Plati da izađeš na ulicu

Na adrese 183 preduzetnika u Subotici od septembra su, osim uobičajenih mesečnih dažbina, stigli i računi za novu obavezu – naknada za pristup komercijalnog objekta lokalnom putu.

Obaveza obuhvata komercijalne prostore veće od 200 kvadratnih metara, a činjenicu da „izlaze” na ulicu od sada će morati da plate po osnovu odluke Skupštine grada donete na sednici 27. februara ove godine.

Izvorska-ulica-kod-Bolnice-06

Pristup lokalnoj saobraćajnici globi se po dve tarife, u iznosu od 180 i 120 dinara po kvadratnom metru, odnosno u zavisnosti od toga da li je reč o opštinskom putu ili ulici.

Odluka ne pravi razliku da li se saobraćajnica nalazi u centru grada ili negde na periferiji, a račune i rešenja o novoj dažbini izdalo je JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

„Dobio sam račun i to je najveće mesečno zaduženje od svih koje imam. Rešenjem se ne definiše šta se smatra komercijalnim prostorom, i ne znam šta plaćam i za šta. Oni imaju zakonski osnov za ovu naknadu, ali zakon nije propisao visinu, a takođe nije obrazloženo šta se smatra komercijalnim prostorom. Zbog toga sam uložio žalbu na ovo rešenje”, kaže nam jedan privatnik koji zbog toga što pobija gradsko rešenje nije želeo da izlazi u javnost pod imenom i prezimenom.

U jedno drugo gradsko preduzeće, gde su takođe želeli da ostanu anonimni, upravo je stiglo rešenje kojim im se usvaja žalba i ukida obaveza plaćanja nadoknade, jer je tek po izlasku na teren utvrđeno da nije reč o komercijalnoj delatnosti.

Na pitanja „Politike” o uvođenju ove nadoknade, u pisanim odgovorima koje potpisuje Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje navodi se da je baza podataka o vlasnicima komercijalnih objekata od preko 200 kvadrata koji imaju pristup lokalnom putu preuzeta od Službe za lokalnu poresku administraciju, a pojedini obveznici su dostavili tehničku dokumentaciju. Javno preduzeće planira da na osnovu ove naknade ubere 16 miliona dinara godišnje. Ukoliko se ovaj planirani prihod podeli sa brojem obveznika, to znači da su oni na godišnjem nivou dobili novi namet u visini od preko 87.000 dinara, ili veći od 7.200 dinara mesečno. Baza podataka formirana je početkom avgusta i rešenja su poslata za čitavu godinu, a na pitanje da li postoji mogućnost odloženog plaćanja za obaveze od početka godine, odgovoreno je da se obaveza plaća do 5. u mesecu za prethodni mesec. To u praksi znači da za prvih osam meseci preduzetnici treba da plate naknadu odjednom.

Ovaj prihod Javno preduzeće već je uvrstilo u svoj program rada, a po zakonu je definisano da je to jedan od izvora rekonstruisanja i održavanja javnog puta, u pisanim odgovorima se navodi da će iz ovog izvora biti finansirani deo rekonstrukcije i planskih popravki.

Računi koji su stigli preduzetnicima koji izlaze na neku od lokalnih ulica, „preskočili” su preduzetnike na državnom putu. Firme koje su na neki načini u povoljnijem položaju zbog frekventnije saobraćajnice, nemaju obavezu plaćanja ove nadoknade. U pisanom odgovoru navodi se da JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica nije nadležno za gazdovanje na državnim putevima i da to uređuje JP „Putevi Srbije”.

Berićetna odluka

Odluka o naknadi za komercijalne objekte koji imaju pristup lokalnom putu deo je odluke kojom se uređuju još postavljanje instalacije duž puteva od čega se očekuju dodatnih 17 miliona dinara. Odluka definiše i će JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje naplaćivati i naknade za postavljanje reklamnih tabli, bilborda i drugih oblika oglašavanja uz puteve ali za to još nije definisana visina nadoknade. Ukupno, odluka koju su u februaru prihvatili odbornici Skupštine grada uvećaće kasu JP za 33 miliona dinara.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. croat kaže:

  WTF ???? Gde je dugme za reset?

 2. Vlada kaže:

  Neverovatno sta rade! Ustvari, bas sam glupost napisao…

 3. Pametnjaković kaže:

  Izgleda da je u glavama naših odbornika u Skupštini grada beskonačan spisak stvari i usluga šta bi se sve moglo naplaćivati i oporezovati.
  Ideja izgleda imaju napretek kako izvući JOŠ koju kintu iz svakako praznog džepa
  običnog građanina i smrtnika.
  Uskoro ćemo morati paziti i na to da slučajno ne prd**mo glasno na ulici, jer će za početak uvesti stroge novčane kazne za takav težak prekršaj.
  Posle izvesnog vremena, a da povećaju svoj budžet, će svakoga da oporezuju na ovu uslugu, jer će kazati da to svako pomalo radi, neko javno, a neko tajno, i onda ipak može, ali samo tiho i da svako plati neki mesečni paušalni iznos na ime EKOLOGIJE, a koji će oni da odrede u zavisnosti od telesne težine svake osobe.
  Znači, DEBELI će puno više da plaćaju nego mršavi.
  Vreme je da debele osobe već sada započnu sa strogim dijetama, jer će ih skupo koštati porez i doprinos za očuvanje zdrave životne sredine.

 4. jasso kaže:

  Gospodo hteli ste da vam ovi napredni vode nasu varos,vi koji ste glasali za njih,eto vam sad,posle ovoga ce smisliti i da svim gradjanima pocnu naplacivati gazenje po trotoarima,sto znaci cim izidjes iz zgrade ili kuce,odmah ces morati platiti odredjenu taksu,a to ce sve kontrolisati jos ne uhlebljeni clanovi SNS-a i jedan deo Pastorovih,kojima ce to biti placeni posao…

 5. Raspop Teodosije kaže:

  @ croat

  Nema dugmeta, za reset služi olovka.

 6. Đuro kaže:

  Da vidim da li sam dobro razumeo…Bata uzme “Vojput” pa ova firma preko noći počne da dobija sve poslove u gradu i okolini ali pošto je budžet tanak treba da se izmisli neki harač kako bi šema funkionisala.Strašno je šta rade,mada uvek može gore a ako im treba još bolesnih ideja predlažem konkurs …Za početak dobro zvuči “Taksa za izlazak iz zemlje” kao da je juče bilo 🙂

 7. adkersu kaže:

  Ovi sadašnji ne kradu nego otimaju!

 8. ludak kaže:

  Garantovano neki iz Subotickog SnS imaju posloven prostore do 200 kvm, pa ajde barem da oni ne placaju ovaj harac kad su ga vec uveli. Da imaju do 100 kvm, onda bi zakon glasio za vise od 100 kvm, hvala bogu pa bogatuni iz Sns ipak imaju velike poslovne prostore pa je zakon izglasan za preko 200 kvm.

 9. Nebojsa kaže:

  Mnogi komentarisu “sta ste hteli, to ste i dobili”. Koja god stranka da je dosla na vlast, isto bi nam bilo. Svi su oni dobri pred izbore i kad obecavaju kule i gradove, ali kad se uvale u fotelju, pocne nova prica.

 10. S&S kaže:

  @ Nebojša
  Nije to baš tako,.da koja god stranka da je došla na vlast isto bi nam bilo. U periodu od 2008 – 2012, kad je DS imao gradonačelnika u Subotici, uradjeno je u samom gradu mnogo više ( samo na brzinu što se mogu setiti – ambulanta u Malom bajmoku, Ambulanta, obdanište, vrtić, objekat Mesne zajednice u MZ Zorka, 5 kružnih tokova u gradu, rekonstruisane ulice B. Radića i D. Tucovića, uredjene staze u Dudovoj šumi, uredjeno šetalište na Prozivki,izgradjen zatvoreni bazen, završena rekonstrukcija Ženskog štranda i Velike terase a u pripremi je bilo i pokrivanje malog stadiona i rekonstrukcija nekoliko ključnih raskrsnica u gradu)
  nego što ovi sadašnji mogu i zamisliti. Na nivou Srbije, plate i penzije su dva puta u godini uskladjivane sa troškovima života. A ovi su umanjili penzionerima njhove zaslužene penzije, a zaposlenima umanjili plate. E sad dali su oni krali? Ovi su to trebali dokazati, i sve ih u zatvor. Ova gamad krade legalnim putem, a dug države su udvostručili, pa ti sad vidi dali je svejedno (pokušaj nabrojati šta su izgradili u gradu od 2013 – 2017) ko je na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR