Politika: Dvostruki život SNS-a u Subotici

Srpska napredna stranka u Subotici se nalazi u jedinstvenoj situaciji: istovremeno je i na vlasti i u opoziciji.

Subotica-panorama

Odbornik Mirko Bajić, iz Saveza bačkih Bunjevaca, na skupštinskom zasedanju je rekao da to nije pošteno ni prema građanima, ni prema ostalim odbornicima.

 

– Nije protivzakonito da jedna stranka ima dve odborničke grupe, ali jedna od njih je u opoziciji, a druga u Skupštini drži poziciju vlasti – kaže Bajić za „Politiku“.

 

Srpska napredna stranka u Subotici „sedi na dve stolice” od 28. juna ove godine, kada je ceo DSS, koji je do tada bio deo koalicije na vlasti u gradu, prišao naprednjacima, koji su bili u opoziciji. Tada je saopšteno da je DSS u SNS „preneo” četiri odbornika, jednog pokrajinskog poslanika, ali i člana Gradskog veća i dva direktora javnih preduzeća, i još nekoliko stotina članova. Iako je proglašavan jednim od najboljih na nivou stranke, gradski odbor SNS-a je rasformiran, a na njegovo čelo su postavljeni poverenici: Gojko Radić, Ilija Maravić, dotadašnji predsednik subotičkih naprednjaka, i Bogdan Laban, koji je pre toga bio predsednik DSS-a u Subotici.

 

Od tada, poverenici tvrde da će se ovo pitanje ubrzo rešiti, ali za sada SNS u Subotici „vodi dvostruki život”, pa tako i u Skupštini grada formalno ima dve odborničke grupe. Ilija Maravić, jedan od poverenika i predsednik odborničke grupe, u izjavi za „Politiku” kaže da njihova odbornička grupa ima osmoro odbornika, što je dakle broj bez novih članova iz redova DSS-a.

 

– Zvanično smo u opoziciji u Subotici, ali i deo stranke čini vlast u gradu. To je sve deo procesa implementacije novih članova, što je i bio osnovni razlog rasformiranja našeg gradskog odbora – kaže Maravić za „Politiku”.

 

U stranci očigledno smatraju da je odricanje od privilegija koje donosi vlast proces, a ne jednostavna ostavka na direktorska mesta. Bogdan Laban, treći poverenik, u isto vreme je i direktor ZOO vrta, kojem će ove godine iz gradskog budžeta biti uplaćeno 30 miliona dinara. I direktor „Parkinga” Milorad Slijepčević, takođe iz DSS-a, prešao je u SNS. Bivši članovi DSS-a se nikada nisu zvanično izjasnili o promeni stranke, već su zadržali odborničku grupu od četiri člana, na sajtu nazvane Lista za Srbiju, bez oznake partije kojoj su prethodno pripadali. Gojko Radić, jedan od poverenika, nedavno je „Politici” izjavio da je ova stranka u Subotici u opoziciji, ali ga nije zbunilo ni to što drži konferencije za medije zajedno sa članom Gradskog veća. Tako se dogodilo da odluke Gradskog veća koje su jednoglasno prihvaćene, na Skupštini kritikuje i glasa protiv njih „stari” deo SNS-a. Ipak, nezvanično se može čuti da između „starih” i „novih” članova SNS-a postoje nepomirljive razlike i da se unutar stranke vode oštre borbe oko prevlasti na budućim unutarstranačkim izborima.

 

– Novi članovi SNS-a učestvuju u kreiranju odluka i glasaju za njih na Gradskom veću, a potom ih predstavnici te iste stranke kritikuju na sednicama Skupštine koje se javno prenose i tako skupljaju poene kod građana. Smatram da SNS u Skupštini treba da se izjasni da li je u vlasti ili je opozicija – kaže Bajić.

 

Inače, na poslednjem zasedanju Skupštine grada i odbornik Pokreta mađarske nade Laslo Đula konstatovao je da ovo telo radi praktično bez opozicije jer je on jedini odbornik koji nije deo vlasti.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Nije pošteno da se sedi na dve stolice. A na čemu sedi gospodin Bajić, na klupi za dvadeset osoba kakve su se nekada koristile na bunjevačkim svatovima ? Ko o čemu političari o svom poštenju a dame sumnjivog morala o svom devičanstvu. Do pre par godina gospodin Radić je ( dok je radio u drugoj firmi i za drugog gazdu ) imao sasvim drugu priču no vidim vremena se menjaju a uspomene ostaju.Vidim ja da više mogu da verujem mojoj komšinici koja se kune u preminulu majku da je sve što vidi u talogu od kafe istina nego našim političarima ( svim ) .

 2. Xmen kaže:

  Mirko Bajić, čovek koji bi dušu prodao đavolu, samo da se dokopa gradske skupštine i vlasti ! Uvek na strani onih, koji su blizu vatre ! Kako ga nije sramota ovakve izjave davati ? Nisam za SNS niti bilo koju stranku, svi su oni za mene čopor vukova koji su gladni mesa, ali ova izjava je totalni bezobrazluk !

 3. stormwatch kaže:

  Ok, posto su sada nazadnjaci na vlasti da vidimo taj procvat Subotice koji su oni obecavali kada dodju na kormilo, evo sad su na kormilu! 

 4. parodija kaže:

  Izvin'te drugari, jel Mirko Bajic ovaj covek? 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=Qax-fxTQFqk
   

 5. Mister No kaže:

  @ parodija                                                                                                                              Hvala Ti što si postavio snimak ovog incidenta jer sam čuo za njega ali nisam ga gledao.Sve mi je ravno za oba učesnika incidenta ali to što je Daniel naveo , da je dotični gospodin nosio kožni kačket i mantil ( ako mlađim generacijama nije jasno ko je nosio kožnu galanteriju nek pitaju babe i dede ) priča se i po čaršiji.Da li je to istina koja zvanično ne sme da izađe na videlo ili je jedna od novinarskih patki u političkoj borbi lažima zaista ne znam.

 6. Mister No kaže:

   

  Mister No:

  @ parodija                                                                                                                              Hvala Ti što si postavio snimak ovog incidenta jer sam čuo za njega ali nisam ga gledao.Sve mi je ravno za oba učesnika incidenta ali to što je Daniel naveo , da je dotični gospodin nosio kožni kačket i mantil ( ako mlađim generacijama nije jasno ko je nosio kožnu galanteriju nek pitaju babe i dede ) priča se i po čaršiji.Da li je to istina koja zvanično ne sme da izađe na videlo ili je jedna od novinarskih patki u političkoj borbi lažima zaista ne znam. Sećam se da je svojevremeno g.Bajić vodio političku ofanzivu protiv svog bivšeg kolege a sadašnjeg direktora logalnog glasila .Ofanziva je naglo prekinuta kada je napadnuti izjavio da ima dokaze da je napadač i sam umešan u neke sumnjive radnje. Šta je istina od svega Bog Zna.Inače preporučio bih gospodinu Bajiću da malo prilagodi vremenu svoj politički imidž.Agresivni, radikalni pljuvači uvek imaju svoje pristalice ali stiče se dojam da su bili popularniji dvedesetih.Taj stil se malo ofucao, demode je.Sad je u modi politička Koza Nostra a zna se po kom sistemu taj sistem funkcioniše.Ne biti agresivan nego ljubazan i smeškati se svima da ne bi gradio imidž seljaka,imati legalan posao za pranje prljavog novaca a razmirice sa protivnicima odrađivati tiho i efikasno daleko od očiju javnosti po mogućnosti bez tragova.Neki Bajićevi politički protivnici koji su se prilagodili vremenu slatko mu se smeju, lažu i kradu na fin kulturan način a ovaj može samo da se ljuti jer ne može da im se pridruži.

   

   

  Ovde napišite odgovor…

OSTAVITE KOMENTAR