite odgovor…crkve su gradili vernici ,katolici .pravoslavni protestanti i dr ko nije hteo ili nije imao taj nije dao.to se ovde na severu uz redke primere dogadjajood 1770goddo 1830godko su bili graditelji moras videti u svakoj posebno.pravoslavne bogomolje su gradjene po uzoru na manastire koji su gradjeni vizantinskim stilom ako su to radili austrijanci i vengri neznam.ujedno koristim priliku da svim hriscanima bez obzira na konsesiju cestitam BOZIC i novu godinu.HRISTOS SE RODI.

 7. freelancer kaže:

  Malo mi je (hm) postalo degutantno stalna upotreba reči "zajedništvo", "zajednički život" (pa onda nabrajanje nacija). Zašto? MI OBIČNI smrtnici o tom nekom "zajedništvu" medju sobom i ne razgovaramo. Mi ga ŽIVIMO. Najbolji prijatelji, venčani i krsni kumovi, prve komšije, kolege na poslu, žene, a bogami i švalerke su nam vrlo često druge vere ili nacije i…? NIKOM NIŠTA! Normalan čovek na to ne obraća pažnju. Normalan čovek živi sa normalnim ljudima…

  Pominjanje Hrista, pozivanje na nekakva jevandjelja isto tako… Stvar je svakog POJEDINCA u šta će verovati (i da li će uopšte verovati u tako nešto ili "nekoga"), kao i da li mu treba nekakav posrednik, "zastupnik" interesa (ili šta već), obučen u crno…

  Jer, gore izrečeno, od strane POGLAVARA jedne organizacije, ima posebnu težinu, AKO SE ZNA da ista je organizacija POKROVITELJ svojih operativnih formacija u obliku 1389., Obraz, Naši, koji praktično sprovode klerofašističku i šovinističku ideologiju na terenu, a takodje, ista organizacija je i POLITIČKI angažovana kroz delovanje ogranka Dveri… Dakle, gore izrečeno, u moralnom pogledu zove LICEMERJE. Da se razumemo, ovaj postulat važi za SVE uzaludnike, obmanjivače i manipulatore masa, bez obzira na stranu sveta, krst ili polumesec ili nešto drugo… LICEMERJE! Bilo je i ranije, doduše, slučajeva medjunacionalne netrpeljivosti, ali U MANJINI. Takvi su itekako bili sankcionisani. Pobedom gibaničara, u najnovijoj "hit istoriji", ti slučajevi postaju sve više PRAVILO… I da se ne lažemo više. Sada smo MI, koji zaista živimo u istinskom zajedništvu u OPASNOJ manjini… Povuću analogiju: I bosanci su se kleli u bratstvo i jedinstvo, "zajedništvo", Bosna = Jugoslavija u malom… I…?

  A što se crkava tiče… Sve (ili bar 99%) pravoslavnih crkava se razlikuje od katoličkih po položaju ulaza u odnosu na stranu sveta i po unutrašnjem uredjenju. Tornjevi su uglavnom ISTI. Samo se oblik krsta na vrhu razlikuje. Srbijanski, "vizantijski" "stil", dobija maha u poslednje vreme (crkve na Paliću i mnogim drugim mestima širom Vojvodine), sa tornjevima u obliku kalote. Ove "austrougraske" pravoslavne izgleda ne valjaju više… Ili kako volim da napišem: došli divlji i oterali pitome…

   

 8. Mister No kaže:

  @Glavobolja                                                                                                                               Citam Bibliju i znam da govorite o Starom Zavetu. Stvari koje Ti navodis su propisi , koji su bili dati specificno izraelskom narodu.Za nas danas je bitno ono sto govori Novi Zavet.Ne odobravam ropstvo, prodaju zena niti kamenovanje bludnica,uostalom kada su Isusu doveli bludnicu koja je po tadasnjem zakonu trebala biti kamenovana nije odobrio kamenovanje i smirio je razjarenu masu recima :'' Ko je bez grijeha prvi neka baci kamen".

OSTAVITE KOMENTAR