Pogranična saradnja

Na inicijativu Marte Dobo, člana Gradskog veća za međunarodnu i regionalnu saradnju Grada Subotica, 11. marta 2013. godine, održan je u Subotici, radni sastanak na temu integrisanog razvoja pograničnog područja.

 

 

Učesnici su razmatrali mogućnosti unapređenja saradnje kroz realizaciju zajedničkih projekata sa ciljem sveobuhvatnog privrednog i društvenog razvoja.

 

Sastanku sa ciljem razmene mišljenja, prisustvovali su visoki predstavnici lokalnih samouprava Morahaloma, Tompe, Kiškunhalaša i Ašothaloma iz Mađarske, dok su iz pograničnog područja Srbije, tačnije severne Bačke, učestvovali predstavnici Bačke Topole, Kanjiže i Grada Subotice.

 

Konstatovano je da pogranična regija nudi brojne mogućnosti za saradnju na polju unapređenja: konkurentnosti privrede, zaštite životne sredine, upotrebe obnovljivih izvora energije, turističke ponude, infrastrukturnog opremanja, preduzetništva zasnovanog na tradiciji kao i na uspostavljanju sistema zaštite od elementarnih nepogoda.

 

Učesnici su se usaglasili da je potrebno definisati projektne ideje koje će omogućiti objedinjeni razvoj regije odnosno područja sa obe strane granice uz unapređenje saradnje na svim poljima. Ovaj proces treba da omogući konkretizacija budućih projekata.

 

Početkom maja meseca planiran je nastavak razgovora sa ciljem razmene ideja, mišljenja i iskustava.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR