Počast Lajošu Vermešu, začetniku “Palićke olimpijade”

U čast Lajoša Vermeša, začetnika “Palićkih olimpijskih igara” koje su ustanovljene 16 godina pre onih Pjera De Kubertena, na obali jezera Palić koja nosi njegovo ime postavljeno je 18 tabli na šest jezika, koje iskazuju zahvalnost za doprinos koji je dao razvoju sporta.

RTV

Lajoš Vermeš bio je zaljubljenik u sport kome je posvetio sav život i celo svoje plemićko bogatstvo. Bio je svestran sportista: izvrstan jahač konja, gimnastičar, biciklista, mačevalac, igrač pola… On je i začetnik “Palićkih olimpijskih igara” koje su prvi put održane 26. avgusta 1880. godine, dok su prve moderne Olimpijske igre u Atini, po ugledu na antičke, otpočele tek 1896. godine.

“Deda je od desete do 18. godine pohađao Gimnaziju u Budimpešti i tu se, s jedne strane, zaljubio u sport jer je u 17. godini postao državni prvak u gimnastici i na konju, a s druge strane, s obzirom da su tu kapitalni predmeti bili antički jezici, zaljubio se u antičku grčku Olimpijadu i u helensku kulturu što mu je dalo ideju da, sa svojom braćom Nandorom i Belom, odnosno sa velikim prijateljem Miklošom Matkovićem, organizuje “Palićke sportske igre”, rekao je Mihalj Vermeš, Lajošev unuk.

RTV

Podaci iz prebogate sportske biografije Lajoša Vemeša, napisani na šest jezika, kao i uveličane fotografije iz porodičnog albuma, ispunile su 18 tabli koje su u njegovu čast, a povodom Olimpijskih igara u Tokiju, postavljene pored šetališta na obali Palića koja nosi njegovo ime.

“Kada govorimo o tome da je Subotica “grad sportova”, treba reći da je to postala zahvaljujući, pre svega, Lajošu Vermešu. Jer, kada je on organizovao prve olimpijske igre, ni tada kao ni u prethodna dva milenijuma, niko drugi na svetu to nije činio”, istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotica.

RTV

Da bi sportistima obezbedio besplatan smeštaj u preteči Olimpijskog sela, na obali Palića koja danas nosi njegovo ime izgradio je “Sovinu kulu” i Vilu “Lujzu”. Tada je “Riblja čarda” bila fiskulturna sala, a sada poznati restoran “Mala gostiona” bio je – konjušnica.

Zahvaljujući Lajošu Vermešu, Palić je sve do 1914. godine imao svoje Olimpijske igre.


RTVKOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Lep gest.
  Svaka čast !

 2. Joko kaže:

  Ovo ima da nam pokrene turizam! Ovako nesto inovativno i stvaralacki nisam davno video… dometi su vam impresivni

 3. Petar kaže:

  Kao sto rekoh vec negde, mediokriteti na delu. Nista oni ne znaju. Svi ovi politicki – pod moranje – na slici.

 4. tivica kaže:

  Sve sa onim koncertom od sinoć, punim turista iz Sente, Ade i Bačke topole, po stranačkoj direktivi..Baš strategijski razvijate Palić kao izletište …

 5. MN kaže:

  “Ovo” neće pokrenuti turizam, baš kao ni “oni”… turisti traže kaka sadržaj, prirodu ili izazov, a table imaju vrednost ako su starije od milenijuma ili dva

  Da se ne lažemo, ovo je još jedan blago nacionalni gest koji toleriše prva polovina snsvm saučesnika u vlasti … ja tebi serdare, ti meni vojvodo… saće još neko obeležje/spomenik druge nacionalnosti – samo pratite

  Ono, da ne bude zabune – Lajoš Vermeš je zaslužio puno… puno više nego da ga neki dvorjani pominju.

OSTAVITE KOMENTAR

65 + = 68