Počeli radovi na rušenju pomoćnih zgrada kasarne “Kosta Nađ”

Na mestu nekadašnjeg vojnog kompleksa planiran je stambeni i komercijalni kvart. Pannon TV je kontaktirao zvaničnike opštine Subotica u vezi početka radova, ali su oni informacije obećali za kasnije.

/foto: pannon tv/

Subotička ulica Vuka Mandušića je poslednjih dana izuzetno bučna. Naime, ove nedelje je počelo rušenje pomoćnih zgrada kasarne “Kosta Nađ”. Rušenje je uveliko u toku da bi se pripremilo područje za potencijalne investitore.

Jožef Nađ živi u ovoj ulici blizu 40 godina. Prema njegovim rečima, bila je velika potreba za ovim poslom, jer poslednjih 15 godina niko nije održavao kompleks. “Bolje da su ovde stanovi nego što je sve puno korova i pacova. Niko nije uređivao pa mislim da će biti lepše i bolje za sve.”

Lokalna samouprava je 2015. godine otkupila kasarnu od države. Posle toga je prošlo tri godine do izrade prvih planova i početka radova. Prema planovima JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, predviđena je izgradnja pet blokova u tri zone, najavljivali su ranije zvaničnici na Panon televiziji.

Nekadašnja kasarna površine 9 hektara ima objekte ukupne površine od 17500 kvadratnih metara, od kojih su tri pod zaštitom. Planirano je da i ove tri zgrade imaju nov sadržaj.

Na području bivše kasarne žitelji okolnih ulica priželjkuju novu stambenu četvrt i dodatne sadržaje, jer kako kažu ima potrebe za tim. “Trebalo bi tu da budu škole i vrtići. Bio bih stvarno srećan zbog mojih unuka. Sad je buka i prašina, ali ovo se mora istrpeti” kaže Laslo Molnar.

Lokalna samouprava je 2018-e već predstavila vizuelizaciju planiranog kompleksa na mestu kasarne. Nakon predstavljanja planova, na investicionom sajmu u Hamburgu, grad i pokrajina su zajednički tražili investitora za realizaciju investicije.

RTV PannonKOMENTARI

 1. ZM kaže:

  Super što se gradi i radi. ☺
  Da li bi mogli da nam priložite jpg da i mi vidimo vizuelizaciju kompleksa?

 2. Prilepak kaže:

  Će se gradi i u Kotoru.

 3. weng chun kaže:

  samo da se gradi idemo g

 4. Fux.. kaže:

  Mađarska -‘ Huszar kaszarnya’ mađarska investicija će biti…

 5. I.S. kaže:

  Šteta što je bivša vojna ambulanta predviđena za rušenje. Objekat je noviji od ostatka kasarne, na samom je ćošku parcele, pa se lako može odvojiti. I dok je vojska bila u kasarni ambulanta je imala osim ulaza sa zadnje strane iz kasarnskog kruga i zaseban ulaz sa palićkog puta. Ima svoju struju, vodu i kanalizaciju. Uz renoviranje mogao bi taj objekat ponovo da služi kao ambulanta.

 6. Daja kaže:

  Kao što je I.S. rekao, vojna ambulanta bi bila idealna da se renovira i pusti u službu. Mali Radanovac se kao i Prozivka dosta razvio u zadnjih par godina i stvarno ne bi imalo smisla da se ambulanta ne vratu u funkciju. S obzirom na lokaciju i već navedeno da ima dva ulaza. U svakom slućaju je bliže nego da se ide u abulantu na Segedinskom putu.

 7. Pravdoljub kaže:

  Lako je porušiti teško je izgraditi.

 8. bac Vranje kaže:

  @I.S.
  Da to je steta,mogli su je ostaviti i imaju gotovu ambulantu za gradjanstvo. I ovako su u svakoj guzve.

 9. croat kaže:

  Taj prostor zaista pruza velike mogucnosti za kreativan pristup. Ja sam ga video kao studentski kampus ali cak i kao stambena jedinica mogla bi se napraviti kao grad u gradu sa svojim parkom , setalistem, ambulantom , trzni centri u sustini nisu potrebni posto je preko puta sve sto je potrebno za kupovinu. Dobi mogla biti izuzetna lokacija za zivot

 10. lix kaže:

  Samo ne secite drveće

 11. Megatron kaže:

  @Pravdoljub

  A jos lakse je kenjati na netu.

 12. Djuka kaže:

  a joj, di ce nam vojska spavat?
  di cemo parkirat ove silne helikoptere i tenkove, koje smo dobili od Putina?!

 13. Gazda Stanoje kaže:

  Ruglo koje je trebalo srušiti i napraviti nešto lepo.Podrška za onoga ko je transakciju inicirao i završio Gojko i gradonačelnik Maglai.Sad po fazama da se i taj deo razvija.

 14. Tetka kaže:

  @Djuka
  Docerace ih Vulin kod mene,mora vratiti 200.000 evra pozajmice

 15. ffilozoff kaže:

  Namece se pitanje-Ko izvodi radove rusenja? Ko je obavesten od gradskih pacova,kad se ne oglasavaju?

 16. Zulu kaže:

  Nameće se nekoliko pitanja. Samo dva od tih:
  1. Radovi su počeli u nedelju. U nedelju. To je dan kad ni trava ne raste u Srbiji… Nekome je očito bilo jako hitno.
  2. I drugo, što smo već čuli/čitali negde tu kod komentara: kako da se niko nije oglasio, pojavio od gradskih velikana? Možda će laban biti jedan od tih na kojima će naš Veliki Vođa trenirati strogoću, pa pre nego što ga otpusti, da još jedan biznis odradi… Onako usput, za ekonomsku ekspanziju Kotora.

 17. janos kaže:

  Jako pametno što je Maglai sklopio ugovor sa Ministarstvom odbrane da kasarnu građenu parama Sl.kr. grada Subotice, podignutu na zemljištu u svojini Grada, o čemu je sačuvana sva dokumentacija u Istorijskom arhivu, Grad Republici plati 3 miliona evra. Još genijalnija je kupovina Doma JNA, isto za 3 miliona evra, dok objekat sa sve zemljištem na kome je ne vredi ni desetinu te vrednosti. Bravo!

 18. Fjorip kaže:

  Da gradska vlast ima bilo kakvu viziju, tu bi se izgradio studentski kampus i mozda fakulteti, biblioteka, ostali propratni sadrzaj buduceg Subotickog univerziteta.
  Naravno, oni ce to rasprodati.

OSTAVITE KOMENTAR