Pola veka Udruženja energetičara Subotice

Racionalno korišćenje energije je danas jedna od najvažnijih tema u čitavom svetu. Značajan doprinos u toj oblasti mogu da daju energetičari, i to oni sa bogatim iskustvom, koji se nakon radnog veka okupljaju u raznim udruženjima i kroz obuke prenose svoje znanje mlađim kolegama. Jedno takvu udruženje je i Udruženje energetičara Subotice, koje beleži pola veka postojanja.

Udruženje energetičara Subotice zvanično postoji od 1971. godine, ali su iskusni energetičari svoje aktivnosti, u okviru kojih su znanje prenosili novim kadrovima, počeli već posle Drugog svetskog rata.

Izvor: RTV

„1949.godine je trebalo osposobiti energetska postrojenja, da mogu da služe svrsi, da građani imaju koristi od toga, odnosno da mogu da prežive“, objašnjava Janko Buila, sekretar Udruženja energetičara Subotice.

Potreba za stručnim i obučenim kadrovima u ovoj oblasti je sve veća, jer su mnogi otišli iz zemlje ili ne žele da se bave tim poslom.

„Mi radimo sa najnižim kadrovima, direktnim učesnicima, koji rade na postrojenjima koja troše energiju. Oni su ti koji mogu najviše da uštede. Ako su obučeni i ako dobro rukovode sa postrojenjem, mogu uštedeti najviše energije, kako samim firmama, tako i šire, da bi se energija što manje trošila, a da bi dobili zadovoljavajuće rezultate u proizvodnji“, ističe Mirko Poljaković, predsednik Udruženja energetičara Subotice.

Obeležavanju značajnog jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je podsetio prisutne da Subotičani za poboljšanje energetske efikasnosti svojih domova ove godine na raspolaganju imaju 30 miliona dinara, a u isto vreme je podvukao i značaj rada iskusnih energetičara u gradu na severu Vojvodine.

„Kvalitetnim projektima, i vašom stručnošću, aktivnostima u primeni inovacija, obnovljivih izvora zelene energije, omogućiće poboljšanje standarda i kvaliteta života građana, smanjenje troškova energenata i zagađenja životne sredine, i doneti ne samo uštedu već i novu vrednost“, rekao je Bakić.

Epidemija korona virusa je prošle godine odložila proslavu značajnog jubileja, ali su entuzijasti koji vode Udruženje doneli odluku da to nadoknade ove godine. Kroz predavanja i obuke, koje je organizovalo Udruženje energetičara Subotice, je za proteklih 50 godina prošlo preko 20 hiljada polaznika.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

17 + = 21

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: