Pet subotičkih preduzeća zatražilo poskupljenje svojih usluga

Subotička javna preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “Čistoća i zelenilo”, “Pogrebno”, “Dimničar” i “Stadion” zatražila su od Gradskog veća saglasnost za korekciju cena svojih usluga.

Vodovod je zatražio da od prvog februara naredne godine cena vode za sve korisnike poskupi sa 123,20 na 155,61 dinar po kubiku, a naknada za pogonsku spremnost sa 96 na 124 dinara po obračunskom mestu. Čistoća je zatražila poskupljenje sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada iz individualnih objekata sa 4,66 na 6,06 dinara po kvadratu, iz stambenih zgrada sa 5,63 na 7,33, poslovnih prostora sa 12,79 na 16,63 dinara po kvadratu, dok bi za korisnike koji otpad odlažu u tipske vreće ova usluga poskupela sa 93,08 na 121 dinar po vreći. Za naselja gde se ova usluga obračunava po domaćinstvu, zatraženo je poskupljenje sa 392 na 510 dinara mesečno.

Stadion je zatražio poskupljenje ulaznice za bazen u Dudovoj šumi sa 110 na 200 dinara za odrasle i sa 50 na 100 dinara za decu, a predlaže se i uvođenje nove kategorije cenovnika – iznajmljivanje jedne staze po ceni od 10.000 dinara za termin. Takođe je predloženo ukidanje vikend dnevnih ulaznica za decu i odrasle, koje su koštale 100, odnosno 150 dinara.

Ulaznica za klizalište, koje ove zime još uvek nema led, poskupela bi sa 110 na 200 dinara. Korišćenje strelišta poskupelo bi sa 500 na 800 dinara po satu.

Pogrebno je zatražilo povećanje cena godišnje naknade za raku sa 654 na 784 dinara, dečiju raku sa 325 na 390 dinara, duplu raku sa 980 na 1177, za grobnicu sa 815 na 978, dok bi prevoz pokojnika poskupeo za 5460 na 6550 dinara.

Dimničar je, između ostalog, zatražio povećanje cene naknade za kontrolu i čišćenje dimnjaka sa 1.350 na 1.754 dinara godišnje.

U pitanju su zahtevi za davanje saglasnosti za promenu cena koju su ova preduzeća uputila osnivaču, a konačnu reč o njima daće Gradsko veće.

RTVKOMENTARI

 1. milanovic kaže:

  druze bolje treniraj te nesto nego da poskupljujete

 2. Nikolaa kaže:

  Podiglli plate, penzije za par procenata a usluge hoce da dižu za par desetina, eto racunice i obmanne građana!

 3. Mare kaže:

  Bravo! Svaka vam cast! Pozatvarali ste sve po gradu, ljudi ne mogu da rade i zarade, pa im sad podizete namete. Fenomenalno! Da mi je samo znati koji strucnjak sve ovo smislja…

 4. Caru carevo kaže:

  Tako i treba. Poskupljenja 50-90%. Na osnovu čega? Prvo duplirajte plate valjda. Ono magare se hvali povećanjem od 3-4%. Ali treba ovaj narod dovesti do kraja. Pa kažete nije SNS kriv za nasilje u porodici! Koljite se međusobno a oni poskupljuju sahrane da bi kupovali vile na moru.

 5. Sanja kaže:

  Da li su zatražili i da pobošaljuju kvalitet svojih usluga?

 6. Namet na vilajet kaže:

  To su javna preduzeca i treba javno i da iznesu svoju kalkulaciju. Tacno u dinar sta i koliko kosta i zasto bas toliko kosta, koja se usluga podrazumeva i sve molim lepo detaljno. Kada cene usluga u javnom sektoru rastu za 50-100 % onda je privreda u stagniranju i inflacija u galopiranju. Novcanici gradjana nisu banka sa samoposlugom za ocito nesposobnu vlast koja zna da upravlja, ali uglavnom sa tudjim novcem.

 7. mimi kaže:

  Voda je preskupa! Neka “Vodovod”, a i ostali daju olakšice roditeljima sa troje i više dece. Mi sa više dece nemamo nikakve povlastice a u npr. Novom Sadu dobijaju 30 % umanjene račune. Bela kuga će još više da vlada.

 8. NijeMiJasno kaže:

  Jbt…nekada su trazili poskupljenje usluga zbog nestabilnog kursa dinara, koji je gubio deo svoje vrednosti zbog stampanja istog bez pokrica ili zbog povecanja cene goriva. Sta je sada obrazlozenje, jer koliko vidim, dinar je stabilan, cene goriva nisu isle drasticno gore u poslednje vreme????
  Neka svako preduzece pojedinacno navede i obrazlozi razlog ovih ne malih, skoro drasticnih poskupljenja, a ne da u vecnici na sledecem njihovom sastanku odbornici hladno aminuju trazena povecanja cena, a mi da posle placamo kao magarci.

 9. Uzas kaže:

  Cekaj, ovi iz Stadiona cele godine ne rade nista a dobijaju platu. Njima korona kriza dosla do slag na tortu. Nije im dovoljno sto su im plate zastitece kao beli medvedi nego im treba jos povecanje cena usluga?!?

  Sto se tice Cistoce, neka unaprede sistem recikliranja smeca pa neka budze dopune prodajom materijala za recikliranje a ne da gruvaju sve na ono smetliste i da prave suboticko brdo. Unapredite malo uslugu.

 10. NijeMiJasno kaže:

  Da, i sta hoce Pogrebno, pa svakako imaju 300% veci promet odkako je ova pandemija, ako ne zbog same korone, onda zbog ostalih nelecenih bolesti. Alavo je to do besvesti, misle, sad je sansa da se na brzinu dobro zaradi. Ako ove predloge prihvate, krenuce nezaustavljiva lavina ostalih, svi ce traziti, u stilu: ako onaj dobije poskupljenje, hocu i ja. Ima mortalitet da naraste za jos10 % od same ove vesti.

 11. Aaa kaže:

  Samo subotickih lopovi iz sns kadra bi da kradu jos vise bruka i sramota

 12. Caru carevo kaže:

  I da, zaboravio sam. Ovo poskupljenje klizališta koje nema leda je vrh vrhova! Ovo je očigledno jedan od mera protiv korone u vanrednoj situaciji.
  I prošle godine sin dodje kući sa vodom u klizaljkama. Kaže na “ledu” 2 cm vode.
  Pa da, temperatura se popela iznad nule. Ove godine nema leda jer još nisu mrazevi stigli.
  Nema veze deco, trunite pred računarima, država vam obezbedila karantin.

 13. Salamander kaže:

  Bez unapređenja usluga nema razloga za poskupljenje. Dimnačari ne rade svoj posao jer ih nema dovoljno (misli se na radnike a ne na kancelarijske pacove), vodovod trpa neke usluge oko pogonske spremnosti, a kada ih zoveš za postojeći kvar dolaze samo ako je cev pukla prije sata jer u protivnom samo pošalju račun bez obzira kada izađu na teren i koliko to košta korisnika, pogrebno napravilo sebi monopol jer su skoro zabranili rad privatnika, a za stadion nemam komentara jer dovoljno govori da još uvek nisu obezbedili led. Čistoća još ne koristi regionalnu deponiju a kamoli da konačno obezbedi selekciju i reciklažu korisnog otpada. Dajte neke pozitivne argumente za poskupljene pa da se razmotri, a ovako bih samo rekao smanjite nepotrebne troškove pa ćete imati sredstva, ili počnite da radite svoj posao.

 14. Bubika kaže:

  E ako ovo gradjane ne natera na ulice ja stvarno ne znam šta će.By the way meni plata neće biti povećana tako kažu u firmi..

 15. Vlad Tepes kaže:

  Toooo, samo me brine, da li je to dosta?
  Mozda bi trebalo da sve poskupi 75%.
  Kako inace namiriti te vrhunske SNS kadrove?
  Ma ustvari 89%, bi bilo idealno.
  Ideeeemo SNS….
  Srecna Nova Godina, svima koji slave.

 16. kafedzija kaže:

  pokupit se i otic u cesku nema druge ovo vise nije izdrzivo , niste bre normalni

 17. Bubika kaže:

  Ako Subotica trans ne zatraži da karta bude bar sitnih 300din ništa uradili niste.Ajde suboticatrans ne spavajte

 18. Glupost kaže:

  Kako ih nije sramota,koje je obrazloženje..šta to utiče na cenu..Voda nesto malo više od 26 %,smeće 30% …jel to za nove savetnike koje zapošljavaju u javnim preduzećima…u tržnici čovek keramičar…zaposlili ga kao savetnika…pre neki dan kaže…završio fakultet…nisam mogao da verujem šta čovek govori…podržavao sam Vučića,ali ovo oko njega će mu doći glave…toliko su bahati da je sramno…

 19. zorkas kaže:

  Ovo poskupljenje je dogovoreno na lokalu jos pre par meseci. Nista novo a ni dobro nemozes očekivati od ovih lokalnih mocnika.Sjasi jedan kumara da uzjase drugi kumara. Oni puni ko brodovi a gradjani sve siromasniji. Dokle bre vise!!!

 20. Toranj kaže:

  Traže i gradjani veća primanja da imaju od čega platiti ova poskupljenja!

 21. zig zigi kaže:

  sns-svm lopovi. Sebi namestili super radna mesta, podelili fotelje, digli sebi platicu a sve to mi moramo da platimo. A o poboljsanju usluga ni reci nema.
  Zasluzuje svaki politicar koji sedi u gradskoj kuci da bude pljuvan na ulici.

 22. Đura kaže:

  10000 da sam pliva u stazi. Kome padaju ovakve ideje na pamet? Jesi li ti neki megatrend zavrsio?

 23. boca kaže:

  E pa narode ti cuti i dalje.

 24. CROATIA kaže:

  Puhajte ga..ne delate ni kaj i što hočete?

 25. Šojić kaže:

  Mene na salasu od ovoga nista ne dotice.

 26. Gole kaže:

  Potpuno je legitimno da traze poskupljenje, ali s obzirom da se radi o javnim preduzećima potrebna su javna objasnjenja tasto bi se menjale cene. I da to ne bude objasnjenje tipa nismo poskupeli vec nekoliko godina…

 27. O nesposobnoj vlasti može se pisati do preksutra i još malo duže kaže:

  Tema za pisanje o neradu i javašluku nažalost je i više nego dovoljno. Gotovo ništa započeto se ne završava ili se otalja tek da se može reći da je urađeno. Predlažem istraživačkim novinarima da krenu redom da pišu i o javnim preduzećima, njihovom neradu, javašluku, arčenju para, nepružanju adekvatnih usluga građanima…

  Krenite npr. od hladnih radijatora u stanovima koje “greje” Subotička Toplana, pa preko muljevite vode iz Vodovoda, ali zato plaćene suvim zlatom… itd. itd…

  Nepresušne su teme za pisanje o svemu što ne valja pod vlašću ovih nesposobnjakovića.

 28. amacak kaže:

  obzirom da je sve poskupelo u zadnjih nekoliko godina i to je legitiman razlog

 29. pista kaže:

  Ej, ljudi… dzaba vi udarate po tastaturi… dok se raja ne digne sa vilama i govnjivim motkama reda nece biti….bagru treba najuriti a gradonacelnika birati posredno da znamo kvalifikacije i strucnost coveka koji bi trebao da vodi grad, Ovako – ovim sistemom izbora – i od trinaestog praseta moze postati gradonacelnik. OTPOR!

 30. Niko kaže:

  TUZNO I ZALOSNO

 31. Nikola kaže:

  Baš logično. Cene nafte pale, cene žive vage mesa pale, dinar jačì nego ranije, kamate na kapital oko nule i to su uslovi da cene padaju, a ne da rastu.
  Kvalitet vode nije za piće, a Vodovod neće da izađe da ispere instalacije mesecima.
  Cena vode ista za ceo grad, a
  kvalitet nije isti.
  Odbornici treba da diskutuju o kvalitetu usluga i smanjenju cena, jer su bitni elementi cene pojeftinili i to znatno .n

 32. JaPaja kaže:

  Ništa novo. Isto se dešavalo i prošle godine. Kao da je podela penzionerima 5 000 dinara poziv ovim genocidnim preduzećima da skoče i rastrgaju od penzionera i ne samo od penzionera ono malo para što dobiju. Prošle godine nas onaj satrap od đetića unakazio u roku 24 sata. Prvo je rukovodstvo Toplane izašlo pred građane i rerklo da neće biti povećanja cene grejanja a onda se ta moralna nakaza od čoveka pojavila i huliganski zavukla ruke u džepove građana. Zato ga ljudi i mrze a mrze i SNS jer i pored više stotina pisama predsedniku da ukloni tu nakazu iz političkog života on , predsednik nije ništa preduzeo.

 33. Čovek iz naroda kaže:

  @JaPaja
  Tetka Katarina, dao sam Vam prst nagore, ali ne mogu se oteti utisku da ste član stranke KVD (kako vetar duva). Čas toplo, čas hladno.

 34. amacak kaže:

  “gradonacelnika birati posredno da znamo kvalifikacije i strucnost coveka koji bi trebao da vodi grad”

  pa sada se bira posredno

 35. Inspektor.. kaže:

  Ha,ha,ha JP ‘Dimnjičar’ traži poskupljenje svojih godišnjih usluga? Kojih usluga ,gde su im radni nalozi o izvršenim uslugama? Ali žele da im građani onako ‘neviđeno’ paušalno plaćaju za njihove neizvršene usluge…Ovo je otimačina i bezobraznost na kvadrat !
  Ali kome da objašnjavamo ekonomiju i ekonomsko poslovanje ovim ‘nazadnjacima’? Nemaju oni veze ,ali misle da smo svi mi bedasti i ne znamo da bi nešto naplatio prvo mora postojati izvršena usluga ,pa radni nalog o preuzetim izvršenim uslugama a na kraju račun na osnovu čega se plaća za izvršeni rad.

 36. Anonimni kaže:

  Sve će da poskupi, samo će naše plate da ostanu jeftne.

 37. Trovach kaže:

  Vec godinama padaju cene pesticida i djubriva. U prvom slucaju zbog mnogih generika, a u drugom zbog pada cene energenata, sto se na pumpama bas ne oseca. Kada prodajes sve jeftiniju robu moras vise prodati da bi zaradio za istu platu. Ovi dzabalebarosi imaju sve pogodnosti i traze povecanje cene svojih losih usluga samo zato sto nema dovoljno stolica po kancelarijama. Mozda treba da igraju onu igru kada prestane muzika, pa ko ostane bez stolice neka kupi smece, ocitava vodu, struju, gas, cisti dimnjake…

 38. Dr Magistrala,autoban kaže:

  Ni manje ni vise nego oko 30 %.Plate.ce te dizati za 5 % a komunalije za 30 %.Molom vas ne dizite nista jer mi se dize od vas.Subotica je ionako najskuplja po troskovima zivota u Srbiji.Manje kradite pa ce da bude.Pazi u sred vanrednog stanja zbog korone kad nikome i nista ne funkcionise.

 39. istina kaže:

  zabole me za bazen i klizaliste, tamo ne moram da idem i da trosim pare. Ajde poskupljenje vode, cistoce i ostalih troskova neka bude u rangu pracenja inflacije godisnje maximalno do 5 posto…ali ovaj bezobrazluk sa 20-30 posto poskupljenja..pitam se samo zasto???
  Ranije su uvek navodili kao razloge, kurs eura je rastao, troskovi goriva otisli gore…itd..itd….Sta je sada razlog. Kurs je vec godinama stabilan, gorivo nikada nije bilo jeftinije, struja nije poskupela…..alo bre lopovi…koji je razlog????
  Morate da nahranite centralu u Beogradu??? Stoko lopovska!!!!
  Mislite li vi uopste o vasim gradjanima i kakve cete razloge navesti na skupstini kada budete usvajali ova poskupljenja???

 40. Alex kaže:

  Vodovod i kanalizacija nema sta da dize prvo nek digne nivo svojih usluga i kvalitet pijace vode.
  Cistoca i zelenilo – Ni korona ih nije sprecila u radu, cemu bi da dizu. Da povecaju direktoru platu?
  Pogerbno – Da prostis za vreme korone dok ljudi ginu oni zaradjuju vise nego ikad i oni bi da dizu. Sram da vas bude.
  Dimnjacar – E oni vec zasluzuju jer sac cuo koliko dimnjacara imaju na koliko domacinstva.
  Stadion – necu komentarisati jer ne znam.

 41. JaPaja kaže:

  @Čovek iz naroda
  Očito nisi čitao sve moje komentare. Da jesi ko što nisi prvo bi se prijavio pod tvojim starim nikom koji očito ne koristiš jer si ga toliko kompromitovao da te je sramota koristiti ga.
  Ja sam u par komentara naveo da mi je ime Pavle dakle muško sam a ti nastavio po starom Katarina pa Katarina pa Kaća. To deljenje imena komentatorima mi je poznato od jednog koji je koji je svima delio imena verovatno želeći da prikaže kako zna ime, adresu, broj cipela onih koji komentarišu i ako sam u pravu onda je bilo vreme da ga promeniš jer si ga toliko iskompromitovao da i kad si nešto pametno napisao ljudi su dislajkovali tvoj komentar.
  Tog nika već dugo nema, a pojavio si se ti. Isti stil isti način.

 42. Komentar kaže:

  Gradjani ocigledno nisu zadovoljni pruzanjem usluga ni po trenutnim cenama-bolje da ste zatrazili smenu rukovodstva preduzeca-Nema poskupljenja u normalnim drzavama ide se u pravcu snizenja usluga

 43. NijeMiJasno kaže:

  Komentari napisani na ovu vest pokazuju koliko je velik i opravdan gnev stanovnika vec i prilikom samog spominjanja i pokusavanja dizanja cena komunalija.
  Nemojte to raditi, u drugim zemljama daju razne olaksice, kako privredi, tako i samom stanovnistvu, da se sto lakse prebrodi ova kriza. Nije kriza samo za vas, vec je kriza i za sve ostale.
  Cak i da nema pandemije, rekao bih da debelo zloupotrebljavate svoj monopol.

 44. Croat kaže:

  A onda dodju izbori a ljudi opet glasaju za te iste stranke, jer jelte nema boljih. Realno nema nesposobnije partije na vlasti od trenutacnog SNS, mogli bi da podignu cene za 100% i niko se sigurno ne bi bunio a oni su se zadovoljili sa 30%

 45. Osvrt kaže:

  Sramota.Sramota sto su se usudili cak i da pomisle na ostvarenje dodatnog nameta na porodicni, osiromaseni budzet.Jedva se prezivljava.Ljudi slave nakon sto uspeju podmiriti mesecne troskove,a ovi,ovi…pa nemam reci!Postoji li promil nade da se predlozi ne usvoje,ili su predlozi za uvecanje troskova potekli upravo od onih koji bi ih usvojili.Ljudi,pa ovo je neshvatljivo i bas prelazi crvenu liniju.Samo prezir prema monopolu i lokalnoj,ako se povecanja odobre.

 46. Kockica kaže:

  A zašto ja ne mogu da otkažem smeće, naprimer. Ulaze u ulicu i moraš platiti, imali smeća ili ne. Kada su praznici ne dolaze, i po dve nedelje. Ulica nam loša, pa kad je bio veći sneg, isto nisu ulazili. Dimnjaćara ne vidim godinama, samo nadjem papir bez tel. broja u sandučetu. zadnji put sam ih zvala, pa su dovezli dimnjačara autom, a ja se tražila sa posla ranije, jer oni rade do dva. Pa i ja isto .

 47. Damjan kaže:

  Samo da se oni dimnjačari ne javljaju!
  Oni ništa ne rade.
  Jedino čistoća radi svoj posao.
  Svi ostali da se pokriju ušima!

 48. virgulinica kaže:

  Ja odžačara ove godine videla nisam a decembar je. Koliko znam za ove pare što im plaćam oni su u obavezi četiri puta da mi očiste odžak. Nema ih, ja sam im te pare dala što su lepi i dobri? Manite me poskupljenja. Čistoća naiđe, prebije onu kantu o kamion ispadne šta padne i odoše uz buku. Oćete novaca? Pa zaradite majke vam ga alave!!!!!!!!!!

 49. MAHISAH kaže:

  Pozdrav. U Subotici se desavaju razne stvari, kao ono treba da poskupi u vreme korone… Ajde neka poskupi, ali kao sto je rekla vecina ljudi, gde je tu poboljsanje usluga? Voda zuta na slavinama u pojedinim delovima grada, licno dimnjacara nisam video ni iz korova 5 godina Elektrodistribucija na nivou grada neradi posao-bandere koje drzi samo zica etc. Naravno reci ce nije to nas resor. Pa ciji je, dodjes na teren, vidis, nazoves dispecera i kazes mu, problem, nazovi nadlezne…Pa da se resi.Vecina Drzava gleda da olaksa gradjanima, ali kako vidim Srbija oce vodovod, kanalizaciju, telekom, struju,… da se dignu nameti.. Gde je tu logika? Pritom se dizu nameti za 30 posto a plata ide, koliko? 5 posto i to ko je zasluzi. Hehehe. BDP nikada mocniji.To je bitno BDP. Ne kako ljudi zive, niti kako se neke zivotinjske drzavne sluzbe ophode prema svojim gradjanima. Svaka cast . Postovanje za sve.

 50. Crni kaže:

  Treba SNS botove placati…

 51. Lenin kaže:

  Svašta!Parking ne traži poskupljenje?

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 8 =