Plaćaju parking i u svom dvorištu

Javno preduzeće „Parking“ i građani vode, moglo bi se reći, stalnu borbu u kojoj gradska komunalna kuća uglavnom uspeva da „pobedi“ građane na neočekivanim mestima. Iako je bilo očekivano da se povećaju cene parkiranja za 3,5 odsto, „Parking“ je svoje prihode uvećao više od ovog procenta tako što je deo mesta iz jeftinije druge „preveo“ u skuplju „prvu“ zonu, ali i proširio broj parking mesta u gradu. Nedavno uvođenje naplate parkiranja u Cara Lazara u centru grada sigurno je bilo očekivano, jer je to preduzeće i uložilo u formiranje parking zone u ovoj ulici. Stanare na Trgu Jakaba i Komora dočekalo je iznenađenje nakon što je i zeleni pojas između trotoara i pločnika pretvoren u mesto za parkiranje. Na automobilima su zatekli obaveštenje da dvorišni deo između stambenih zgrada iza Mlečne pijace, od 8. oktobra, postaje prostor na kome će se naplaćivati parking.

Foto: A. Isakov

To praktično znači da građani više ne mogu kolima doći do svojih zgrada i stanova, ali ni ispred garaža ukoliko za to ne plate 29,47 dinara za sat parkiranja. Reč je o uzanom dvorištu između zgrada, neosvetljenom i neuređenom u koje „Parking“ ništa nije uložio osim što je stavio tablu sa upozorenjem da se ovde plaća parking. Naravno, ovakvom merom izazvali su veliko nezadovoljstvo stanara koji su počeli da potpisuju peticiju i da se oglašavaju na internetu povodom nepravde koja im je naneta. Na primer, da jedna porodica ne može da dobije više od jedne povlašćene parking karte, na koju podstanari i nemaju pravo iako imaju ugovor o zakupu.

 

Međutim, ovaj problem stanara na pomenutom trgu ponovo je aktuelizovao pitanje kako su uređeni parkinzi u gradu i da li je dovoljno samo imati javnu površinu pa je proglasiti parkingom. U strogom centru grada u ulici Age Mamužića parkingom se smatra i neuređeni prostor između drveća, parking se naplaćuje i u Harambašićevoj ulici gde takođe nisu ni iscrtana, ni uređena parking mesta, ili recimo u ulici Šandora Petefija, gde je u parking pretvorena površina ispred kuća. U više navrata na internet-sajtovima građani su se žalili i zbog nečistoće na parkinzima.

 

U „Parkingu“ kažu da oni parkirališta uređuju u skladu sa važećim odlukama i propisima, te da se formiranje površina radi u skladu sa Planom detaljne regulacije. Dužnost tog javnog preduzeća je da održava ovaj javni prostor, naplaćuje nadoknadu za njegovo korišćenje i gradi nove parkinge. Takođe tvrde da je dovoljno da postoji vertikalna signalizacija da se zna da je reč o parking prostoru.

 

– Stanari na Trgu Jakaba i Komora još od marta 2010. godine tražili su da se tu uvede naplata parkinga, kako bi se na tom prostoru regulisao problem stanara, zbog toga što im prostor zauzimaju posetioci Mlečne pijace. Građanima su predočeni uslovi korišćenja ovog parkinga i pogodnosti koje dobijaju korišćenjem povlašćenih karata – tvrdi za „Politiku“ Milorad Slijepčević, direktor „Parkinga“.

 

A. Isakov, PolitikaKOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  Vlasnicima stanova treba dati besplatni parking!

  Pa nece mi valjda neko naplacivati parking ispred moje kuce!!!

 2. TJK 16 kaže:

  Ja sam stanar zgrade u Trg Jakaba i Komora 16. 
  Na ulazu u nase dvoriste, stajao je znak da je zabranjen ulazak u dvoriste, osim za stanare. Medjutim to niko nije postovao. Desavalo se da ne mozemo da se isparkiramo po 20-30 min dok se “gospoda” koja su posla na pijacu, ne vrate. Stedeli su 29 din za parking, a mi stanari smo gubili zivce, kasnili na posao. Da ne pricam da neki od stanara nisu mogli da se isparkiraju iz svojih garaza, niti da je otvore.. da su nam parkirali ispred stepenista, da su vikali na nas stanare, pretili da ce nas presresti ako zovemo “pauk” sluzbu…
  A podsecam vas da znak stoji na ulazu u dvoriste, da je zabranjen ulazak.
  Medjutim, niko od nadleznih nije reagovao. Ni policija, ni komunalna.
  Zasto se onda niko nije oglasavao.. Zasto onda nije bilo polemika, kao sada.
   

 3. građanin kaže:

  Ako koristite reč DVORIŠTE to pravno znači da je to nečije vlasništvo.Vlasništvo stanara koji su kupili kod kupovine stana i dvorište.Ako je tako onda NIKO ne može da naplaćuje parking jer je to privatno vlasništvo stanara i onda redovno svake godine plaćaju porez na to  DVORIŠTE isto kao svaki pošteni vlasnik kuće sa dvorištem.Onda dvorište možete ograditi,saditi cveće, postavljati žardinjere,kositi travu itd.Meni se čini da građni nisu to dvorište kupili već samo koristite JAVNU POVRŠINU u privatne svrhe.Pa ako je to tako onda za korišćenje javne površine moraju platiti isto kao ja, kad parkiram u gradu.Na žalost,morate se pomiriti sa ovom situacijom jer to NIJE privatno vlasništvo več vlasništvo GRADA.

 4. palilula kaže:

  ako ne uvedete zonu na aleja marsala tita nista niste uradili!!!!!!!!!

 5. Zebica82 kaže:

  I šta sad?! Sada stanari koji se godinama parkirali ispred svog stana, moraju plaćati danak zbog nečijeg divljeg parkiranja…Stanujem na adresi Trg Lazara Nešića i nas niko nije pitao za mišljenje ni obavestio, kada su iz parkinga postavili plavu zonu u unutrašnje dvorište, javnu površinu ili šta već..Ne samo da nisu ništa uložili u uređenje, nego su mudro sačekali da se završi nadogradnja i investitor uredi i iscrta parking linije da bi postavili tablu! Lično znam da samo od stanara na ovoj adresi ubiraju velike pare svakog meseca. Nemam ništa protiv da se parking naplaćuje na mestima na kojima se po prirodi logike to mora raditi, ali imam protiv proglašavanja parking zonom površine koje za to uopšte nisu predviđene niti uređene od strane JKP Parking…

 6. Pajo kaže:

  strajk
   

 7. bećar kaže:

  nazalost svugde u evropi se placa parking ispred zgrade!!!ali kazem u evropi ali gde smo mi od evropeeee

 8. graficar kaže:

  “Gde good nadjes zgodno mesto ti parking posadi” 👿

 9. Jovan kaže:

  Samo fali da parking za bicikle naplacuju …

 10. Kertvaros kaže:

  Jovan:

  Samo fali da parking za bicikle naplacuju …

  Parking za bicikle ne bi bio nista novo. Njegovo naplacivanje jos manje. u ulicici izmedju Jadrana i starog suda, ispred gradske kuce, kod Zelene i Mlecne pijace, a mozda i jos negde, bila su svojevremeno parkiralista za bicikle. Lepo dodjes parkiras biciklu, gospodin sa pokretnom kasom, nesto slicno kao tramvajski kondukter, pridje, naplati odredjenu tarifu, dobijes odsecak iz bloka, drugi deo kupona se pricvrsti za biciklu i nemas brige za taj ceo dan. Bio je to pravi blagoslov za nase sugradjane koji su poslom morali sa svojih salasa u grad. Jedino bi pumpu poneli sa sobom. Ipak varos je to,  ima svasta,  pa bolje da covek za svaki slucaj ima nesto konkretno u ruci. Stipaljka na nogavici i gvozdena pumpa u ruci su bile insignije po kojima se raspoznavao nas salasar na sluzbenom putu. Mi malo iskusniji varosani smo mogli samo jednim pogledom da raspoznamo kako je coveku protekao dan i koliko je bio (ne)uspesan. Naime bilo je dovoljno pogledati kako nosi sesir. Ako ga nosi na zatiljku – stvar je zavrsila u mijani. Akoje nakrivio sesir – stvar je zavrsila povoljno za njega. Ako bi nabio sesir na oci – i to se vec zna zasto. 

  Prica se da je svojevremeno Rimski car Vespazijan koji je jako bolovao od hronicne nestasice novca, odlucio da uvede porez na klozete. Njegov sin kome je to bilo vrlo neprijatno pokusao je oca da odvrati od te namere. Car zagrabi novac iz kase, poturi ga sinu pod nos i rece – novac ne smrdi! I tako su siroti gimnazijalci dobili jos jednu latinsku sentenciju vise. – Pecunia non olet.

   

 11. @dandzii kaže:

  Beograd, kod restorana Novaka Dj. ,naselje kao Tokio preko puta Denis picerije,parkiranje se neplaca jer su tu zgrade.Na nas upit kako to da se neplaca,odgovor ,zasto bi placali pa mi ovde stanujemo,nije ti ovo neki centar ili tako nesto nego stambeni kvart,moj komentar pa u Subotici se placa i u stambenim kvartovima,aaa pa onda ste ovce pa vas shisaju. No comment dalje

OSTAVITE KOMENTAR