Podvučeno žutim

To podvlačenje žutim, izmislili su Slovenci još u ono vreme kada se mislilo da jedino oni znaju šta je marketing. Kada su nas napustili Janezi, ostali smo da se sami snalazimo u svetu reklame i advertajzinga. Da nas nisu bacili u vodu da sami plivamo, verovatno bi i danas Apa colu reklamirale one manekenke, tako što loču iz zelenih litarskih flaša.  

 

Pokazalo se da je naš svet ipak preduzimljiv i maštovit. Na lokalnom planu još tu i tamo ima izuzetaka ali to je onaj deo mentaliteta da sve znamo sami. Ako se tome doda poslovična nesloga sa komšijama, dobijamo fasade u nekoliko boja i slična skrnavljenja.

 

Ljude iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, to prilično frustrira. Sva njihova sila i moć sastoji se od upozorenja, saveta, negodovanja, tako da veće efekte daje „podizanje svesti“ građana, što bi rekli – mentalni upliv i uticaj na vlasnike kapitala da im se pomogne da shvate šta je lepo, ukusno a još i po propisima.

 

Ali, ne ide to preko noći. Još će dosta farbe biti potrošeno dok ne uskladimo boje.

prokes palataKOMENTARI

 1. koincidencija kaže:

  Bravo za Goodwill apoteke. 

 2. osećaj za lepo kaže:

  Oni su to ofarbali u žuto da bi golubovi koji jedu malter mislili da je proliv. A i uklapa se sa žutom kockom na Korzou. wink

 3. Nataly kaže:

  A Dom vojske podvučen zelenim. Koja li je boja i koja zgrada na Korzi sledeća?

 4. veki kaže:

  jedino  da izdate kratko uputstvo sa dozvoljenim bojama i nijansama …

   

 5. Usputachni kaže:

  Blagi Boze! Ima li ukusa u toj Szabatki? Ne bi to ni tako lose izgledalo kada bi se uklapalo nekako u okolinu. Ovako kao da je TOTALNI daltonista bez imalo ukusa birao boju.

 6. djomla kaže:

  Na jedan dobar primer idu tri loša. Dok sredimo jednu fasadu, upropastimo pet. To nam je otprilike racunica koja nas ne vodin nikuda iako se izdvajaju značajna sredstva za održavanje starog dela grada.

   

  Prokeš je bio jedan, ovi su neka sasvim druga sorta ljudi. Nekakav polusvet koji neće biti upamćeni nipočemu. Iza njih će ostati žuta traka koju će neko savesniji prefarbati.

 7. djomla kaže:

   

  veki:

  jedino  da izdate kratko uputstvo sa dozvoljenim bojama i nijansama …

   

  Staneš ispred objekta i pogledaš ga od krova do temelja. To traje 3 minuta. Onda pozoveš prodavca farbe i kažeš mu: "Daj mi napribiližniju nijansu ove boje". To ti je nabriži i ilegalan način posle kojeg sigurno nećeš imati problema.

   

  Ako hoćeš baš da se držiš pravila i svih propisa. Nazoveš Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i zatražiš od njih boju. Oni ti daju šifru, ti kupiš boju i ne boli te glava. To je malo duži posao jer zahteva nešto papirologije i vremena.

 8. Kertvaros kaže:

  Bez namere da se upustm u diskusiju o lepoti ove ili one farbe, zelim samo da podsetim na to zasto mi uopste farbamo postament odnosno "coklu". Dakle taj deo gradjevine je najizlozeniji prljanju jer je najblizi trotoaru i kolovozu. Kisa, sneg, prasina, blato i jos kojekave necistoce ostavljaju na tom delu zgrade najvise traga. S toga se "cokla" obicno farba u nesto tamnije, decentnije "prljavije" boje a nikako svetlozuto. Mnogi vlasnici objekata koriste razlicite materijale za postament  ( beton, keramiku, fasadnu ciglu, polu mermer, prirodni ili vestacki kamen  itd.)  kako bi se lakse cistio i odrzavao. Nekada je u Subotici bio obicaj da se bar jednom nedeljno uzme metla, pomete ispred kuce, ociti korov, i kada u prolece okopni sneg onda se uzme cetka i boja i osvezi postament kuce. Mnoge kuce su imale postament od fasadne cigle ili keramickih plocica,  koja se naravno nisu farbale. Snase bi onda govorile – "Oribla sam coklu da se cakli, al sam tako"

 9. Anonimni kaže:

   

  djomla:

  veki:

  jedino  da izdate kratko uputstvo sa dozvoljenim bojama i nijansama …

  Staneš ispred objekta i pogledaš ga od krova do temelja. To traje 3 minuta. Onda pozoveš prodavca farbe i kažeš mu: "Daj mi …

   

   

  Ovde napišite odgovor…

  3 kg zute crying

OSTAVITE KOMENTAR