Po prvi put u Subotici – smer veterinarski tehničar

Po predlogu plana upisa, Hemijsko-tehnološka škola, će u narednu školsku godinu ući sa novim obrazovnim profilom – Veterinarski tehničar. Budući veterinarski radnici, svoje znanje sticaće uz kvalitetan nastavni kadar, dok će praksu obavljati u moderno opremljenoj veterinarskoj stanici, čija se izgradnja u okviru škole, očekuje u predstojećem periodu.

Svi oni koji vole životinje i žele da nauče kako da im pomognu, po prvi put u našem gradu imaće priliku i da se školuju za ovaj humani poziv. Sa stečenom diplomom srednjeg obrazovanja u ovoj struci, zaposlenje je moguće u veterinarskim ambulantama ili na farmama, dok oni koji žele da nastave svoje usavršavanje imaju temeljnu osnovu za upis na neki od srodnih fakulteta.

Veterinarski tehničar, obučen je da asistira veterinaru u pružanju neophodne pomoći životinjama, daje savete i sve važne informacije vlasnicima o tome kako pravilno odgajati i brinuti o životinjama, obavlja laboratorijske preglede, pruža prvu pomoć i daje terapiju ili vakcinu. O svemu ovom, đaci Hemijsko-tehnološke škole, učiće u savremeno opremljenim laboratorijama, kao i u školskoj veterinarskoj stanici.

Pored ovih novina, ova srednja stručna škola, u planu ima i renoviranje školske pekare u čijem sastavu će se naći i radionica namenjena edukaciji budućih pekara i poslastičara, dok će se iznad nje za sve mlade u Subotici oformiti višenamenska kreativna učionica.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Mix kaže:

  Izgradnja stanice je rasipanje novca, jer grad Subotica poseduje svoju stanicu sa 70ak godina tradicije kod Šopija, sa kojom škola može saradjivati i koja poseduje klijente na farmama i selima, što je naročito bitno jer u ambulantama koje rade ljubimce ima mesta možda za 5-6 tehničara i potom 30 godina suše dok isti ne odu u penziju.

 2. MikiM kaže:

  Bravo za inicijativu! Ovo je zaista odličan smer.

 3. Buza kaže:

  Čudno je da grad ima svoju veterinarsku stanicu, a da privatnik Grga pruža veterinarsku negu psima u gradskom azilu. Tu sigurno nisu čista posla.

 4. Vet. Teh. kaže:

  Nigde ko u poljusi, ko tamo praksu nije radio ne zna sta su leppo provedeni dani u srednjoj!

 5. Gligorije kaže:

  Treba otvoriti i srednju poljoprivrednu skolu u Subotici.

 6. Brundomedo kaže:

  Neverovatna glupost… Potreba za kadrovima ne postoji a u Bačkoj Topoli postoji već srednja škola… Drugo, kao što reče direktor: u Subotici se do sada nisu školivali veterinari… A ne bi ni od sada jer su veterinari doktori veterinarske medicine sa fakultetom od 6 god a i onda god dana staža i licencim nakon polaganja državnog ispita a tehničari su u najbolju ruku pomoćnici.

 7. Kiriki kaže:

  Bože svašta, hemijska škola da školuje veterinarskog tehničara? Sve mi se čini da je posredi propaganda spašavanja radnih mesta po principu daj šta daš! Dobar tehničar treba da poznaje dobrobit i ponašanje životinja do detalja. A tu veštinu nije moguće steći bez životinja. Ili misle HEMIČARI da će sve rešiti trankvilajzerima?

 8. Tumbas kaže:

  A ko je taj Grga?

 9. Brundomedo kaže:

  Ah, da.. Postoji i u Kanjiži… 35 km na drugu stranu. Od 20 tak klinaca koji su zavrsili pre par godina, u struci radi oko 5 i to na farmama…. A svake godine u obe škole izađe po 20.
  Pri tom reklamiraju da je moguć privatan biznis a vet teh nema nikakvo pravo samostalnog rada i ne može da otvori ništa…

OSTAVITE KOMENTAR