Poklonjeno tri hiljade kvadrata gradskog prostora

Viši sud u Subotici doneo je rešenje kojim se utvrđuje da je prenos državne imovine, odnosno gradskog poslovnog prostora u korist Prve preduzetničke banke, a zatim privatnih lica protivzakonit čin.

 

Foto: EagleX

Ekskluzivitet ove vesti je u tome što je transakcija obavljena pre 11 godina, i nikako nije usamljen slučaj, jer je na taj način, kako će kasnije utvrditi UBPOK, oko dve stotine poslovnih prostora nekada u vlasništvu grada prešlo u privatne ruke.

 

Na taj problem se godinama ukazuje, a posebno se njime bavilo Udruženja za zaštitu prava građana Spas i nekadašnji odbornik u Skupštini Subotice Mirko Bajić. On je došao do podataka da je protivzakonito u privatne ruke prešlo oko 3.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a s obzirom da su oni u to vreme bili vlasništvo, bez saglasnosti Vlade Republike Srbije nije ni bio moguć prenos vlasništva, navodi Bajić.

 

Reč je uglavnom o poslovnim prostorima i čak stanovima u najužem centru grada, a šteta samo u vezi sa poslovnim prostorom Preduzetničke banke je blizu milion evra, navode u Udruženju Spas.

 

Istragu o svemu tome sproveo je i UBPOK, koji je još 2003. godine utvrdio da je, uz saglasnost Vlade Srbije, sistem otuđenja poslovnih prostora razrađen kroz tzv. postupak brisanja iz evidencije tadašnjeg opštinskog Fonda poslovnih prostora Subotica. Oni su iz evidencije brisani sa različitim obrazloženjima, kao nefunkcionalni, neupotrebljivi… i zatim su uglavnom bez nadoknade predavani fizičkim licima, uz brojne zloupotrebe zakona tadašnje lokalne vlasti, navodi se u izveštaju UBPOK-a.

 

Zbog svega toga, kao i sumnji na nezakonitosti vezane za izgradnju kompleksa bazena i Plave fontane, u gradskoj skupštini je formiran 2001. godine Anketni odbor koji je trebalo da preispita sve slučajeve. Njegovi nalazi su međutim ostali u fiokama.

 

Mirko Bajić je nakon objave odluke suda o poslovnom prostoru dodeljenom Preduzetničkoj banci najavio da će kompletnu dokumentaciju o zloupotrebama u vezi sa nekoliko poslovnih prostora uputiti ministru policije Ivici Dačiću i ministarki pravde Snežani Malović, sa zahtevom da se utvrdi dalja odgovornost za štetu nanetu gradu i građanima.

 

Vesela Laloš

DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR