Pobeda grlica i jarebica

Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica saopštava da je ministarka poljoprivede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, donela Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta.

Grlica foto Vladan Vuckovic

Njime se proglašava zabrana lova na grlicu do 31. marta 2017. godine. Istovremeno se produžava lovostaj na jarebicu do 31. marta 2016. godine.

Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica (51 NVO) izražava zadovoljstvo što je promena ovog akta konačno učinjena, mada sa zakašnjenjem od gotovo 12 godina, od kada ornitolozi traže da se obustavi lov na grlicu kod nas. Nažalost, u međuvremenu je njena brojnost u mnogim zemljama u Evropi, među kojima je i Srbija, vidljivo smanjena.

Takođe dodajemo da je izostala ista odluka o zabrani lova na prepelice, čiju zaštitu traže i stručne ustanove Srbije (Zavod za zaštitu prirode i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode).

Nakon dve godine realizacije projekta „Zvuk ptica“, možemo konstatovati da je ostvaren dijalog između donosioca odluka i zainteresovanih građana Srbije. Nadajmo se da će u budućnosti biti više hrabrijih odluka u cilju bolje zaštite biodiverziteta Srbije.

Projekat „Zvuk ptica“ ( www.zvukptica.rs ) osmislili su i realizuju UG Artrust, ULJP Riparia i UGK AŠC iz Subotice. Projekat se realizuje u saradnji sa REC, kroz program SENSE, uz podršku Švedske razvojne agencije (SIDA).

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

36 + = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: