Pismo Bunjevca iz Zagreba: Bunjevačke Hrvate nisu stvorili komunisti

Prateći u medijima istupe Saveza bačkih Bunjevaca i Bunjevačkog nacionalnog saveta želim ovim putem upozoriti na jednu činjenicu koja je svakome jasna ili može biti jasna ako se o tome želi informirati. Bunjevačke Hrvate nisu stvorili komunisti. Nisu ih stvorili jer ih nisu ni mogli stvoriti. Bunjevci su se izjašnjavali Hrvatima i prije 1945. godine. Zapravo, izjašnjavali su se već i prije 1918. godine, ali je poznato da je hrvatstvo Bunjevaca bilo proganjano i prije i poslije Prvoga svjetskog rata. Ipak, nakon dugotrajne borbe bački su Bunjevci konačno uoči Drugoga svjetskog rata uspjeli biti prihvaćeni kao Hrvati. Uspjeli su to u monarhističkoj Jugoslaviji i to zato jer su srpski političari tada odlučili prekinuti neprijateljstvo prema Hrvatima. Vjerujem da je to tada bilo iskreno od vladajućih srpskih političara. Uostalom, nije ni moglo biti drugačije jer su Bunjevci svoje hrvatstvo iskazivali stalno. Poznato je da su ga iskazali 1918. godine kada su izvjesili hrvatsku trobojnicu na Gradskoj kući u Subotici, a naročito 1936. godine u istome gradu u velikoj manifestaciji obilježavanja zadnje velike doseobe u Bačku. Nije, dakle, sukob oko nacionalne pripadnosti Bunjevaca bio riješen odlukom komunista iz 1945. godine nego još u vrijeme monarhističke Jugoslavije. Zanimljivo je i važno da je to na kraju prihvatio i Josip Šokčić, jedan od vođa tadašnjih Bunjevaca ne-Hrvata. Priznao je on to u Nevenu u svojem članku „Kraj jedne zablude“ od 1. prosinca 1939. godine. Da, on je pošteno napisao članak o kraju vlastite zablude. I čemu onda rasprava o 1945. godini?

Komunisti nisu Hrvatima donijeli ništa dobro. Naprotiv, bili su dobri s bunjevačkim Hrvatima samo do onog trena kada su bili sigurni da čvrsto drže vlast. Nakon toga su počeli ukidati hrvatske institucije i progoniti hrvatske prvake, pa i one koji su bili u antifašističkom frontu kao što je bio Mićo Skenderović. U razdoblju od 1961. do 1991. broj Hrvata je u Vojvodini prepolovljen. Kao da se neka kataklizma dogodila Hrvatima. A nije bila kataklizma nego život u SFRJ. Ili je to za Hrvate bilo kao kataklizma.

Svakako, bunjevačke Hrvate nisu dekretom stvorili komunisti i ne mogu se dekretom ukinuti. Osim toga, ako je Republika Srbija odlučila Bunjevce proglasiti posebnim narodom, onda i rasprava o komunističkoj odluci iz 1945. godine nema nikakva smisla. Pa ipak, rasprava o toj odluci stalno se potencira. Valjda je ponestalo argumenata za neke druge priče koje su se također promovirale i koje se još uvijek promoviraju. Jer, kako zdravoj pameti objasniti da se Blaško Rajić prikazuje kao Bunjevac ne-Hrvat iako je u Subotici izdavao „Hrvatske novine“, kako drugačije objasniti da se Pajo Kujundžić predstavlja kao Bunjevac ne-Hrvat iako je1914. godine u Subotici objavio knjigu „Narodnosno pitanje u Ugarskoj“ u „hrvatskom privodu“. Dakle, ne samo da je Pajo Kujundžić bio Hrvat nego je i svoju bunjevačku ikavicu smatrao hrvatskim jezikom. Bilo je to 1914. godine, još u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Prema tome, priča o komunističkom pohrvaćivanju Bunjevaca doista nema nikakvih osnova. Naravno, sve se to radi u službi ideje da Bunjevci nisu Hrvati, pa se navodno pohrvaćivanje Bunjevaca tumači kao neka nasilna asimilacija. Ne spominju se pri tome općepoznate činjenice da su Bunjevci doselili iz Hrvatske, da je Hrvatska njihova domovina, da u Hrvatskoj također žive Bunjevci, da se svi oni osjećaju Hrvatima i da se velika većina svih Bunjevaca u Hrvatskoj, Mađarskoj i Vojvodini osjeća Hrvatima. Na kraju, treba iskreno pitati je li možda razlog tome što se neki Bunjevci u Bačkoj ne izjašnjavaju Hrvatima to što su Hrvati u Srbiji još uvijek prema istraživanjima javnog mnijenja najomraženiji narod? I je li poticanje netrpeljivosti prema Hrvatima doista dobro za Srbiju?

 

Dr. sc. Robert Skenderović

povjesničarKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  E ovo je prava istina o Bunjevcima,a ne onog Bajića.

 2. (ba)laban kaže:

  Kao Bunjevac uvek ću pre biti Hrvat nego Srbin… šta pričam??? Srbin NIKADA!

 3. matori kaže:

  Ovaj članak potvrđuje tekst pod nazivom “Bunjevački blog” koji se može naći na netu.

 4. Sofija Predić kaže:

  Lajčo Ilovac (“Bunjevac”) dežurna dosado, ajde nas malo mani. Dosadili ste već svima. Ima mnogo važnijih stvari. Ko se kako oseća i izjašnjava lični je izbor i stvar porodičnog vaspitanja.
  Nađi neku drugu svrhu u životu, radi nešto. Kad neko ima komplekse jer je nezadovoljan životom i postignutim na ličnom planu, obično se okrene nacionalizmu baš kao ti.
  Evo podseti se malo ovih pametnih reči:
  “Najjeftiniji oblik ponosa jest nacionalni ponos. On otkriva pomanjkanje individualnih kvaliteta pojedinca, kojima bi se dotični mogao ponositi, jer inače ne bi trebao pribjeći onima koje dijeli s milionima drugih. Onaj koji posjeduje lične vrline, će najbolje prepozanti pogreške svoje vlastite nacije, jer mu je ona stalno pred očima. Ali svaki jadnik, koji ništa drugo na svijetu ne posjeduje, na što bi mogao biti ponosan, koristi ovo zadnje sredstvo, naciju kojoj pripada, da bi na nešto mogao biti ponosan. Kroz to se osjeća jačim i spreman je s puno zahvalnosti braniti rukama i nogama svaku njezinu pogrešku i glupost.“

  Arthur Schopenhauer

 5. Mister No kaže:

  Navešću svoje viđenje ove tematike. Da li su Bunjevci narod ,ili deo hrvatskog naroda ? Ovim pitanjem se bave određeni ljudi unazad 200 godina,otprilike. Ovo pitanje je reśeno zvanično određenog datuma ( ne znam tačno kad ) na određenom mestu,kad su Bunjevci zvanično proglaśeni delom hrvatskog naroda,kao Šokci naprimer. Upoznao sam Srbe iz Hrvatske koji kažu da su Bunjevci Hrvati,te im nije jasna ova srbijanska tematika. Ovo je moje viđenje ove tematike,možda grešim. Nek se Bunjevci izjašnjavaju kao Bunjevci ako żele,šta se mene tiče.

 6. hugo grocijus kaže:

  Bilo je već jako aktuelno da neko iz Hrvatske izrekne ovo i da podrži genealogiju u vezi nas, Hrvata iz plemena Bunjevaca, Tako da su sada stvari postavljene na svoje mesto.

 7. Istina... kaže:

  Loše falsifikovanje istorije!

 8. ludilo kaže:

  Koji propagandni tekst o hrvatima…Ispasce da su oni bili ugnjetavani u sfrj a bili najzasticeniji narod u sfrj. Ovaj tekst je sramota.

 9. ludilo kaže:

  Nije istina da svi bunjevci poticu iz Hrvatske. Pre svega gde se nalazi reka Buna a ima bunjevaca koji poticu sa iz Poljske, Ukraine….Cista lza je da su svi bunjevci iz hrvatske pa samim tim ni ne mogu biti svi hrvati.

 10. Mirko kaže:

  Kratko i jasno, Bunjevci su Hrvati a Mirko moze da nastavi cupati brkove kao sto je i prije

 11. Volimljude kaže:

  E ako nam ova vasionska dilema ne pomogne u životu, ništa neće. Dok se ne zatremo bavićemo se nacionalnostima. Smorili ste.

 12. Nezavisni kaže:

  Pa kad je tako što se palite u Zagrebu, neka se sporna odluka ukine i nikom ništa. Ne znam što je onda i postojala ta kominiatička direktiva, u svakom slučaju hrvati će ostati hrvati a bunjevci bunjevci…..

 13. neko iz mase kaže:

  Ja se izjašnjavam kao Bunjevac, e sad da li su Bunjevci Hrvati, Srbi ili Marsovci, baš me briga, jedini što mi uvek smeta kod hrvatske strane Bunjevaca je da se ne koristi ikavica, već se forsira hrvatski književni jezik. Zašto ikavica ne bi bila zvanični jezik Hrvata u Subotici, kao što su pričali naši preci? Zašto mora da se forsira zagrebački hrvatski jezik, ne zvuči prirodno.

 14. Vlado kaže:

  A zašto se onda zovu Bunjevci a ne Hrvati Sribi… Bunjevac sam stim se dicim i.

 15. Bunjevka kaže:

  Da, tačno, ovaj Lajčo Ilovac je zlo od čoveka. Huškaroš i podmukao čovek.

 16. stormwatch kaže:

  Bunjevci su grana hrvatskog naroda svugde osim u Srbiji. Nashi Preci i Vera se ne prodaju ni po koju cenu! Shto se pre emigrira u Civilizaciju, pre ce se shvatiti neke stvari.

 17. Oki kaže:

  Notorna je laž da su hrvati najomraženiji narod u Srbiji. Da je tako onda bi Srbi uletali u kafiće i domove i tukli Hrvate kad god gledaju reprezentaciju HR. setimo se Knina ne tako davno, ili bi ih bacali u Dunav i Savu, setimo se igrača Crvene Zvezde u Splitu.
  Ali uvek je dobro potpirivati mržnju zarad nekih svojih ciljeva.
  I koliko mi je poznati niko nije rekao da su Bunjevci “Hrvati-Srbi”.
  Bunjevac je Bunjevac i ostavite ga takvog na miru.

 18. Indijanac kaže:

  @Vlado
  “A zašto se onda zovu Bunjevci”

  Pa možda zato što se non-stop nešto bune, stalno njim nešto nije po volji.
  Možda oće više para da iskamče iz opštinske buđike.

 19. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Dr. sc. Roberte Skenderoviću povjesničaru, to se zove autogol! Koja je to vrsta zaslepljenosti da vi, sa takvom titulom, sebi dozvoljavate da napišete takve nonsense kao što ste napisali? Gluvom ne vredi objašnjavati, postoji izreka, pa tako neću ni ja vama mnogo, osim da se na popisu 1910. godine u Subotici da govori hrvatskim jezikom izjasnilo 39 osoba, a bunjevačkim 33.247 stanovnika. To opovrgava vašu tvrdnju da su se i pre 1918. Bunjevci “osećali” Hrvatima! Šta mislite da su Bunjevci 1910. bili toliko glupi da nisu znali ko su i kojim jezikom govore? Ili da je AUSTROUGARSKA usred žestoke mađarizacije Bunjevaca i potiskivanja svega bunjevačkog, od imena do ukidanja školske nastave na bunjevačkom jeziku, imala bilo kakvog INTERESA da na popisu favorizuje bunjevštinu a potiskuje hrvatštinu? Tako misliti je ili šizoidno ili krajnje nepošteno. Ako ćemo istinu, do pohrvaćivanja Bunjevaca došlo je najviše posle stvaranja Kraljevine SHS i naročito Jugoslavije, kada su se Hrvati u Zagrebu “setili” da imaju “svoj narod” u Bačkoj – što im nije padalo na pamet baš mnogo u vreme intenzivne mađarizacije Bunjevaca niti da im pomognu da se tome odupru! Sada je bila prilika da se na taj način podriva nova država, jer je Hrvati otvoreno i od početka nisu prihvatali i smatrali je “prolaznom stanicom” ka svojoj nezavisnosti. Drugi veliki faktor je bio subotički pop Blaško Rajić, jugosloven koji je odmah posle rata evoluirao u velikog kroatofila (tu ste u pravu) i, zahvaljujući svom ugledu, narod bunjevački ubeđivao da se hrvatizuje i da su oni Hrvati. Sledeći je bila činjenica da su srpske vlasti u novoj državi pokazale priličnu bahatost prema Bunjevcima i Srbi iz unutrašnjosti koji su ovde postavljani na rukovodeća i važna mesta nisu razumeli bunjevački jezik, izražavanje niti duh naroda i često im se čak i podsmevali. To je dovelo do razočarenja dosta Bunjevaca u Srbe, naročito jer su prigrabili sve značajne položaje za sebe. Tako su se Bunjevci, zasipani medom iz usta fratara, okretali Zagrebu. Naročito bunjevačka aristokratija, koja je sada svoju decu na studiranje umesto u Beograd slala u Zagreb. Oni su odlazili kao Bunjevci a vraćali se kao Hrvati. Na taj način nastala je među Bunjevcima podela otprilike pola-pola, koja je i danas – viši slojevi su se hrvatizovali dok je običan narod ili plebs ostao Bunjevcima. Sve je to kulminiralo do pred rat i sada imate knjigu “Društvo bačkih Hrvata” Dušana Petronijevića (2018) u kojoj ćete naći iznenađujuće podatke koliko je ustaštvo bilo rašireno u Subotici kada je došlo do okupacije i koliko mu je poznatih imena i ljudi od značaja posle rata tada pripadalo, a komunističke vlasti su im to progledale i oprostile. Naravno, treba se dotaći i isticanja hrvatske zastave 1918. i reći da je to bilo u skladu sa težnjom da se stvori “država troimenog naroda”, verovatno nečija inicijativa da iskaže oduševljenje! A što se tiče 1945. i DEKRETA da se Bunjevci imaju pisati kao Hrvati, iza toga stoji nekoliko faktora koje kao “povjesničar” treba da znate: da je KPJ na Drezdenskom kongresu 1928. proglasila Srbe za “hegemonistički narod”, suprotno marksističkoj doktrini da je buržoazija hegemonista, nikako narodi. Sa tim u skladu su se komunisti i ponašali: svi su u okviru KPJ imali svoje KP – i Hrvatska, i Slovenija, i Makedonija itd., jedino SRBIJA na to nije imala pravo: ONA JE IMALA OBLASNI KOMITET (do 1948.). Takvu politiku prema Srbima KPJ je nastavila i posle oslobođenja i zato joj je bilo u interesu da ove krajeve hrvatizuje što više. Tu je ponovo odigrao svoju ulogu pop Blaško Rajić, koji se kao kroatofil zbližio u toku rata sa komunistima i u čijoj kući je septembra 1944. u Subotici održan prvi ilegalni sastanak tzv. Narodnooslobodilačkog odbora! Naravno da donošenje Dekreta o PRISILJAVANJU Bunjevaca da budu Hrvati ne verujem da je moglo da prođe bez “aminovanja” popa Blaška Rajića, ako nije čak bilo i njegova ideja!
  Ako bilo šta odgovorite (a smatram da nemate šta!), onda molim da se držite činjenica a ne proizvoljnih konstrukcija kao u prethodnom tekstu.

 20. matori kaže:

  @neko iz mase Što se tiče ikavice,pitanje ti je na mjestu,ali si s njime zakasnio cca 2 stoljeća.Na žalost,danas ga nije više moguće postavljati,osim ako ne želiš da ti “Balkanološki” institut i Matica srpska “standardizuju”(čitaj:prave komediju) od jezika.Razvoj jezikaje krajnje složen proces i ovisan je o ukupnom povijesnom tijeku događaja.Jezik ne može svaka šuša prekrajati po želji.Što se tiče “zagrebačkog” jezika on svakako nije zagrebački nego hrvatski standardni književni jezik kao jezična norma koja obvezuje svakog Hrvata.Tako n.pr.mala djeca,potomci Hrvata uče ga u Argentini,Australiji itd.,bez obzira jesu li njihovi preci iselili iz Hrvatskog zagorja ili Hercegovine.
  Kod bačkih Hrvata problem je višestoljetna kulturna zanemarenost i isključenost iz evolutivnih tokova matičnog naroda,ostali su na kulturnoj i jezičnoj razini 18.stoljeća,što nije nikakvo čudo jer su uvijek živjeli pod tuđinskom vlašću(kao i danas),a te vlasti nikad nisu bile sklone njihovim nego svojim interesima.

 21. Indijanac kaže:

  @neko iz mase
  “Zašto mora da se forsira zagrebački hrvatski jezik, ne zvuči prirodno.”

  Najverovatnije je zagrebački hrvatski jezik književni jezik, malo finiji, gospodski, za škulovane ljude, doktore, advokate, itd, a ikavica je onaj mastan seljački jezik za običnu salašarsku raju, koji baš nije književni, ali oće da ga naprave da ipak bude književni, pa makar i samo malo.
  To je kao da piroćanci traže da njihov jezik, koji je doduše prilično nerazumljiv za ostale, postane književni i službeni jezik.
  Doduše, ni meni ćirilica ne izgleda prirodno, ali eto, siluju je, pogotovo u ovim krajevima, samo da se zna da je ovo Srbija.

 22. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Vidi vraga.Dokle ide bezobzirnost srbijanskog izmišljanja.Ovaj s nakaradnim nickom se usuđuje polemizirati s jednim doktorom znanosti Skenderovićem.To može samo unutar Srbije jer njegova demagogija i laži izvan Srbije nemaju nikakvu težinu.Inače,baš taj “dekret” kojeg ovaj majmun piše velikim slovom razmontiran je u “Bunjevačkom blogu” kojeg je netko ovdje već spomenuo.

 23. Bunjevka kaže:

  “Bunjevački blog”. ha ha, komedije.
  Još da ga je pisao Bunjevac a ne Hrvat.

 24. Dana kaže:

  Opet napadate Srbiju. Srbija vam za sve kriva. U Srbiji se govori kako ko hoće, naročito je to izraženo u Vojvodini. Nacionalne manjine, svaka govori svojim jezikom bez ustručavanja. Ima Mađara koji ni ne znaju srpski jezik. Dakle niko nije asimilovan kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Na društvenim mrežama ostvarujem kontakte sa osobama iz Hrfuvatske sa čisto mađarskim imenima koji ne znaju ni reč mađarskog. Šta da pomislim sem da nemaju tu slobodu govora. Vaša retorika i retorika vaše vlasti uništava svaki mogući normalan kontakt među dva naroda koji govore istim jezikom. Ne očekujte od nas da imamo lepo mišljenje o vama kada od vas večito čujemo govor mržnje. Citiram Dučića: Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide.

 25. Dana kaže:

  I opet u nekim komentarima “srbijanski Bunjevci” …zaštonih delite na hrvatske i srpske??? Bunjevci su BUNJEVCI, bez obzira gde živeli.

 26. Gosa kaže:

  Aman ljudi manite se vise i Bunjevaca i Srba i Hrvata. Halo, u kojem veku zivimo, zar je bitno ko je sta i ko? Sam pasos vam govori ko je odakle a ko se kako krsti i govori, nebitno! Meni licno dosadise ove nacionalne teme, vreme je da se okrene novi list i gledati na sutra! POZZ svima

 27. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Gosa,ne možemo se “maniti” Bunjevaca dok postoji problem s Bunjevcima samo u Srbiji.U ostalim državama taj problem ne postoji.U Mađarskoj je na žalost,asimilacija bila žestoka,ali to je prošla stvar.Današnja Mađarska više ne pravi problem Bunjevcima,dok se u Srbiji s njihovim identitetom i dalje manipulira u političke svrhe(pod oblandom “slobode” izjašnjavanja).To je glavni razlog zašto se ovog problema nećemo “maniti”.

 28. Trovach kaže:

  Jedan Dalmatinac bi mogao reci da nije Hrvat i bio bi delimicno u pravu, jer u Dalmaciji zive i Srbi. Nekada ih je tamo bilo vise, ali ih i sada ima. Bunjevci su u pocetku bili relativno malobrojna grana hrvatskog naroda (logicno zbog mesta porekla gde je gustina naseljenosti poprilicno mala), ali nisu oni krenuli iz okoline Mostara (reka Buna) i dalmatinske Zagore pravo za Suboticu. Verovatno tada nisu ni znali za ovaj grad. Selidba je trajala postepeno i tokom 2, ili 3 generacije. Ni sada Bunjevci nisu narocito brojni, niti ce ikada biti, pa je stvarno velika steta to dodatno razdvajanje.

 29. NEŠKO kaže:

  Svim čitaocima sa bezveznim naklapanjima preporučujem ovaj videohttps://youtu.be/_NtmEN6MFOA

 30. croat kaže:

  Sto bi Somborac rekao
  “Bajicevi Bunjevci su ideološki konstrukt kojim su pokušali podijeliti hrvatski korpus.” nema tu puno sta da se doda.
  E sad to sto ima neukog sveta kojem je posle trideset godina pranja mozga u Srbiji sramota biti Hrvat i sto realno vise nije ni Hrvat ni Bunjevac jer se odrekao obicaja i jezika je druga prica. Sam njihov “prvak” ,metac tavana, saopstenja izdaje na srpskom, od obicaja nema nista a od bunjevstine ima platu u tzv bunjevackom nacionalnom savetu.

 31. Notar kaže:

  Gluposti!

 32. Nikoletina Bursac kaže:

  drug Bajić metač tavana z’Đurđina,Imas li ti sramote imalo? Huskacu i neznalico!

 33. Manda kaže:

  Čakanjac ,ostavi se bre da nam popuješ ko je Hrvat i ko nije. Ima nas više od desetmiliona u domovini i u iseljeništvu. Baš nas briga tvoje resavske škole i revidovanih podataka koje prepisuješ iz nekih arhiva i neproverenih vikipedija Nisi ni znao gde se nalazi subotica dok nisi se tamo dotepao pa sada probaš da nam soliš pamet-bježi bre…

 34. HAJDUK kaže:

  Svi smo se primili na ove članke u zadnje vreme kao dabar na kubika drva . Ljudi stanite , razmislite : ” od drveta ne vidimo šumu ” . Interes političara je da nas posvađaju na sve moguće načine ( zavadi pa vladaj ) . Ako nas posvađaju , podele , lakše im je da rade što i do sada ( ništa ) . Za mene postoje samo 2 vrste čoveka : dobar i loš . A ima nas svakakvih među svim nacijama . Nemojmo se deliti , ujedinimo se , samo tako smo jaki !!

 35. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Nikoletina,nit sam huškač nit neznalica.Želim samo ukinuti podjelu koja je Bunjevcima nametnuta da bi ih se “atomiziralo”!Iza toga stoji politika države Srbije od Miloševića do danas!I dok je tako ja ću “huškati” na otklanjanje nepravde.Ako je to po tebi šovinizam onda ti srama nemaš!Kod tebe postoji inverzija pojma srama.Uostalom,suglasan sam s onim što je patrijarh Irinej poručio Srbima:ne dozvolimo nikome da nas deli.Problem je,međutim,što se to u ovoj državi odnosi samo na Srbe.

 36. Ave Serbia kaže:

  @ Dana

  Stid je jedno, hrabrost je nesto drugo, i nemaju nikakve veze jedno sa drugim. Ducic je nesto trece, a to trece je jedan nalakirani i nasminkani pozer i uobrazeni i nadmeni salonski pseudo poeta i tesko iskompleksirani Srpski nacionalista iz redova trece knjizevne lige. Jedan pravi rodjeni Srbin iz duboke provincije koji bi rado da izigrava Venecijanskog aristokratu.

 37. Bunjvac kaže:

  Moji dida i nana su uvik bili Bunjevci cak i kada su ih komunisti tirali da budu Hrvati. Vi gospodo budite sta zelite, ja cu biti Bunjevac, to je moje demokratsko pravo, ako zelim mogu biti i marsovac, a sigurno mi vi necete divaniti sta cu biti i kako cu se zvati.

 38. Mia kaže:

  Za ove hrvatske huskace croat,trovach,drug Bajic metac tavana…Bunjevci nisu ni Bajicevi ni od onog masnog Zigmanova nego samo Bunjevci.Ovakvu glupost moze svako da napise i izmisli a prekrajanje istorije i izmisljanja svakojaka iz Hr smo vec svi videli.Sta su samo rekli za Jasenovac?Sramota bi me bilo da pripadam tom genocidnom narodu.Previse laze ovaj pogotovo za pocetak 20 veka,Hrvata je tad malo bilo u Subotici a bunjevaca koliko hoces.Cokanjcic je lepo napisao.Dzaba vam sramotno prisvajanje Hrvati pravi bunjevci ce uvek biti samo bunjevci nikad hrvati-bunjevci,bunjevacki-hrvati ili sta su vec,ni ne znaju sami sta su.

 39. Samo istina kaže:

  Pismo bunjevackog izdajnika.Kao u vicu,ode kao Bunjevac,a vrati se kao Hrvat,na zalost svojih pokolenja!!!!

 40. Lu kaže:

  Da budete na čisto. Budite šta hoćete, osećajte se kako hoćete. To da li su Bunjevci Hrvati ili Srbi to uopšte nije važno. Iz prostog razloga zato što su Hrvati isto tako ustvari Srbi koji se krste sa dva prsta više. Tako kad vam neko danas kaže da ste vi Hrvati, on to priča iz neznanja i sopstvenog straha da prizna da je on sam ustvari Srbin.

 41. Nikola Rogic kaže:

  Evo,ako ja sta smim izgovorit na ovu temu na vasem portalu…ja kao Hrvat-Bunjevac iz Zemunika Donjeg,u Zadarskoj zupaniji…mogu vam slobodno izgovoriti ,ako me razumite da ste u totalnoj zabludi,vi ,koji se smatrate nekom posebnom nacijom kao Bunjevci…Mi,Bunjevci smo Hrvati i tu svaka prica prestaje …jeste ,mozda smo asimilirali stare Ilire ,pa i stara plemena Liburna ,koja su pala pod nas juznoslavenski utjecaj…Mi,bunjevacki Hrvati smo dobili ime od starih Mlecana jer su nasi stari ,nasi predji zivili i obitavali u kamenim nastambama…pogresno se interpretira teza o tome kako su Bunjevci s Blagaja,s Tekije tj izvora rijeke Bune …Isprva,u toj okolici se ne govori ikavicom ,kao sto mi Bunjevci cinimo…pretpostavljam,mali dio hrvatskog naroda koji se nazivaju Bunjevcima je potekao iz tog kraja Herceg-Bosne…najvise Bunjevaca dolazi iz dalmatinske Zagore i Like…i danas postoji Bunjevacki muzej u Senju,proguglajte Krivi put i ostala naselja u Lici i Primorsko-goranskoj zupaniji i Hrvatskoj…”Nema lazi -nema prevare”…al ,na kraju krajeva ,zivi mi i zdravi svi bili i lip pozdrav iz Zemunika

 42. croat kaže:

  Evo ovoj sto se podpisuje kao Mia sramota biti Hrvat jer je NDH osnovao Jasenovac. To je ono tacno o cemu pricam, 30 godina joj RTS ispira mozak i sad kao papagaj ponavlja isto. A to bi isto moglo biti kao kad bi celu istoriju Srba sveli na Srebrenicu i Ovcaru.
  Nije me sramota biti Hrvat a nebi me bilo sramota ni biti Srbin. Nista njima ne fali , imam ih mnoge koje mogu nazvati dobrim prijateljem.
  Bilo bi me sramota biti neobrazovana glupaca koja ima hrabrost da svoju glupost prosipa pred ostalima.

 43. STUKA kaže:

  TA LJUDI STA VAM JE BUNJEVCI HRVATI SRBI PA STA?TA MANITE IH NEK ZIVE KAKO ZIVE

 44. Dulić kaže:

  Haha, čuj ovog Rogića Nikolu. Sad više nisu ni Hrvati, sad su Liburni i Iliri… A dok im nisu došli Mlečani nisu ni imali ime.
  Srbi imaju jednog Deretića da lupeta pseudoistorijske gluposti. Hrvati ih izgleda imaju 100 i svi došli na gradsubotica co rs

 45. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Rogić je sasvim lijepo izrekao ono što je istina.Antički narodi su se vjerojatno stopili s pridošlim Slavenima,to možemo smatrati prirodnom pojavom i etnogenezom današnjih Hrvata.U to vrijeme Bunjevci još nisu postojali.Po pitanju političkog i nacionalnog identiteta Bunjevaca u svim državama svijeta postoji suglasje.Jedino je Srbija po tom pitanju izuzetak.I,da po još jednom pitanju,Srbija je pokrenula ratnu agresiju na Hrvatsku i to baš u vrijeme kad je Milošević nudio Bunjevcima da ne budu Hrvati.Već sama ta činjenica da je kampanja samosvojne bunjevštine bila u vrijeme najžešće agresije Srbije na Hrvatsku svakoj budali otvara oči da je to unutarnjepolitički aspekt agresije na hrvatstvo,pored onog što je bilo u Srijemu – brutalno etničko čišćenje mirnog i nenaoružanog naroda koji nije dizao nikakve barikade niti se valjao po mitinzima.

 46. Bunjevka kaže:

  Drug Bajić metač tavana z’Đurđina

  mi bunjevci divanimo lipo a ne lijepo. Stvarno ste dosadni… budite šta hoćete i ostavite se Bunjevaca. Manite nas sa tim vašim budalaštinama.

 47. --------------------------- kaže:

  🙂 BUNEVAC je HRVAT -srbin je najbolji čovek i neznam zašto Srbe uvek banda napada. Zašto?
  -Šiptari
  -Turci
  .Bugari
  -Austrougari
  -Mađari
  -Nemci…
  I šta oće i drugi? Pa i ovi Nemci ku da neznadu da Srba na misecu još samo nema samo iz jednog razloga to je taj j.be.i razlog što na misecu nema Švapski kuća. Ikake su ovo komšije? Cilog vika tuku nigdi dalej ni bliže neg ajc po srbiji al cilog vika. veliki brkovi, feminističke stražnjice, ma dajte bište molim vas jel opet će nam vućat poklone s’neba zato što se nebeski narod saginjat neće.

 48. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Bunjevka,to što mi divanimo lipo,a ne lijepo je tebi argument da nismo Hrvati?Haaalllooooo!Ima li u tvojoj tintari štogod pameti?Nisu ovo “budalaštine” nego ti nastojiš pobjeći od razložnog tumačenja istine po principu “ostavite nas na miru”.Takav mir je MIR NESTAJANJA.Gubljenje političkog i nacionalnog identiteta vodi u galopirajuću asimilaciju.Druga je stvar što su takvi kao vi nesposobni ponijeti teret borbe za opstojnost vlastitog identiteta i prihvaćaju lažni identitet nametnut od vlasti koja nam sigurno ne misli dobro.”Balkanski mesar” Milošević je velikodušno ponudio Bunjevcima ono što danas Bajić i ona koza nude Bunjevcima.E,iz te ruke nam ne triba ništa!

 49. kaja kaže:

  @ croat
  Mirko piše saopštenje na srpskom jeziku kako i treba da piše, jer dok se vaše “priopćenje” ne prevede da ga svi razumeju, ode novinarima pola dana. I da naravno da te nije sramota biti Hrvat, verovatno si dobio bon u KTC-u još davnih dana, i ti i onaj Bunjevac Lajčo. Šta dobijate sad ovih danas pred izbore, biće bonova opet?

 50. Hugo kaže:

  Bunjevci su vecinom Srbi po poreklu.Po izjasnjavanju mogu da budu i konji.Srbija je jedina koja im je dopustila da se izjasnjavaju kao Bunjevci a ti m potezom im i zastitila identitet.Hrvati ih vec odavno svojataju i samim tim unistavaju identitet.Nek se vise zavrsi ta asimilacija i nek se proglase Hrvatima pa da imamo manje petljancije.
  Shvatite ljudi da je IĆ na zavrsetku prezimena znaci samo jedno poreklo.Srpsko.Prodajte dusu,izmenite prezimena,pa kao sto rekoh da zavrsimo tu budalastinu.

 51. Simpo kaže:

  Koja glupost.
  1. Odakle su dosli Bunjevci? Iz Zahumlja.
  2. Koje godine? Oko 1700-te.
  3. Zahumlje je do 1700-te bila cija teritorija? Nemanjica, bana Bosne i Turaka. Nikako ne Hrvatske.
  Razbijena je sama srz porekla.
  4. Zasto pricaju ikavicu? Zasto sto se tim podrucjem pricala ikavica i tek 250 godine posle ikavica postaje hrvatski jezik.
  5. Doselili su se 1700-te u Suboticu. Kakav je uticaj imala Srbija na njihovo izjasnjavanje 200 godina? Nikakav jer ovo nije bila srpska teritorija vec danasnje Madjarske.
  6. Zbog cega su se Bunjevci odselili iz Zahumlja i doselili u mocvarnu i nenaseljenu Suboticu bez ikakve infrastrukture i uslova za zivot? Imali su da biraju celu Hrvatsku ako su zeleli da budu Hrvati. Sigurno su osecali preveliku povezanost sa Hrvatskom ili nesto drugo?
  7. Da se velika vecina Bunjevaca u Vojvodini oseca Hrvatima je laz, postoji popis.
  8. U Hrvatskoj ne smeju da se izjasnjavaju kao Bunjevci
  9. Zamislite da ja Vas gospodine upisem da ste Srbin iako ste izjasnili kao Hrvat i onda vam jos objasnjavam da sam to uradio za vase dobro i da ste idiot jer ne vidite to dobro. Mislim da bi se obesili.
  Bunjevac sam. Nisam Hrvat. Ko hoce da bude Hrvat neka bude. Ako ste vi sami sebe ubedili u glupost zanemarujuci istorijske cinjenice, nemojte druge praviti idiotima. Ovo je slobodna zemlja.

 52. Karlo M. kaže:

  Burzujski i revizionisticki istoricar.

 53. Pero kaže:

  Sto se tice bunjevackog jezika i njegovog uvodjenja u sluzbenu upotrebu to je najmanji problem.Samo treba iskopirati nase komsije iz BiH i CG koji su na brzinu srpski jezik preimenovali u crnogorski i bosnjacki ili bosanski verujem da ni oni ne znaju pravo ime svog novokomponovanog jezika.

 54. Istina... kaže:

  @Simpo

  Problem je što tu Istoriju koju pominješ konstantno prekrajaju u skladu sa svojim potrebama. Te svoje post-istine tj. post-istoriju propagiraju i brane korupcijom, ucenama, sklanjanjem i likvidacijom. Danas je isplativo biti sve što je isplativo. Glupo zvuči ali je pametno. Tako su npr. komunisti neoliberali internacionalisti sve što treba a zapravo su veliko Ništa. Ku*ac od ovce. To svoje veliko Ništa brane verbalnom i fizičkom silom svih vrsta. I ovaj “dr mr povjesničar” je njihov. Se*e kvake!

 55. stormwatch kaže:

  @Hugo

  “ić” na kraju prezimena nema nikakve veze sa poreklom bilo koga….to su vashe gluposti i smejurije….reci nam onda cije je prezime Tesla ili Pupin? Koliko se ja razumim u chitanje…nit Tesla nit Pupin nemaju vize sa “ić” na kraju….onda mogu samo dvi stvari bit istinite….il Tesla i Pupin nisu Srbi nit Sloveni…ili shto je istinito “ić” na kraju ne govori o bilo chijoj naciji, samo o tome da je prezime slovenskog porekla…trebao bi razumeti korene slovenskih prezimena pa da znash da “ić” ne potiche od srpsko hrvatskih prezimena nego je to vash nachin da pishete “WITZ” …ili u prevodu da malo bolje shvatish – “Merkewitz”, “Matzkowitz”, “Lukaschewitz”, “Danielowitz”, “Blaschkowitz”, “Benkowitz”, “Ignatowitz”….itd….shto ce reci da vi tamo dole nemate NI JEDNO vashe izvorno prezime (osim onih posprdnih shto ste davali familijama) neg da su sva poreklom od Poljaka i Nemaca.

 56. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Kad čovjek čita sve ove srbijanske budalaštine i laži o Bunjevcima uopće se ne čudi što se Jugoslavija raspala na način da su svi bježali od Srbije,a ona ih pokušavala silom i krvlju vući za skute nebi li nešto ostalo pod njezinom vlašću.Uzalud.Gubitnička filozofija i u teoriji i u praksi.Priča se nastavlja kao što vidimo s Crnom Gorom.Na kraju će Srbi bježati sami od sebe.

 57. Samo istina kaže:

  Hugo-Ti bas vredas,ako smo i bili Srbi,sada i uvik smo Bunjevci i to cemo zauvek ostati.Srbi su nam najveca braca i to ce ostati,a Hrvati sa crkvom zauvek neprijatelji.A konj si samo ti Hugo.

 58. Bachem kaže:

  @ stormwatch

  Onomastika je jedna vrlo lepa i zanimljiva nauka. Medjutim ljudi tvojega znanja obrazovanja, opste kulture i mentalnog sklopa ne bi trebali da se upustaju u nesto o cemu nemaju nkakvog znanja.Tvoj traktat o prezimenima je otprilike na nivou koristenja cirilice u Madjarskoj ortografiji.

 59. stormwatch kaže:

  @Bachem

  Ja sam rekao istinu, istinu koju vi nikako ne mozhete da smislite…to je ona prava istina koju vi ne volite…istina koju vi fabrikujete a najvishe vam smeta shto ima nas koje nazivate glupima, ludima, neobrazovanima i slichno….ali samo jedno je sigurno – neke od nas ne mozhete namajmunisati. Shto se tiche mog traktata…likovima na tvom nivou, na nivou ovog sajta a posebno onima koji vode tu drzhavu dole – apsolutni prefinjeni doktorski rad!

 60. Oki kaže:

  Gledač oluje@
  Pročitaj malo istoriju o Lužičkim Srbima, pa ćeš znati kako je i nastalo to “witz”, pročitaj da se njihovi nazivi toponima još i dan danas koriste, sa malom modifikacijom na nemački.
  Biće da su oni to preuzeli od “vić”.
  Naravno sve zavisi iz kog ugla se gleda, ali podaci kad je ko gde doselio i u kom periodu su neporecivi.

 61. Oki kaže:

  Po stilu pisanja, odnosno vokabular ovog stormwatch@gledačoluje, čini mi se da si bivši carinik a i taxista, koji se nije snašao baš najbolje( uhvaćen u nedelu ) ovde dole, pa migrirao malo do švedske, i sad prosipaš pamet onima koji ostaše, tu, dole.

 62. Oki kaže:

  @croat
  Pa ako pošteno hoćemo, i treba da se stidi svaki hrvat i Jasenovca, i Jadovna.
  U tome je veličina i Austrije i Nemačke.
  ONI SE STIDE, ne što su Nemci i Austrijanci, već se stide toga šta je urađeno u ime Austrije i Nemačke. Stide se upravo logora i svega što je predstavljalo oličenje zla i genocida nad Jevrejima, Srbima i Ciganima, i svim ostalim neistomišljenicima.

 63. Oki kaže:

  Oćem reći, budala se diči, onim, čega se pametan stidi!!!

 64. Mia kaže:

  Croat…Imam dva fakulteta i necu dozvoliti da me jedan fasista,nacionalista i bolesnik vredja.Zalosno je sto su te iz ludnice pustili,prosipaj te svoje gluposti i uvrede negde drugde ne ovde.Cim nemas sta pametno da kazes odmah sve vredjas,odlika glupog,neobrazovanog nacionaliste.Bunjevce ostavi na miru i budi i hrvatski marsovac ako zelis niko ti ne brani.Ne persiram onima koji ismevaju Jasenovac i hvataju se za politiku 90-tih,a sami se drze samo toga.Nemas nijedan pametan argument, ne prozivaj me vise.

 65. stormwatch kaže:

  @Oki

  Oki a da te ja pitam neshto….ovih dana se bash mnogo pricha o tome da su se mali chetnici slikali u shkoli u Srebrenici ponosni na to shto su chetnici i nad svim shta je uradjeno pod tim imenom….da li si i ti ponosan? Svako normalan se inache stidi svih stvari koje su ucinjene u ime njegovog naroda…kako vidim postoje dvostruki arshini za zlochine koje su pochinili odredjeni…..molim te lepo za odgovor.

 66. croat kaže:

  Mia
  Da , da, imas dva fakulteta……..

 67. građanin kaže:

  Jeli neko čitao “Bunjevački blog” i da li neko ima mišljenje o stavovima iznesenim u tom tekstu?Pristup stvarima izgleda prilično neobičan.Da li je moguće s tim tekstom uopšte polemisati?

 68. Stara kuka kaže:

  Kakvi licemerni pojedini komentari…. bunjevci nisu hrvati iako imaju isto poreklo i veru, ali crnogorci jesu srbi sa takodje istim poreklom i verom.

 69. Bunjevka kaže:

  Drug Bajić metač tavana z’Đurđuna
  Puni ste mržnje, pogotovo prema Bajiću, tj. opsednuti ste njime. Što se tintare tiče, vaša je puna slame. Ja svoj identitet dobro znam, kao i moji preci unazad 100 godina a to je da je Bunjevac samo Bunjevac. Nastavite da tražite svoj identitet al ne mešajte ga sa Bunjevcima.

 70. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Bunjevka tvoji iskazi me podsjećaju na Jehovine svjedoke koji stalno mantraju svoju priču,a ne mogu izići iz svojih zabluda.Što se Bajića tiče,pitaj Đurđinčane što o njemu misle.

 71. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Evo šta Bajić hoće

  https://youtu.be/qrFocDEa0dM

 72. Bunjevka kaže:

  Drug Bajić metač tavana z, Đurđina
  mene ne zanima ni Bajić ni ko šta misli o njemu. Ja imam svoj stav i mišljenje i ne pokušavam da isti namećem bilo kome. Isto tako neću nekoga ako se oseća Hrvatom ubeđivati da je Bunjevac. Kako se ko oseća, kako je učen u kući neka to i bude. Ne treba niko nikome da uskraćuje i da ismejava pravo osećaja pripadanja.

 73. Bunjevka kaže:

  Pa baš lep video, i šta tu nije jasno??

 74. stormwatch kaže:

  Ne mogu se botovi pomiriti da postoje ljudi koji nece dati svoju naciju i Veru ni za shta na svetu pa ma koliko se smeshnih stvari fabrikovalo….ali pazljivo…cilj mog sadasnjeg dolaska bila je da strelovitim porukama konachno utvrdim da li se ovde pishu i replike na neobjavljene poruke….rezultat mog istrazivanja je jasan….

 75. mali cas istorije kaže:

  @ Simpo
  1.kad su dosli Srbi u krajinu ??? Takodje oko 1650
  2. odaklu su dosli?? Iz Hercegovine, Srbije , . Ko je vladao u to vreme Hercegovinom?? Mustafa II , znaci Turci!!! O gde ste Turci …
  Inace Bunjevci su se poceli doseljavati 1620 da naucis nesto o istoriji. I to iz Dalmacije, a sto se tice cije je Zahumlje procitaj malo Porfirogenika i vidi zasto se u 8. veku to zove Crvena Hrvatska??? Verovatno je su je Srbi naseljavali! Nemanjici su izumrli u 14. veku, jos jedan podsetnik iz srpske istorije,a Takodje od 15. veka Bosna je po Turcima kao i deo stare drzave Hum… ostaje neki deo pod Mlecima I Dubrovnik. I zalostan si moj Simpo kad ni svoju istoriju ne znas da trpas se drugome da solis pamet

 76. Oki kaže:

  @ gledačoluje
  Iskreno, sad sam izguglao to četnikovanje, i što sam video u pisanju “al jazire”, o tome ja mogu reći ovo
  “Deca su se slikala u narodnoj nošnji, ( zar su zato četnici),
  digla su 3 prsta, (zar su zato četnici),
  neznam da li su pevali četničke pesme,
  i da li je bilo natpisa nekih na zastavi nisam primetio.
  Da li su oni ponosni na četnike?
  Da li su ponosni na sve ono što su četnici uradili?
  Da li sam ja ponosan?
  Pa zar si ti “vidoviti milan”, pa da te sve detalje izvedeš iz jedne slike?
  I odakle ti pravo da ti meni spočitavaš četnikovanje?
  I samo ti to vidiš ” o veliki magu” sa svojim urokljivim očima da ja odnekud imam dvostruke aršine!
  I izvini na čekanju odgovora, ne živi se od interneta, već od rada.

 77. Hugo kaže:

  Stormwatch
  Ako ti IC nije Srpskog porekla ,a jeste Slovenskog porekla i uz to su ti Srbi Slovenskog porekla a Hrvati ne ,gde si se ti pogubio ?
  Kako ti nije jasno ?

 78. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @Simpo – Sve si rekao, tri puta bolje nego što bih ja a sa manje reči!

 79. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Antun Radić piše u ”Domu” od 10.11.1904:
  ”Lako vam je danas govorit moj gospodine! Ali da ste vi samo prije 20 godina dosli tamo u Vinkovce (današnja Hrvatska), pa da ste rekli da ste Hrvat, i da su oni ljudi tamo Hrvati – vi biste sretni bili kad bi vam se sav svijet smijao, jer biste lako bili dobili i batina.
  Ali nije tako bilo samo među gospodom, nego još više među seljacima: i to su bili ”Raci” i ”Šokci”- a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ima i seljaka, koji ponosno kažu da su Hrvati, hrvatski seljaci?
  Tko je to učinio? Tko je te Hrvate tako reći ,,stvorio”?
  To je učinila Stranka prava. Nauka Ante Starčevića, ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate!
  Tako je to moj gospodine, a lako vama danas govoriti

 80. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Kada je 1848 izbila revolucija u Severnoj Italiji za otcepljenje od Austrije tkzv. Milanski ustanak, Hrvati su na celu sa banom Jelacicem poslati
  da uguse taj ustanak, gde stu pocinili stravicna zverstva. Tom prilikom Marks i Engels napisali su sledece stihove:

  Peitschen dies Gesindel in die Donau,
  Stäupen fort dies freche Lumpenpack,
  Die Bettler, hungrig, ihres Lebens müde,
  Ein Schwarm Landläufer, Schelme, Vagabunden,
  Kroatenabschaum, niedre Bauernknechte,
  Die ausgespien ihr übersättigt Land
  Zu tollen Abenteuern, sicherm Untergang.

  u prevodu na sprski:

  Batinom oterati te bitange u Dunav
  Sibajuci odgurati od sebe ovu drsku poganiju
  Gladne prosjake, umorne od zivota
  Copor begunaca, nevaljalaca, hulja, probisveta
  Hrvatska govna ljudskoga roda, niske seljacke slugenjare
  Koje je izbljuvala njihova presita zemlja
  Da bi postali besni pustolovi i da bi sigurno propali

 81. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Austrougarski vice-maršal Gherter:
  „Ja nisam video u svome životu, ni čuo za zveri u ljudskom obličiju poput hrvatskih vojnika. Mada su ratovali sa nama i prvenstveno služili za zastrašivanje i represiju nad narodom, ja kao čovek se stidim sto su stajali u našim redovima. U samoj borbi bi napuštali položaje, izbegavali protivnike i uvek se kretali ka zbegovima koje su sačinjavali goloruki ljudi, žene i deca. Kada bi ih ponekad i stizali činili su strahote od kojih se i nama dizala kosa na glavi. Oni su pogan svetu i evropskoj kulturi.“

 82. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Matija Antun Reljković, slavonski katolički pisac iz 1762. godine, iz njegovog „Satira“, gde piše obraćajući se Slavoncima:
  “O Slavonče ti se vrlo varaš,
  kojigod mi tako odgovaraš.
  Naši stari jesu knjigu znali,
  SRPSKI štili, a SRPSKI pisali;
  al vi sada nikako nećete
  neg za nemar svakoja mećete.”

 83. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Zamislimo tek hipotetičku situaciju da Novozelanđani “svoj” jezik nazovu novozelandski; Australijanci – australijanski; Amerikanci – američki, itd. . .
  Priča o “jezicima” na Balkanu, pri tome mislim na jedan, štokavski dijalekt; je IZMIŠLjENA “DILEMA”. Početak ove manipulacije seže do nekakvog “sporazuma” u Beču između Vuka Karadžića i Ljudevita Gaja. Tim “sporazumom”, za koji se ne zna pouzdano gdje je postignut – u stanu Vuka Karadžića ili u nekoj od bečkih kafana, Hrvati su prigrlili pravo da i štokavski dijalekt proglase za “hrvatski jezik”. Cilj ovog “sporazuma” je bio da sve katolike štokavce proglase za “Hrvate” po nacionalnosti i da tzv. “Hrvatsko državno pravo” projektuje želje o “hrvatskom stijegu na Romaniji i Drini” i da srpsku Crnu Goru proglase za nekakvu “Crvenu Hrvatsku”!? Kada su uglavnom ostvarili ove ciljeve sada bi da što više odvoje “svoju” varijantu štokavskog jezika od srpskog jezika. Hrvati od tri dijalekta čakavski, štokavski i kajkavski prave JEDAN JEZIK!? S druge strane, od jednog SRPSKOG dijalekta ŠTOKAVSKOG, na silu se želi napraviti nekoliko izmišljenih “jezika” sve u cilju potpune dekompozicije srpskog etničkog, kulturnog i duhovnog I NA KRAJU TERITORIJALNOG prostora stvaranjem novih vještačkih identiteta!? Zamislimo da Krajišnici u Banjoj Luci proglase “krajišku naciju” i “krajiški jezik” ili da to isto urade Šumadinci ili Vojvođani?

 84. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Američki predsednik Hari Truman, posle upoznavanja sa ustaškim zverstvima kaže: „Hrvati su nezreo narod. Evropa bi trebalo da ih stavi pod tutorstvo.“

 85. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Ako baš hoćete igru bez rukavica, imaćete je! Pozdrav za Miu, nemojte se sekirati, ignorantima je u prirodi da ponižavaju one koji imaju znanja, da bi ih svukli u blato u kojem se nalaze i pokušali da ih izjednače sa sobom! Croat, Stormwatch, onaj što pominje metenja tavana i slični…

 86. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Čokanj,s tomom i tebi sličnima su sve igre završene jer ste ih izgubili i s rukavicama i bez njih.Tvojim “činjenicama” i tvom “znanju” je istekao rok trajanja kad su mogli biti (zlo)upotrebljavani.Posebno onima koje se odnose na Bunjevce.
  Metenje tavana koje se odnosi na dotičnu prolupanu spodobu koja bi htjela biti političar,a ne shvaća novo vrijeme,neće biti zaboravljeno.

 87. stormwatch kaže:

  @Oki

  ajd ne kenj….nisi primetio sliku zato shto si primetio da pishe bash ono shto sam ti rekao….

  https://mondo.ba/Info/Drustvo/a930782/Srebrenica-skola-djaci-cetnici.html

  I da ti pravo kazhem, mene je lichno sramota ovakvih nevaspitanih bahatih likova…moj deda Srbin nije se borio za chetnike i fashiste nego za slobodu – protiv njih, slobodu koju su Jugoslaviji oduzeli upravo roditelji i djedovi ovakvih likova. Razmisli malo da li si korektan kada lazhes na ocigledne cinjenice….

 88. Oki kaže:

  Ajd sad, da li ti stvarno misliš da ću ti poverovati da na prvo čitanje ove vesti nisi pomislio, ” vidi balavandere oni se našli nazivati četnicima” a nemaju pojma ni ko su četnici ni šta su četnici.
  I sad si ti njih našao za argument u ovoj raspravi.
  Sad kad si ostao bez municije, ajd sad da potegnemo dedu koji možda i nije bio srbin ali zarad pluseva sad može da bude.
  E pa i moji su se borili za Jugoslaviju, s tom razlikom da su mi dedu od nemačkog streljanja spasili komšije Bunjevci, izvukli ga iz grupe i sakrili, hvala im na tome, posle se i okumili. A moj otac ni jednim svojim gestom nije doprineo razbijanju Jugoslavije, za razliku od nekih.
  Idem da radim ali baš bi se mogli napričati, mada ova tema nema veze ni sa tobom na samnom.
  Čitamo se….

 89. Dođoš kaže:

  SINU TISUĆLJETNE KULTURE

  Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,
  Na poljima rodnim, braneći ih časno
  Kitio si cvećem svakog osvajača,
  Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

  Slobodu si večno, zakržljala raso,
  Ček’o da donesu tuđi bajoneti,
  Po gorama svojim tuđa stada pas’o,
  Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti.

  Pokaži mi redom Viteze tvog roda,
  Što balčakom s ruku slomiše ti lance,
  Gde je Karađorđe tvojega naroda,
  Pokaži mi tvoje termopilske klance.

  S tuđinskom si kamom puzio po blatu,
  S krvološtvom zvera, pogane hijene,
  Da bi mučki udar s ledja dao Bratu,
  I ubio porod u utrobi žene.

  Još bezbrojna groblja zatravio nisi,
  A krvavu kamu u nedrima skrivaš,
  Sa vešala starih novi konop visi,
  U sumraku uma novog gazdu snivaš.

  Branio si zemlju od nejači naše,
  Iz kolevke pio krv nevine dece,
  Pod znamenje srama uz ime ustaše,
  Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

  U bezumlju gledaš ko će nove kame,
  Oštrije i ljuće opet da ti skuje,
  Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame,
  Ko najbolje ume da ti komanduje.

  Jovan Dučić

  Od svih SRBA najgori su HRVATI.

  Odrastao sam u BUNJEVAČKOJ kući u kojoj sam sa svojim roditeljima bio podstanar. Kao mali dođoš “šizmatik” sam naučen svim BUNJEVAČKIM običajima, istoriji, pričama, pripovetkama, pesmama. Ne dirajte mi BUNJEVCE

 90. Bunjevac kaže:

  Jel ovaj “dođoš” stvarno toliko retardiran da misli da mi do sada već bezbroj puta nismo čuli ove dučićevštine i da nam ih on mora ponovno servirati kao dobro poznate bljuvotine.

 91. stormwatch kaže:

  @Oki

  Skreces sa teme jer sam pogodio temu koja tebi ne odgovara…do sad si prichao svashta a sad odjednom idesh da radish i ne svidja ti se poreklo mojih predaka….zanimljiv vid licemerstva na ovim stranicama….

 92. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @drug Bajić metač tavana z’Đurđina – Poštovani Gospodine-koji-nemaš-šta-da-kažeš prvo bi mogao da znaš da se “metenje tavana” ne pripisuje Mirku Bajiću, nego njegovom ocu, jer ako nisi potpuno retardiran onda bi mogao da shvatiš da se Mirko Bajić u vreme psilinog “otkupa” od seljaka posle rata, o kojem je reč u “metenju tavana”, još nije ni rodio! Zašto napadaš čoveka za nešto sa čime on nema veze i da li misliš da treba da odgovara za grehove svoga oca (ako ih je ovaj imao)? Inače si pogrešio, S TOBOM je diskusija završena, jer sve to što sam naveo nisu nikakve moje “činjenice” ili “znanja” nego stvari koje su takve kakve su i možeš ih proveriti, a ja sam ih samo preneo. Prema tome, pokri se ušima, podvi rep, uvuci se u svoju bunju i nemoj više da se brukaš ako nisi totalni idiot!

 93. Oki kaže:

  @gledačoluje
  I juče sam u isto vreme bio odsutan, i da radio sam.
  Ja ni jednog momenta, nijednom rečju nisam iskazao animozitet prema tvojim precima.
  A licemeran si ti.
  Čak toliko daleko ideš da izvrćeš činjenice.
  Naime ti si taj koji nije odgovorio na tvoju temu o poreklu “witz”,
  ti si taj koji je iz groba digao dedu(srbina),
  A tvoj prvi post govori
  ” Bunjevci su grana hrvatskog naroda svugde u svetu, nashi preci i vera se ne daju prodat”
  Pa gde si brate srbine, ili bunjevče, ili pak možda si hrvat uf, zbunjujuće od jednog
  “Strelovitog strelca, koji ima jasan rezultat o botovima” e sad, jbg.
  Više izgleda da ni sam ne znaš kud udaraš u svom usamljenom svetu.

 94. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Čokanj, kao da nikad nisi čuo narodnu mudrost da plod ne pada daleko od stabla.Tako i s ovim likom…on sjekirom lupa po bunjevačkom kulturnom i nacionalnom identitetu u čemu mu se pridružila još i neka koza s političkim doktoratom.To je transgeneracijski ideološki kontinuitet čija je zajednička konstanta ekonomsko i kulturno uništavanje Hrvata i pretvaranje u neku osiromašenu marginalnu zajednicu lažnog identiteta kao čekaonicu za totalnu asimilaciju.Nehrvatski bunjevački identitet je politički konstrukt i on je lažan.Baza mu je postavljena još za vrijeme mađarskih pretenzija na cijeli hrvatski nacionalni prostor(ne samo na Bačku),a dorađen je na velikosrpskoj ideološkoj platformi i u skladu je s takvom ideologijom.Takve manipulacije imaju ograničenu uporabnu vrijednost i s njima se ne mogu postići nikakvi dugoročni ciljevi.

 95. Bunjevka kaže:

  Metač tavana
  Znači, neko ko ima različito mišljenje a pri tom je još i žensko Vi sebi dozvoljavate da je nazovete “kozom.” To dovoljno govori o Vašem karakteru
  i Vašoj nemoći da nametnete svoja uverenja. Ako imate suprugu ta je sigurno ubijena u pojam ili na bensedinima.

 96. Srbin- Bunjevac kaže:

  Iskompleksirani hrvati sto se javljaju iz Zagreba, sigurno im je jako lepo tamo, pa uporno pokusavaju da casne Bunjevce ubede u nesto u cega i sami ne veruju.

 97. stormwatch kaže:

  @Oki

  Ako mi je deda Srbin…to NE ZNACI da sam i ja Srbin! To mora da ti bude jasno. Drugo, ti si rekao da ja izmisljam moje poreklo….nemam sta da ga izmisljam niti da ga se stidim…mog porekla se ponosim a moju naciju pisem po muskoj strani jer kod vas Patrijarhalnih otachastvenih ide tako….zar ne? Neces mi valjda sad reci da se nacija gleda po majci kod vas???!…otkud sad odjednom tolika briga o Zenskoj liniji kada kod vas dole Zena nema nikakvu vrednost, nishta se ne pita, niko je ne poshtuje niti se njen glas uopshte sme chuti? Nasao si pogresnog da farbas tvojim “radom” (botovanjem) i izgovorima…ako si prisutan 20 puta tokom dana da zakuvavash tenzije medju bracom, onda je red i da repliciras kao mushko a ne da se skrivash iza “rada”.

 98. Miki kaže:

  Pravoslavac sam,moji stari su mi uvek pricali da su bunjevci dobri,vredni i posteni ljudi,u nasem kraju su svi bili uglavnom bunjevci,tek kasnije 90tih pojedini su uglavnom zbog materijalnih razloga prelazili u hrvate

 99. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  @drug Bajić metač tavana z’Đurđina – rekao sam da je kraj. Sa budalama, neznalicama i zlonamernima nema diskusije!

 100. Oki kaže:

  @gledač oluje,
  O čemu ti pričaš,
  ko je ovde spominjao žene?
  Kakve veze ima moj rad?
  Ja sam u razumnom roku odgovarao na tvoje gluposti i širenje teme. Za razliku od tebe kome je trebalo 2 dana da bi nešto nalupetao. Već sam bio odustao od provere da li si odgovorio.
  Ni sad nisi našao za shodno da odgovoriš na direktno postavljevno pitanje.
  I ja nisam zakuvavao nigde ništa, ne, nisam ja taj koji tera Bunjevce u hrvate ili srbe, već sam zagovornik da ih treba ostaviti na miru.

OSTAVITE KOMENTAR