Pesma kojom smo vodili hladni rat

Pesma „Čamac na Tisi“, dočekala je da u izvođenju novosadskih „Šinobusa“, bude odsvirana onako kako je i zamišljena pre više od 60 godina – džezerski.


Pre 60 godina, kod nasi u istočnoj Evropi, američka plesna muzika imala je ukus zabranjenog voća. Znajući to, naša SLUŽBA poziva kompozitora Darka Kraljića i naručuje od njega hit. Naređenje je sledeće : Pesma mora biti moderna i privlačna, a da uz to ima i elemente mađarske tradicionalne muzike. Naime, to je doba jugoslovenskog sukoba sa Inforbiroom i istočnim blokom. Vodi se propagandni rat putem radio programa usmerenih ka susednim zemljama. Programu na mađarskom jeziku, namenjenom Pešti, potrebno je nešto što će privući slušaoce, dakle dobra pesma.

radio_1

Naš poznati kompozitor Darko Kraljić (Devojko mala, Zvižduk u osam…), zbog svog džezerskog muzičkog opredeljenja, hapšen je i za vreme okupacije a i posle rata. Ovo je pravi posao za njega. Da dođe pobliže u kontakt sa mađarskim melosom, on odlazi u Sentu i obilazi čarde sa muzikom. Kraljić nije krio, da je, posle jedne lumperajke, sišao na Tisu da dođe sebi i upravo tada je došlo „ono“, kada se pesma rađa. „Čamac na Tisi“ je preveden na mađarski i ubrzo je postao hit u Pešti.


Kod nas su tokom decenija tu pesmu pevali mnogi, svako na svoj način. Najviše kao šlager ili kao starogradsku, sve više je udaljavajući od svog originala. Najzad su je „Šinobusi“ vratili svojim korenima i odsvirali u džez maniru. Darko Kraljić (1920 – 1998.) to nije dočekao ali svako ko dođe u klub Mladost, u petak veče, moći će da sluša Šinobuse u živo

 

Vidi : ŠINOBUSI u klubu MladostKOMENTARI

  1. Petar kaže:

    Kao Senćanin, srećan sam što je ova predivna melodija napisana u Senti pa sam predložio da to bude TURISTIČKA HIMNA GRADA SENTE.
    Tekst državne himne je napisao Senćanin Jovan Đorđević.
    Pozdrav svima!

OSTAVITE KOMENTAR