Počinje obnova Sokolskog doma

Ovih dana potpisuje se ugovor sa izvođačem radova na projektu rekonstrukcije Sokolskog doma. Prva faza radova podrazumeva zaštitu objekta od daljeg propadanja. Saniraće se velika terasa iznad glavnog ulaza koja prokišnjava kao i stepenice na ulazu.

Prema Parku Ferenca Rajhla na Sokolskom domu biće popunjena mesta sa kojih su ispale fasadne cigle. Kompletna rekonstrukcija ovog objekta može da se očekuje tek iduće godine, jer je ove obezbedjeno oko četiri miliona dinara što je dovoljno samo za radove prve faze obnove Sokolskog doma.

Sokolski-dom-7

Radio SuboticaKOMENTARI

 1. Orao kaže:

  Mi Subotičani to obično zovemo Jadran, ko to još zove sokolski dom?

 2. EagleX kaže:

  Bilo bi super kada bi deo bloka koji gleda ka zatvoru tretirali kao trg.
  Jeste da to ne bi bio atraktivan trg zbog same funkcije zgrade zatvora ali bi u buducnosti tu mogla da se useli zgrada muzeja, galerije ili nesto slicno.

  Na ovoj staroj razglednici (gore desno) se vidi taj deo bloka tj. zgrada zatvora sa njenom najduzom fasadom i koliko je zapravo ta fasada upecatljiva.
  Definitivno treba staviti trg ili pjacetu da tu dominira.

  v

 3. Megille kaže:

  @ Orao , sokolski dom je bio mesto skupljanja monarhističke- srpske mladeži za vreme ‘ stare jugoslavije ‘.

 4. Lansky kaže:

  Zgrada je sagrađena kao Sokolski dom . Sveslovenska organizacija, u Subotici su u njoj Srbi, Bunjevci, Česi i pojedinci iz redova Mađara i Nemaca (npr Oto Tomandl – osnivač lutkarskog pozorišta). Ali da se ne prebrojavamo sada po tom principu…
  Zgrada je za svoje vreme koncipirana vrlo moderno. Za vreme mađarske uprave 1941-1944. tu je LEVENTE OTHON. Objekat je za to vreme još dorađivan.
  Iako je kasnije nekima bila vrlo mrska, jer ih je podsećala na vreme srpske dominacije, iz najnižih nacionalističkih pobuda ta emocija se prenela i na arhitekturu, što je pogrešno. Npr za vreme 41-44. ova zgrada se našla na polovini razglednica Subotice.
  Nakon rata ime joj je DOM KULTURE. Posle izlaska te ustanove iz nje, zgrada više nema ime kao celina, pa je opšteprihvaćeno ono JADRAN – po bioskopu.

 5. stormwatch kaže:

  Sokolski dom…to bas pretece zvuci i to su u to vreme uglavnom bili domovi bazirani na gajenju buduceg nacionalsocijalizma u gradovima u kojima su pravljeni. No pustimo taj mracni deo istorije, za mene (a verujem i veliku vecinu) je to bio, ostao a i ostace zauvek Jadran a ne sokolski dom, nego upravo to sto i jeste – JADRAN!

 6. Kertvaros kaže:

  U Beogradu postoji Tirsova ulica. Njen naziv je posvecen Miroslavu Tirsu, „ocu“ Sokolskog pokreta. Sam Tirs, inace dr. filsofije, poreklom Nemac, pravo ime mu je bilo Friedrich Tyrsch a ime je jednostavno preveo na ceski jezik kada se je pridruzio Ceskom nacionalnom pokretu. Iz Ceske dolazi pokret „Sokola“ kao Panslavenski pokret u kome se okupljaju mladi gimnasticari. U zdravom telu – zdrav duh. Mens sana in corpore sano. Sam sokolski pokret je bio poznat i rasiren u celoj Evropi. istina pod razlicitim nazivima i ideoloskim pozadinama. Sta je zdravo telo znamo i brzo cemo se sloziti. Medjutim sta je zdrav duh, o tome su uvek odlucivali aktuelni vlastodrsci. Lepu ideju sporta je svaka vlast zloupotrebljavala za svoje potrebe. Ako mozda izuzmem moju roditeljsku kucu u Kertvarosu, onda je zgrada Jadrana odigrala najvazniju i najupecatljiviju ulogu u mome Subotickom zivotu. Sve ono oko cega se je vrteo moj decji i mladalcki zivot – dogadjalo se u Jadranu. Skola, Decije pozoriste, bioskop, ples, sport i sportske priredbe, i jos mnogo toga, sve je to neraskidivo povezano sa tim objektom, kome valjda poznajem svaki kutak. I danas pod stare dane dovoljno je da zatvorim oci i da napravim jednu virtuelnu setnju po zgradi i oko nje. Meni licno – to je objekat za nezaborav.

 7. Megille kaže:

  @ Kertvaroš , hvala vam što ste nas podsetili da je ipak postojalo panslavenski pokret… a ostalo nam je onda jasno.

 8. Aleksa kaže:

  Kertvaros
  Ah, taj nezaboravni Jadran, prvo borba za karte za bioskop, pa zatim uzbudljive partije karambola u podrumu pod budnim okom Blaska, koji je vrsio naplacivanje koriscenja bilijar stola,naravno od onoga ko je gubio partiju. Kroz podrumski prozor smo slusali muziku iz tzv.Najlon baste hotela Zagreb, u to vreme je svirao orkestar Mezei Mikike. Kasnije nezaboravne igranke uz orkestar Josipa Kovaca, gde sam i ja povremeno uskakao kao zamena bubnjara, a usput sam tu upoznao svoju buducu suprugu. Letnja basta bioskopa, u kojoj su se odrzavali i bokserski mecevi.
  Ma sve je to proslo,ali, verovali ili ne, bila je to cista istina.

 9. bane kaže:

  Sudeći po, donedavno još postojećem objektu za kino-projektor, tu je nekada i postojao letnji bioskop Jadran, Na žalost, ceo prostor je (nebrigom nadležnih) totalno devastiran. Šta će tamo, recimo onaj objekat ‘Leskovačkog roštilja ?! Ko je njemu izdao dozvolu za rad ?! Nama je, još u srednjoj školi (na žalost pokojni) profesor Janoš Ladocki govorio o tome kako će se angažovati za klizalište sa veštačkim ledo i da će biti pokriveno. Prva želja mu je ostvarena, dok se na drugu još čeka… Sad se neko setio da ono ruglo od (recimo) dvorišta dovede u red. Mnogi stanovnici Subotice mojih godina (62), sećaju se šta je za njih značio Jadran… Daj bože da od toga nešto i bude, samo da ne prođemo kao sa pozorištem… tj, da počnemo, pa da se izređaju razni ‘mafijaški’ građevinski preduzimači, perući pritom novac.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: