Počela izgradnja prvog osarijuma u Subotici

U Bajskom groblju počeli su radovi na mestu gde će biti podignut osarijum – velika prostorija u zemlji za smeštaj posmrtnih ostataka. Investicija je vredna deset miliona dinara a finansira je JKP „Pogrebno“ iz sopstvenih sredstava.

Na mestu stare trošne grobarske kuće počela je izgradnja prvog osarijuma u Subotici – podzemne prostorije za polaganje posmrtnih ostataka koji se iskopaju nakon isteka obaveznog roka počivanja u rakama i napuštenim grobnicama. Kako objašnjava direktorka „Pogrebnog“ Vesna Prćić, reč je objektu koji se gradi na prvom mestu za njihove potrebe, a u budućnosti će po novom zakonu o grobljima i sahranjivanju, koji je u pripremi, biti obavezan.

U nadležnom preduzeću očekuju da će izgradnja osarijuma biti završena do kraja godine, dok će se samo opremanje možda preneti u sledeću. Nakon toga, iznad osarijuma planira se izgradnja kolumbarijuma – odnosno zida za polaganje urni, što će biti investicija u šest faza, budući da je reč o veoma velikim sredstvima od čak 47 miliona dinara, precizira naša sagovornica.

Osim igradnje objekata za polaganje posmrtnih ostataka, „Pogrebno“ je ove godine imalo i manja ulaganja, pre svega u tri groblja u Bajmoku, koja će uz groblje u Mišićevu dobiti i video nadzor, a u toku je i njihova digotalizacija.

Tokom prošle godine, „Pogrebno“ je obavilo 1742 sahrane, što je za oko 16 posto više u odnosu na 2020. godinu, što pretpostavlja da je i smrtnost u gradu bila za toliko viša.

TV Subotici

 KOMENTARI

 1. Gradnja za mrtve kaže:

  Znaci tu u jamu te bace,
  Ako ti u grobu prodze vreme.
  I zato 10 miliona jebote.
  Nikad covek nema mira ko ima para nece ga dorati a ostali mrss iz groba…

 2. Trovach kaže:

  @Gradnja za mrtve…Mnogi grobovi se ne odrzavaju i ne posecuju cak i decenijama. Jednostavno, tamo su sahranjeni davno preminuli preci kojih se danasnji potomci ni ne secaju jer ih nikad nisu ni upoznali. Za ta grobna mesta se ne placaju ni dazbine. Takodje, pokojniku nije bitno da li je sahranjen, kremiran, da li se odrzava grobnica, pogotovo posle vise generacija. Ja, na primer, znam gde mi je sahranjena prabaka jer sam imao 13 godina kada je umrla. ali ne znam gde je pradedin grob, jer je umro mnogo pre mog rodjenja (imam njegovu sliku i veoma licim na njega). Njen grob posecujem, pogotovo sto su tamo sahranjeni deda i baka, a cak i da je samo ona u toj grobnici ne bi mi bilo tesko otici 2-3 puta godisnje kada se po obicajima svakako ide na groblje.

 3. Alas, poor Yorick kaže:

  Kolumbarium = lat. golubarnik
  Osarium = lat. kosturnica
  Osariumi/kosturnice postoje u Evropskoj civilizaciji vec jako dugo vremena. nastaju iz jednostavne potrebe da se na grobljima napravi mesta za nove ukope. Groblja se ne mogu siriti u beskraj. Recimo malo seosko groblje koje je nastalo oko seoske crkve, nakon par generacija postaje suvise tesno i onda se kosti preminulih sa punim pijetetom premestaju u zajednicku kosturnicu. To je jedan vekovima stari obicaj nastao iz konkretne potrebe i upraznjava se i dan danas. Slicno je i sa manastirskim grobljima. ona su kao po pravilu jos manja od seoskih i u njih se sahranjuju redovnici i redovnice i nakon odredjenog vremena se njihove kosti vade iz zemlje i polazu u zajednicku kosturnicu. Sto se Subotickog osariuma tice, pitanje nije zasto se pravi, nego zasto jos do sada nije napravljen.

 4. memento mori kaže:

  Interesantan je običaj ukopa kartuzijanskih monaha koji se sahranjuju u dvorištu samostana i to na slijedeći način:tijelo se u redovničkom habitu polaže na dasku(ne u lijes),postavlja se u iskopanu raku(ne u grobnicu) i zavaljuje se zemljom.Na ukopno mjesto postavlja se samo križ bez imena i prezimena i bez godina rođenja….takva su pravila reda:čovjek se dva puta briše za ovaj svijet:prvi put kad ulazi u samostan(iz kojega ne izlazi nikad) i drugi put kad umre.

 5. Toranj kaže:

  Čini se kao da našem gradu ne treba, ali treba. I Subotica je deo Evrope i misli o svojim pokojnim sugradjanima kao sav civilizovan svet. Ljudi su skloni da odmah negativno reaguju na nešto novo, ali vreme sve pokaže i dokaže.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 70 = 76

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: