Pokret mađarske nade traži teritorijalnu autonomiju po modelu Kosova

Pokret mađarske nade (PMN) zalaže se za ostvarivanje teritorijalne autonomije za vojvođanske Mađare po modelu autonomije za Srbe na Kosovu koji je definisan briselskim sporazumom.

 

Kako je na konferenciji za novinare izjavio potpredsednik ove stranke Zoran Šećerov, uvodjenjem teritorijalne autonomije za kosovske Srbe, Srbija ugradjuje u svoj pravni sistem pojam teritorijalne autonomije.

 

– Po principu reciprociteta, mi imamo legitimno pravo da tražimo isto to i za ovdašnje Mađare – rekao je Šećerov.

 

On je dodao da će PMN pokušati da organizuje sastanak sa predstavnicima ostalih madjarskih stranaka u Vojvodini kako bi se oko ovog zahteva postigao odredjeni dogovor, a računaju i na podršku matične države u ostvarenju ovog zahteva.

 

– Zalaganje za teritorijalnu autonomiju je ključna tačka programa naše stranke i ukoliko bi dobili podršku matice, mislim da bi ova ideja bila sasvim ostvariva i realna – dodao je Šećerov.

 

Na pitanje da li obraćanje matici može biti shvaćeno kao internacionalizacija ovog pitanja, potpredsednik PMN je rekao da će se podršku Madjarske zatražiti jedino ukoliko se postigne dogovor medju madjarskim strankama u Vojvodini po pitanju ostvarenja teritorijalne autonomije.

 

Šećerov je precizirao da će se, ukoliko bude ostvareno jedinstvo po ovom pitanju, sve stranke zajedno obratiti matici, a ukoliko to jedinstvo izostane PMN se neće sama obraćati Madjarskoj.

 

– Čak i ako ne dodje do sporazuma sa ostalim partijama, mi ćemo nastaviti da se zalažemo za ostvarenje teritorijalne autonomije, jer je to naš sveti cilj koga se ne možemo odreći, jer ako bi ga se odrekli – odrekli bi se elementarnih interesa vojvođanskih Mađara – zaključio je potpredsednik Pokreta mađarske nade Zoran Šećerov.KOMENTARI

 1. Kekec kaže:

  Eto nama jos malo desnicara…

  Imaju li ovi vise od 1% podrske naroda?

 2. Gdin Cinik kaže:

  Moje skromno misljenje je da uopste ne biste trebali prenositi izjave ovako minornih politickih opcija kao sto je MRM. Ko njih pita za bilo sta! Ovakvi samo ovakvim izjavama i mogu da dospeju u medije jer inace nikoga ne zanima sta oni misle…

 3. zorandjala kaže:

  ako je suditi po prezimenu i imenu ovaj lik vuce poreklo iz srpskog krstura. bilo bi dobro da dodje u mesto svojih predaka pa na javnoj tribini trazi sve ovo ..molim vas proverite jos jednom ZORAN SECEROV nemogu da verujem.

 4. Palicanin kaže:

  Steta sto ne postoji mogucnost zabrane delovanja ekstremnih stranaka. Svi ukupno nemaju 3% podrske stanovnistva Srbije ali zato imaju potrebu da stalno nesto traze, zahtevaju, prete, pridikuju itd…

 5. Asteriks kaže:

  Joooooj zemljo otvori seeeeee!!!!!

 6. freelancer kaže:

  Što reče moj zemljak, Djalinac… Malo je neobično – Šećerov pa uz to i desničar madjarske opcije. Mada… Više me NIŠTA ne iznenadjuje. No, kako sam već pisao, ništa iznenadjujuće, bar kada je u pitanju ova nebuloza. Najgore u svemu, a i to je neko primetio, kada bi sabrali pristalice SVIH desničarskih i ultradesničarskih organizacija u državi (bez obzira na nacionalnost i političku opciju kojoj pripadaju), nisam siguran da ih UKUPNO ima 5% stanovništva. Ali… uz podršku medija (pre svega zbog senzacionalizma i sveopšteg „žutila“), dobijaju PREVELIKI prostor i reklamu za svoju destrukciju, umesto da se njima bave oni kojima je POSAO zaštita poretka i ustavnog uredjenja države. Na žalost, njihova briga su više „navijači“ i kako ih „organizovati“ za neke svoje buduće potrebe, „kontraverzni“ i sl. bitange, „zaštićeni svedoci“ (koji su takodje „kontraverzni“, a zapravo su sve pizdarije i napravili uz „Amin“ već pomenute službe) i da ne nabrajam… Ipak, sve dok ĆUTIMO, sve dok ne reagujemo, dok se JAVNO ne povede debata o narastajućem fašizmu i neonacizmu, ovakve će stvari biti „normalna“ svakodnevnica… 🙁

 7. Sergio kaže:

  Evo i ja ću osnovati stranku. Zalagaću se za ujedinjenje svih Slovena u jednu državu. :mrgreen: Ali koliko je to realno u stvarnosti? Pa verovatno u rangu verovatnoće kao da se Pokretu mađarske nade ispune želje. :mrgreen: Odgovor: MALO VEROVATNO.

  Ljudi, manite se radikalizma.  Treba biti realan. Uostalom, ovo je dosta sebično sa mađarske strane i ruši koncept za koji se svi zalažemo (multinacionalna Vojvodina gde će svi biti ravnopravni i autonomni od Beogradskog centralizma).

  Sloveni (redosled sa leva na desno po redovima):

  1. Slovenci, 2. Česi, 3. Ukrajinci, 4. Poljaci, 5. Bugari, 6. Šlesi, 7. Rusi, 8. Moravci, 9. Hrvati, 10. Slovaci, 11. Kašubi, 12. Srbi, 13. Belorusi, 14. Rusini, 15. Lužički Srbi, 16. Bošnjaci, 17. Makedonci, 18. Crnogorci.

  Bunjevci za sada nisu prepoznati kao zasebna nacija. Ako izboksuju međunarodno priznanje, oni će biti 19.

   

   

 8. nenad kaže:

  Slazem se da desne stranke dobijaju nesrazmerno veliki prostor u medijima.
  Inace i moji su iz Djale kao sto su i druga dva komentatora, veliko to selo Djala 😉 

 9. zorandjala kaže:

  zahvaljujuci novinaru prevodiocu kako se pretstavlja ZoRAN SECEROV prestace i vekovna dilema izmedju nas iz djale i nasih komsija iz krstura. naime mi u djali kazemo da je juda bio iz krstura a oni opet da je iz djale, ko je u pravu pokazalo se u istupu secerova.

 10. Sergio kaže:

  Nacional detektor počne ubrzano da FERCERA kada se uperi prema ovim organizacijama: Pokret mađarske nade, Dveri, Obraz, Udruženje za zabranu ćirilice u Vukovaru itd.  😆

   

 11. JustSmile kaže:

  Mislim da nema potrebe za voim, sve me ovo plasi. Ovo sam cuo jos pre neke dve godine da ce se desiti pa nisam verovao. Nadam se samo da nece doci do gradjanskog rata. U Vojvodini u kojoj niko nikada nije gledao ko je sta po nacionalnosti, ni da li si Srbin, Madjar, Hrvat.. i sada neko zeli siru autonmiju. Pa zar nemamo svi ista prava ovde? Drugo su Srbi na Kosovu koji se plase za svoj zivot, a mi smo ovde svi svoji, i ne mogu da razumem zasto je sve ovo potrebno. Pozdrav.

 12. von Minhauzen kaže:

  JustSmile:

  Mislim da nema potrebe za voim, sve me ovo plasi. Ovo sam cuo jos pre neke dve godine da ce se desiti pa nisam verovao. Nadam se samo da nece doci do gradjanskog rata. U Vojvodini u kojoj niko nikada nije gledao ko je sta po nacionalnosti, ni da li si Srbin, Madjar, Hrvat.. i sada neko zeli siru autonmiju. Pa zar nemamo svi ista prava ovde? Drugo su Srbi na Kosovu koji se plase za svoj zivot, a mi smo ovde svi svoji, i ne mogu da razumem zasto je sve ovo potrebno. Pozdrav.

  Ovde napišite odgovor…Neznam gdje ti živiš,naime u Vojvodini i te kako se gledao ko je koje nacionalnosti i vodilo se računa o tome. Kada si se zapošljavao prvo se pitalo koje si nacije,zatim isto se pitalo i na sudovima. Svako ima pravo na svoju nacionalnost i prava u skladu sa svojom jezikom,kulturom itd.Pa zar u organizaciji Sveti Sava nisu Srbi već Vojvođani bez nacije? Sa kojom pravom neki smeju da nazivaju ekstremnim nacionalistima one koji vole svoju naciju,naprimer.Mađare ,Hrvate…itd. Pa zar nevidite da u Vojvodini upravo su najradikalniji takozvani anacionalne grupacije koji neistomišljenike napadaju i nazivaju ih ekstremnim desničarima.Ekstremni desničar ne smeš biti,ali ekstremni levičar da.

OSTAVITE KOMENTAR

34 + = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: