Platforma o finansiranju Vojvodine nije ultimatum već osnova za kompromis

Platforma o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine nije ultimatum već polazna osnova za kompromis, izjavio je predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

Istvan Pastor

On smatra da platforma, koja će sutra biti na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, predstavlja korak ka rešavanju pitanja finansiranja pokrajine.

 

To nije dokument ultimatumskog karaktera, nego polazna osnova za traženje kompromisa. Stalo nam je do toga da se pristupi pronalaženju kompromisa, i da se taj kompromis nađe– rekao je Pastor u emisiji Radio Subotice.

 

On je podsetio da Platforma polazi od toga da ono što je direktan budžetski prihod na području Vojvodine automatski pripadne pokrajini, a da se, u slučaju da ta sredstva nisu dovoljna za ispunjavanje obaveze, sedam odsto republičkog budžeta pripadne pokrajini, a nedostajući deo sredstava obezbedi iz indirektnih budžetskih prihoda.

 

Mislimo da je to jedino moguće rešenje, mislimo da je to u okvirima sadašnjih ustavnih mogućnosti i susretljivo sa evropskom praksom sličnih rešenja u državama gde postoji jedna vrsta decentralizacije poreske uprave rekao je Pastor.

 

On je dodao da se insistira na tome da se „napokon krene sa pregovorima između predstavnika republičke i pokrajinske Vlade.

 

Sa naše strane, našem delu pregovaračkog tima, uslovno govoreći, ovaj dokument je podloga. Mislimo da na bazi ovog dokumenta relativno brzo možemo doći do nacrta zakona koji bi onda, posle toga, trebao biti pred Skupštinom Srbije, rekao je Pastor.

 

On kaže da finansiranje Vojvodine nije pitanje hira, već pitanje egzistencije i načina života. Pastor smatra da je od 2007. godine do danas, Vojvodina uskraćena za blizu 100 milijardi dinara, koliko zbog nepoštovanja ustavnih odredbi nije uplaćeno u vojvođanski budžet.

 

Ako za 5-6 godina sa jednog prostora izvučete 100 milijardi dinara, tako što uberete, pa se negde drugde to kanališe, a ovde se ne vraća, onda se ne možemo čuditi statističkim podacima koji pokazuju da vojvođanski prostor, u odnosu na neke druge delove republike permanentno tone.

 

Pastor smatra da će Predlog platforme na sutrašnjoj sednici sigurno biti usvojen, te da postoji mogućnost da neki delovi sadašnje opozicije u Skupštini imaju pozitivan stav prema ovom dokumentu, i da su o tome vođeni pozadinski razgovori. Nije, međutim, preciziro o kojim delovima opozicije se radi.

 

Pastor je još jednom izrazio nadu da ovaj dokument neće biti kamen spoticanja, odnosno povod tenzija republičke i pokrajinske Vlade.

 

BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR